Gå videre til innhold

Emner: Mat, drikke

Norges Sjømatråd, Norges Sildesalgslag og Norges Råfisklag har signert avtale som hovedpartner med Norske Kokkers Landsforening.

Godfisk.no inngår samarbeid med Norske Kokkers Landsforening

Norges sjømatråd, Norges Råfisklag og Norges Sildesalgslag står samlet bak avtalen om å gå inn som hovedpartner i partnerprogrammet til Norske Kokkers Landsforening (NKL), dette bak merkevaren Godfisk.no. Avtalen, som ble signert mandag 28. oktober, handler om å forsterke sjømatens posisjon som det fremste symbolet på norsk mattradisjon og kystkultur.

Norske skalldyr er en ettertraktet delikatesse på high-end restauranter i inn- og utland. FOTO Studio Dreyer Hensley

I dette landet blir de stadig mer sultne på norske skalldyr

Tyskerne spiser norske skalldyr som aldri før. Bare i løpet av ett par år er den norske eksporten av sjøkreps og kamskjell til Tyskland mangedoblet. Det meste går til high-end restauranter.

Her hjemme på berget er det mange som forbinder tyske matvaner med kjøtt, pølser og øl. Men det er bare en del av sannheten, for tyskerne setter også stor pris på «fine dining» og gourmetmat. I 2024-utga

Fru Timian (Marit Røttingsnes Westlie) ble både glad og overrasket da hun ble nummer 30 i rekken til å motta prisen «Årets lutefiskelsker». Foto: Studio Isidor v. Edward Dreng Karlsen/Sjømatrådet

30 år med lutefiskelskere

Matbloggeren Fru Timian er kåret til «Årets lutefiskelsker». Med det er hun nummer 30 i rekken med lutefiskelskere.
Rundt midten av oktober hvert eneste år blir lutefisksesongen offisielt åpnet på restaurant Gamle Raadhus i Oslo. Samtidig kåres også «Årets lutefiskelsker», en person som elsker lutefisk og som inspirerer andre til å nyte den tradisjonsrike retten. Blant de tre tiårenes lutefiske

Poke med laks er et populært lunsjvalg i Italia. I Love Poke er en av flere pokerestaurantkjeder i det italienske markedet.

Laksen nyter godt av poke-trenden i Italia

Italia er det tredje største markedet for norsk laks når vi legger sammen direkteeksporten og import via andre land. Laksekonsumet i Italia har økt signifikant de siste tre årene. Sjømatrådet har allerede etablert god tilstedeværelse i en rekke dagligvarekjeder i Italia, og vil nå ta større grep om den delen av laksen som spises utenfor hjemmet – til lunsj og middag på restaurant.

Spiseklar tørrfisk og "baccalà" i fiskedisken- bare å ta med hjem og kose seg. FOTO: Neumann/Sjømatrådet

Slik vil italienerne ha norsk tradisjonsfisk

Nye generasjoner skaper nye mattradisjoner i Italia. Det skaper også nye muligheter for norsk tørrfisk, saltfisk og klippfisk.
På Sjømatrådets årlige seminar for konvensjonelle fiskeprodukter treffer vi Paolo Monti. Seminaret gikk av stabelen i Napoli siste halvdel av mai. Monti er fjerde generasjon i firmaet Foods import dei Fratilli Monti. I 120 år har de importert klippfisk, saltfisk og tørr

- Det er klart vi skal ha tørrfisk på menyen

- Det er klart vi skal ha tørrfisk på menyen

- Tørrfisk må på flere menyer i Oslo-området, mener Nordendirektør i Sjømatrådet, Trym Eidem Gundersen. Nylig inviterte han 70 kokker, kjøkkensjefer, restauranteiere, journalister og produsenter til stort tørrfisk-event i hovedstaden.

Vania Osorio i Casa Nunes Martins fykter at høye priser og variabel kvalitet vil ha negativ påvirkning på klippfisktradisjonene i Brasil.

