Gå videre til innhold
Norske skalldyr er en ettertraktet delikatesse på high-end restauranter i inn- og utland. FOTO Studio Dreyer Hensley
Norske skalldyr er en ettertraktet delikatesse på high-end restauranter i inn- og utland. FOTO Studio Dreyer Hensley

Nyhet -

I dette landet blir de stadig mer sultne på norske skalldyr

Tyskerne spiser norske skalldyr som aldri før. Bare i løpet av ett par år er den norske eksporten av sjøkreps og kamskjell til Tyskland mangedoblet. Det meste går til high-end restauranter.

Her hjemme på berget er det mange som forbinder tyske matvaner med kjøtt, pølser og øl. Men det er bare en del av sannheten, for tyskerne setter også stor pris på «fine dining» og gourmetmat. I 2024-utgaven av Guide Michelin for Tyskland ble 410 Michelin-stjerner fordelt på 340 restauranter. Det er ny stjernerekord.

«I dette segmentet passer norske skalldyr ypperlig inn», tenkte både den norske skalldyrnæringen og Norges sjømatråd. For tre år siden satte de derfor i gang et prosjekt for å få flere norske skalldyr inn på det tyske high-end markedet. Prosjektet har gitt resultater.

-Siden oppstarten høsten 2021 har vi sett en veldig sterk eksportøkning både for sjøkreps og kamskjell, forteller Kristin Pettersen som er Sjømatrådets utsending i Tyskland.

I kjølvannet av skalldyrsatsingen har eksporten av kamskjell og sjøkreps til Tyskland tatt seg kraftig opp.

I årene før koronapandemien lå den årlige eksporten av sjøkreps og kamskjell bare på noen få tonn. I fjor hadde eksporten av sjøkreps til Tyskland økt til over 10,5 tonn (hvorav nærmere 10 tonn var levende) til en verdi av 7,6 millioner kroner. For kamskjell var tallene enda høyere: over 50 tonn (hvorav over 37 tonn var levende) til en verdi av over 73 millioner kroner. For begge artene har veksten fortsatt inn i 2024.

Møteplasser

Skalldyrsatsingen har foregått i flere etapper. Fra kartlegging av potensial og antall Michelin-restauranter med norske skalldyr på menyen, til skalldyrtur i Norge for tyske importører, arrangementer med tyske stjernekokker, sponsing av Årets kokk i Tyskland og reportasjer om norske skalldyr i store tyske aviser og magasiner.

Gjennom tre år har toppkokker fra hele landet, importører, innkjøpere, produsenter, og journalister vært samlet i de norske skalldyrenes navn. Norske kamskjell, sjøkreps, reker og krabber har blitt presentert og forvandlet til delikatesser i hendene på kvalitetskresne kokker. Michelin-stjerne-kokkene har vært en viktig nøkkel til suksess.

-Det er kokkene som setter trendene, og blant kokkene går jungeltelegrafen, sier Kristin Pettersen.

Kreasjoner av smaksbomber laget av norske skalldyr og delt på sosiale medier av tyske Michelin-kokker


Vel så viktig har det vært å skape felles møteplasser for alle ledd i næringen som produsenter, eksportører og de som står for logistikken. Nettopp logistikken er fortsatt en utfordring for en art som kongekrabbe.

-Stjernerestaurantene foretrekker levende kongekrabbe, men de mangler tankanlegg for oppbevaring. Så langt har vi derfor ikke lyktes med å bidra til å øke eksporten.

Kråkeboller, tang og tare

Også for andre skalldyrarter som muslinger, skjell, rå reker og kråkeboller er det fortsatt en vei å gå. Disse artene har derfor stått fremst på menyen i det tredje og siste satsingsåret som ble avrundet på Michelin-restauranten Zwanzig23 i Düsseldorf tidligere i høst. Her serverte Michelin-kokkene delikatesser med fancy navn av de norske råvarene. Nykommeren tang og tare, som ble en del av Sjømatrådets portefølje i fjor, fikk også sin velfortjente plass på menyen.

Kråkebollerett kreert av tysk Michelin-kokk ved Zwanzig23 i Düsseldorf. FOTO: René Flindt/Sjømatrådet

Dette er første gang Sjømatrådet setter kråkeboller og «havets grønnsaker» i hovedrollen på store arrangementer.

-For oss betyr det at vi når ut til mange flere mulige kunder på mye kortere tid. Dette kunne vi som liten bedrift aldri ha klart alene, sier Angelita Eriksen i Lofoten Seaweed.

Selskapet produserer produkter av alge-arter som trøffeltang, butare og rødalgen søl som håndplukkes i Lofoten. På grunnen av umami-smaken brukes tang og tare som smaksforsterker, i tillegg til at det er mat i seg selv. Butare for eksempel, blir ofte servert som wakame (tangsalat).

Angelita Eriksen høster tang og tare i fjæra i Lofoten

-Vi har allerede fått bestillinger på Trøffeltang fra Zwanzig23, så nå er vi i gang i Tyskland, forteller en fornøyd Eriksen.

