Ting du bør vite om sjømatmarkedene i Sørøst- Asia
Den norske sjømateksporten til Sørøst-Asia går så det suser. Men hva skal til for videre vekst, og hvor ligger utfordringene?
Den norske sjømateksporten til Sørøst-Asia går så det suser. Men hva skal til for videre vekst, og hvor ligger utfordringene?
Norge eksporterte sjømat for 14,3 milliarder kroner i april. Det er en økning på 293 millioner kroner, eller 2 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
- Til tross for uro i verdenshandelen fortsatte den gode utviklingen for norsk sjømateksport. Norge har aldri før eksportert sjømat for en høyere verdi i en april-måned. Veksten skyldes økt eksportvolum og en stigende etterspørsel etter nor
Godfisk.no har nylig inngått et spennende samarbeid med den populære matinfluenseren og spareguruen Krisslovesfood.
Målet med samarbeidet er å inspirere flere til å inkludere mer fisk i kostholdet – på en enkel og rimelig måte.
Krisslovesfood, eller Kristoffer Tvilde som han egentlig heter, er en matentusiast som brenner for å spre matglede gjennom enkle oppskrifter og nyttige tips.
Har
Norges sjømatråds utsending til Portugal, Trond Rismo, har funnet seg ny arbeidsgiver. Når hans åremålsperiode i markedet utløper 1. august, forlater han dermed Sjømatrådet etter 9 år i selskapet.
- Jeg er stolt over min tid i Sjømatrådet. Det har vært givende å jobbe med flinke folk både i selskapet og i sjømatnæringen. Det er en tid for alt, så etter perioden i Tromsø, etterfulgt av tre fine
Fra 22. april overtar Asbjørn Warvik Rørtveit ansvaret for Sjømatrådets satsing i Midtøsten.
Norsk klippfisk er påskemat for millioner av mennesker
9. april innfører USA nye tollsatser mot varer fra en rekke land. Her gir vi deg en løpende oppdatering på hvordan dette vil påvirke den norske sjømateksporten.
Først litt overordnet fakta om de ulike tollsatsene for noen utvalgte land og markeder:
Kina: 34 prosent
EU: 20 prosent
Norge: 15 prosent
Island, Færøyene, Chile og Storbritannia: 10 prosent
2. april ble Norge annonsert med 15 p
Norge eksporterte sjømat for 44 milliarder kroner i første kvartal. Det er en økning på 3,5 milliarder kroner, eller 9 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
- Første kvartal har vært preget av økt eksportvolum for laks, høye priser på torsk, makrell og snøkrabbe og sterk verdivekst til USA og Kina. Den norske kronen har i tillegg vært svakere i første kvartal enn i samme periode i fjo
Den nyeste dataen og trendene, med fokus på artene laks, torsk og sei: Hva er mulighetene i det franske markedet, og hva vil den franske forbrukeren ha?
Suksess på Seafood Expo North America (SENA) og Boston Seafood Show 2025 for norsk og amerikansk sjømatindustri: Les om programmet og deltakerne her.
Erik Holvik, Leif Haagensen og Stian Hjelle er nyvalgte ledere i hver sin markedsgruppe i Sjømatrådet. De peker alle på viktigheten av å jobbe godt sammen i en krevende tid.
Sjømatrådet har til sammen fem markedsgrupper der de viktigste bransjene er representert. Markedsgruppene for laks og ørret, reker og skalldyr, pelagisk, hvitfisk og konvensjonell jobber med spesifikke artsstrategier, men h
Norges sjømatråd har ansatt Bjørn-Erik Stabell i stillingen som sjømatutsending til Storbritannia.
Bjørn-Erik innehar i dag rollen som ansvarlig for strategi og bærekraft, og er Key Account Manager for hvitfisk. Stabell har hatt flere roller i Sjømatrådet, og har blant annet tidligere vært sjømatutsending til Spania. Nå ser han fram til å mønstre på vår operasjon i UK den 1. september:
– UK
Laks fra Norge har blitt førstevalget til nesten 8 av 10 mennesker fra Thailand.
Norge eksporterte sjømat for 14,1 milliarder kroner i februar. Det er en økning på 853 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
- Vi har aldri tidligere opplevd en så høy eksportverdi i en februar-måned. Det skyldes kombinasjonen av en svak krone målt mot euro og dollar, høye laksevolum og en sterk verdivekst til USA, sier administrerende direktør i Norges sjømatr
Hvert år har Sjømatrådet et knippe traineer i arbeid. Skulle vi ha oppsummert traineelivet med to ord ville de vært «varierende» og «artig». Men hva er det vi egentlig jobber med? Og hvordan ser arbeidshverdagen til en trainee ut? Her kan du bli bedre kjent med Sjømatrådet og arbeidsoppgavene til våre traineer.
I januar kuttet dagligvarekjedene Extra og Kiwi prisene på fisk i sine butikker. Det løftet salget betraktelig.
I årets første måned kunne Coops medlemmer kjøpe all fisk med 20 prosent avslag hos dagligvarekjeden Extra. Kampanjen gikk bedre enn de hadde forventet.
Kampanjen har påvirket forbrukernes vaner
– Det har vært en markant økning i andelen fisk på middagstallerkenen. Kampanjen øk
Da Nærings- og Fiskeridepartementet i oktober 2024 erklærte at sjømatnæringen skulle inkluderes i regjeringens eksportreform «Hele Norge eksporterer», ble dette sett på som et velkomment og nødvendig skritt av mange i næringen.
Sjømatnæringen ble dermed den sjette satsingen, etter havvind, grønnere maritim, helseindustrien, vareproduksjon og design og reiseliv.
Men hvorfor var ikke sjøma
Hvor står sjømatnæringen i dag, og hvor står næringen om 25 år? Vil Norge fortsatt være en verdensledende sjømatnasjon, og hva skal til for å lykkes?
Høytiden nærmer seg med stormskritt og julemenyene i det ganske land begynner sakte, men sikkert å formes. I den anledning har vi fisket fram våre ferskeste funn om nordmenns forhold til jul og julemat – med et ekstra blikk på én av de mest julete fiskene: Lutefisken.
Røkelaks har lange tradisjoner, og mange er glad i det – også i Frankrike. I jula har røkelaksen en helt spesiell plass i fransk matlaging, selv i dyrtid: På tross av svakere kjøpekraft hos franske forbrukere er røkelaks mer populært enn noensinne.