Gå videre til innhold

Emner: Mat

Lutefisk har lange juletradisjoner i Norge, men de senere år har jula hatt en annen smak. Er det tid for å ta tilbake gamle tradisjoner?

Fem fiffige funn om lutefisk til jul

Høytiden nærmer seg med stormskritt og julemenyene i det ganske land begynner sakte, men sikkert å formes. I den anledning har vi fisket fram våre ferskeste funn om nordmenns forhold til jul og julemat – med et ekstra blikk på én av de mest julete fiskene: Lutefisken.

Røkelaks har lange tradisjoner, og mange er glad i det – også i Frankrike. Sjømatutsending til Frankrike, Sigrid Louise Philippart, forteller at røkelaksen er stadig like populær i julen.

Tradisjonsrik og trendy: Norsk røkelaks som fransk julemat

Røkelaks har lange tradisjoner, og mange er glad i det – også i Frankrike. I jula har røkelaksen en helt spesiell plass i fransk matlaging, selv i dyrtid: På tross av svakere kjøpekraft hos franske forbrukere er røkelaks mer populært enn noensinne.

Norges Sjømatråd, Norges Sildesalgslag og Norges Råfisklag har signert avtale som hovedpartner med Norske Kokkers Landsforening.

Godfisk.no inngår samarbeid med Norske Kokkers Landsforening

Norges sjømatråd, Norges Råfisklag og Norges Sildesalgslag står samlet bak avtalen om å gå inn som hovedpartner i partnerprogrammet til Norske Kokkers Landsforening (NKL), dette bak merkevaren Godfisk.no. Avtalen, som ble signert mandag 28. oktober, handler om å forsterke sjømatens posisjon som det fremste symbolet på norsk mattradisjon og kystkultur.

Norske skalldyr er en ettertraktet delikatesse på high-end restauranter i inn- og utland. FOTO Studio Dreyer Hensley

I dette landet blir de stadig mer sultne på norske skalldyr

Tyskerne spiser norske skalldyr som aldri før. Bare i løpet av ett par år er den norske eksporten av sjøkreps og kamskjell til Tyskland mangedoblet. Det meste går til high-end restauranter.

Her hjemme på berget er det mange som forbinder tyske matvaner med kjøtt, pølser og øl. Men det er bare en del av sannheten, for tyskerne setter også stor pris på «fine dining» og gourmetmat. I 2024-utga

Fru Timian (Marit Røttingsnes Westlie) ble både glad og overrasket da hun ble nummer 30 i rekken til å motta prisen «Årets lutefiskelsker». Foto: Studio Isidor v. Edward Dreng Karlsen/Sjømatrådet

30 år med lutefiskelskere

Matbloggeren Fru Timian er kåret til «Årets lutefiskelsker». Med det er hun nummer 30 i rekken med lutefiskelskere.
Rundt midten av oktober hvert eneste år blir lutefisksesongen offisielt åpnet på restaurant Gamle Raadhus i Oslo. Samtidig kåres også «Årets lutefiskelsker», en person som elsker lutefisk og som inspirerer andre til å nyte den tradisjonsrike retten. Blant de tre tiårenes lutefiske

Vania Osorio i Casa Nunes Martins fykter at høye priser og variabel kvalitet vil ha negativ påvirkning på klippfisktradisjonene i Brasil.

Har importert norsk klippfisk til Brasil i over 100 år

-Klippfisk er som en god vin, sier Vania Osorio fra Brasil. Familiebedriften hun leder har importert klippfisk siden 1921. Men nå er hun bekymret for klippfisktradisjonens fremtid.
Vania Osorio er tredjegenerasjons portugisisk innvandrer til Rio de Janeiro. Hun er også tredje generasjon som leder firmaet som i sin tid var en av etterkrigstidens største klippfiskimportører i Brasil, Casa Nunes M

Chef Park på et pop-up-arrangement i 2022. Foto: Norges sjømatråd

Sjømatrådet vant kampanjepris i Sør-Korea

I Sør-Korea ble 2022 et ekstra utfordrende år for den norske laksen: Prisen økte, og konsumet dalte. Sjømatrådet lanserte da konseptet «Norwegian Salmon is always right». Nå har kampanjen vunnet Blue Dragon-prisen for «Beste kampanje i 2022» i Sør-Korea.

Kampanjens mål var å få koreanerne til å spise mer laks, øke kjennskapen til det norske opphavet og samtidig inspirere dem til å anvende

Norge har den beste sjømaten i hele verden, mener chef Jimmy som har stått for over 200 sjømatmiddager på oppdrag for Sjømatrådet.

Fusionkonge med laks i hjertet og kniver i bagen

Jimmy Chok, eller Chef Jimmy som han også kalles, er norsk sjømatambassadør i Sørøst-Asia. Han er kjent for sine innovative retter der han blander asiatiske og vestlige ingredienser, oppskrifter og tilberedningsmetoder. Derfor kalles han også «fusionkongen».

Kiwi solgte 457 tonn mer fisk i kampanjeperioden. Det var spesielt frossen laks som økte, men også bearbeidede fiskeprodukter fikk en solid økning.

"Momskutt" på fisk utløste salgsbonanza

Da Kiwi innførte "momskutt" på fisk denne høsten, kastet Rema 1000 og Coop Extra seg med. Resultatet? Nordmenn valgte fisk til middag. Salget gikk opp med 25 prosent i volum hos lavpriskjedene totalt, sammenlignet med fjoråret. Laks var en soleklar favoritt, med en volumøkning på hele 43 prosent. Også bearbeidede fiskeprodukter fikk en solid økning.