Også Ove Johansen hos kråkebolle-produsenten Ecofang kan fortelle at de hatt godt utbytte av arrangementet.

-Det å treffe så mange beslutningstakere på ett sted er gull verdt. Vi traff de fleste som er verdt å treffe, og tilbakemeldingene på kråkebollene var strålende, sier Johansen.

Kråkeboller er en delikatesse, men de spiser opp tareskogen. Ecofang høster kråkebollene, og bidrar derfor både til matauk og regenerasjon av tareskogen. Fra venstre: Ove Johhansen, Kai Isaksen og Jens Kristian Henriksen i Ecofang.

Johansen mener Tyskland definitivt kan bli et nytt og viktig marked for norske kråkeboller. Selskapet er nå i dialog med tyske aktører om større leveranser av levende kråkeboller.

Samarbeid

Ute i verden er norske skalldyr er ettertraktet for sin høye kvalitet og sødmefylte smak. Flere av verdens beste restauranter har norske skalldyr på menyen, viser en undersøkelse fra Sjømatrådet.

Derfor var det ingen tilfeldighet at målet for den treårige skalldyr-satsingen nettopp var Tyskland, med sine mange stjernekokker og Michelin-restauranter.

-Dessuten er norske skalldyr i stor grad villfangede og høstet for hånd på en skånsom og bærekraftig måte. Det betyr mye for kokker som driver gourmet-restauranter, ifølge Kristin Pettersen.

Satsingsplanen har vært, nesten bokstavelig talt, å dandere norske skjell, krabber, rå reker, kreps og kråkeboller på et fat foran nesen på den tyske målgruppen. Samtidig har samarbeid i hele verdikjeden vært spesielt viktig i en såpass liten bransje som skalldyrnæringen er.

Angelita Eriksen og Ove Johansen peker på at møteplassene har igangsatt samarbeid mellom store og små produsenter, produsenter av ulike arter, importører og aktører i logistikkbransjen. Det har gjort jobben enklere og smidigere for alle parter.

-Det har nesten blitt som en «one big happy family», sier Ove i Ecofang.

Selv om det treårige prosjektet nå er ved veis ende, vil hverken skalldyr eller tang og tare bli glemt.

Kristin Pettersen er Sjømatrådets utsending i Tyskland, og har hatt regien for det treårige skalldyrprosjektet. FOTO: Fiskum/Sjømatrådet

-Sjømatrådet jobber for hele sjømatpaletten i alle land hvor vi har kontorer. Det er ingen tvil om at vi skal holde et godt øye med spesielt kråkebollene, rå-rekene og tang og tare i tiden som kommer, sier Kristin Pettersen.

Målet er at også disse artene skal få et skikkelig fotfeste i markedet.

Emner

Kategorier

Kontakter

Kristin Pettersen

Kristin Pettersen

Sjømatutsending, Tyskland Tyskland og Polen +47 928 36 555
Ørjan Kjærvik Olsen

Ørjan Kjærvik Olsen

Landansvarlig, nye markeder +47 918 81 137
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Foto: Dag Sørli, Norges sjømatråd

Årets kokk i Tyskland hyller den norske kongekrabben

Da Miguel Marques (26) fra Michelin-restauranten Alois i München fikk vite at norsk kongekrabbe sto på menyen under finalen i Årets kokk i Tyskland, var han svært fornøyd. Etter fem intense timer danket han ut konkurrentene og kan nå smykke seg med tittelen «Årets kokk 2023».
Totalt var det seks kokker fra Tyskland, Østerrike og Sveits som hadde kjempet seg frem til finalen. I løpet av fem time

Foto: René Flindt, Norges sjømatråd

Norske skalldyr får stjernehjelp av skreien i Tyskland

Når Sjømatrådet nå skal løfte frem norske skalldyr i Tyskland, er skreiens suksess i landet en viktig del av oppskriften.
- Takket være strategisk markedsarbeid gjennom mange år, har hele 77 prosent av tyskerne hørt om skrei. Det gir unike synergier når vi nå skal posisjonere våre aller beste skalldyr overfor importører og toppkokker i Tyskland. Vi har lykkes med skreien, og nå er det skalldyre

Skalldyrsatsing i flere nye land

Skalldyrsatsing i flere nye land

Sjømatrådet investerer ekstra på skalldyr i flere nye land: Skalldyr fra Norge er internasjonalt kjent for sin høye kvalitet. Nå skal enda flere land få smaken på norske skjell, reker, krabber og sjøkreps.

Under en eksklusiv lunsj på Credo ble det servert ferske sjøkreps til nordiske toppkokker. Foto: Marius Fiskum for Sjømatrådet

​Michelin-kokker lovpriser norske skalldyr

Det ble stjernedryss og mange lovord da de nordiske restaurantene fikk tildelt sine Michelin-stjerner under en høytidelig seremoni i Trondheim mandag kveld. Felles for mange av dem er at de har norske skalldyr på menyen.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.