Matprofil og ernæringsrådgiver Emilie Voe Nereng

Slik blir høsten på godfisk.no


Høsten er i anmarsj, og det betyr at det er tid for spennende markedsaktiviteter for Godfisk.


Denne sesongen er fylt med en rekke tiltak som vil få nordmenn til å omfavne sjømatens herlige smaker. La oss ta en titt på de viktigste aktivitetene som vil prege høsten. I tillegg til den store reklamekampanje med godfisk.no og nybakt verdensmester Karsten Warholm, skal Godfisk gjøre fø

Karsten Warholm

Premiere på ny reklamekampanje fra Godfisk.no med nybakt verdensmester Karsten Warholm

Godfisk.no og Karsten Warholm fortsetter det gode samarbeidet med fire splitter nye filmer.
Filmene, som nå fokuserer mer på selve maten, er nøye testet og er klare for å sendes ut for fullt.
- I filmene er vi tett på fristende, raske oppskrifter, som viser hvor lett det er å lage fisk. Selv Karsten, som er ekstremt opptatt i sin hverdag, rekker å hive sammen noen raske, gode fiskeretter på

Norsk laks har en høy stjerne i Spania. Derfor er det viktig med tydelig opphavsmerking slik som i denne spanske fiskedisken. Foto: Norges sjømatråd

Hva forbinder laksespisende søreuropeere med norsk laks?

God smak og god kvalitet er det søreuropeere i størst grad forbinder med laks fra Norge. I tillegg er det mange som assosierer laksen med ferskhet og mat som er bra for helsen, viser en ny undersøkelse.

Foto: Trude Bessesen, Norges sjømatråd

Sjømatrådet etablerer utekontor i Midtøsten

Sjømatrådet har nå startet jobben med å etablere et eget utekontor i Midtøsten.
- Det har vært en kraftig vekst i sjømateksporten til Midtøsten i lang tid, så Sjømatrådet ser et stort potensial for å utvikle dette markedet videre, sier Ørjan Kjærvik Olsen i Norges sjømatråd.
Han leder satsingen på nye markeder og jobber blant annet med Midtøsten.
Har vært ledet fra hovedkontoret
- Dett

Trym Eidem Gundersen i samtale med moderator Carina Olset Hovda. Foto: Anne Marie Sjøholt, Norges sjømatråd

Nå vil «alle» spise mer sjømat

I en undersøkelse oppgir 7 av 10 nordmenn at de ønsker å spise mer sjømat enn de gjør i dag. Likevel faller sjømatkonsumet. Det var utgangspunktet for en debatt under Arendalsuka i forrige uke.
Nordmenns inntak av fisk og skalldyr fortsetter å dale. I 2015 spiste vi i snitt rundt 22 kilo sjømat per person her i landet. I fjor var tallet 18,96 kilo. Det er en nedgang på nærmere 15 prosent, viser

Foto: Norges sjømatråd

Sjømatrådet søker snøkrabbekandidater til markedsgruppen for skalldyr

Markedsgruppene er en del av den formelle styringsstrukturen i Sjømatrådet, som ellers består av Sjømatrådets styre og Sjømatrådets generalforsamling.
Sjømatrådet har fem markedsgrupper:
Laks og ørret Hvitfisk Konvensjonell Pelagisk Skalldyr
Markedsgruppen rolle er å bidra til at arts-/bransjestrategier og prioriteringer i markedsarbeidet utformes i tråd med næringens behov og Sj

Ole Sirnes

Ole Sirnes (24) bruker TikTok til å lære unge å lage fisk


Da Ole Sirnes (24) som tenåring fikk servert en panert rødspette på en dansk strandrestaurant, fikk han smaken på fisk. I dag er han utdannet kokk og er blitt et fenomen på TikTok. Dette mener han er nøkkelen til å nå de unge.
Ved hjelp av fengende filmer og enkle oppskrifter har Sirnes, som på TikTok opererer under navnet Ketilko, blitt en stor inspirasjonskilde for sine unge og matglade f

Foto: Tyge Møller Christiansen. F.V.: Christian Chramer (Norges sjømatråd), Casper Evensen (Los & Co), Camilla Beck (Norges sjømatråd), Alexander Blomquist, Jan Christian Fosseidbråten, Anders Erikson, Nora Gauslaa og Marius Aasen (Alle Los & Co)

Sjømatrådet velger Los & Co som nytt kreativt byrå

Norges sjømatråd har i 2023 vært på jakt etter et kreativt byrå som kan være vår nye partner for å skape sterk opprinnelsesmarkedsføring, øke preferansen og etterspørselen etter norsk sjømat i land vi eksporterer til. Etter en intensiv prosess med 18 tilbydere, hvor fem byråer ble med videre til siste runde, falt valget til slutt på Los & Co.
«Sjømatrådet er i mål med en omfattende prosess.

Slik kan det se ut når norsk sjømat fremheves i utlandet. Her fra en fiskedisk i Italia

Norsk sjømat på kjendistoppen i mange land

8 av 10 kjenner til norsk laks. Også kjennskapen til andre typer fisk og skalldyr fra Norge er stor, viser en ny internasjonal undesøkelse fra Sjømatrådet.
Undersøkelsen er gjort i 15 av Norges viktigste sjømatmarkeder, og ble gjennomført tre ganger i løpet av fjoråret. Over 32 000 mennesker i flere verdensdeler har deltatt.
I 11 av de 15 landene er det laks fra Norge som er den mest kjente

Vis mer

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.