Har importert norsk klippfisk til Brasil i over 100 år

-Klippfisk er som en god vin, sier Vania Osorio fra Brasil. Familiebedriften hun leder har importert klippfisk siden 1921. Men nå er hun bekymret for klippfisktradisjonens fremtid.
Vania Osorio er tredjegenerasjons portugisisk innvandrer til Rio de Janeiro. Hun er også tredje generasjon som leder firmaet som i sin tid var en av etterkrigstidens største klippfiskimportører i Brasil, Casa Nunes M

Klippfisk, eller "bacalhau", er festmat i Brasil. Da skulle det bare mangle at ikke norsk klippfisk er til stede når karnevalet braker løs i Rio de Janeiro.

Norske klippfisk-kasser på karneval i Rio

Norsk klippfisk på karneval i Rio: Det er ikke bare norsk klippfisk som er festmat for brasilianerne. Nå har også klippfisk-kassene fått sin plass i feiringen når karnevalet braker løs

Chef Park på et pop-up-arrangement i 2022. Foto: Norges sjømatråd

Sjømatrådet vant kampanjepris i Sør-Korea

I Sør-Korea ble 2022 et ekstra utfordrende år for den norske laksen: Prisen økte, og konsumet dalte. Sjømatrådet lanserte da konseptet «Norwegian Salmon is always right». Nå har kampanjen vunnet Blue Dragon-prisen for «Beste kampanje i 2022» i Sør-Korea.

Kampanjens mål var å få koreanerne til å spise mer laks, øke kjennskapen til det norske opphavet og samtidig inspirere dem til å anvende

Bacalhau natalinho - klassisk brasiliansk julerett av klippfisk. Foto: NSC

Fikk du med deg denne julesaken om eksotisk julefisk?

På julaften er norsk klippfisk julemiddag for millioner av mennesker i eksotiske land.
(Denne saken ble først publisert 21.12.2020. Tallene i denne saken er oppdaterte).
Når julen ringer inn og vi setter oss til bords er det duften av ribbe, surkål og pinnekjøtt som får mange nordmenn til endelig å senke skuldrene og føle at: «Nå er det jul». Slik har det vært gjennom flerfoldige generasjon

Norge har den beste sjømaten i hele verden, mener chef Jimmy som har stått for over 200 sjømatmiddager på oppdrag for Sjømatrådet.

Fusionkonge med laks i hjertet og kniver i bagen

Jimmy Chok, eller Chef Jimmy som han også kalles, er norsk sjømatambassadør i Sørøst-Asia. Han er kjent for sine innovative retter der han blander asiatiske og vestlige ingredienser, oppskrifter og tilberedningsmetoder. Derfor kalles han også «fusionkongen».

Kiwi solgte 457 tonn mer fisk i kampanjeperioden. Det var spesielt frossen laks som økte, men også bearbeidede fiskeprodukter fikk en solid økning.

"Momskutt" på fisk utløste salgsbonanza

Da Kiwi innførte "momskutt" på fisk denne høsten, kastet Rema 1000 og Coop Extra seg med. Resultatet? Nordmenn valgte fisk til middag. Salget gikk opp med 25 prosent i volum hos lavpriskjedene totalt, sammenlignet med fjoråret. Laks var en soleklar favoritt, med en volumøkning på hele 43 prosent. Også bearbeidede fiskeprodukter fikk en solid økning.

Matprofil og ernæringsrådgiver Emilie Voe Nereng

Slik blir høsten på godfisk.no


Høsten er i anmarsj, og det betyr at det er tid for spennende markedsaktiviteter for Godfisk.


Denne sesongen er fylt med en rekke tiltak som vil få nordmenn til å omfavne sjømatens herlige smaker. La oss ta en titt på de viktigste aktivitetene som vil prege høsten. I tillegg til den store reklamekampanje med godfisk.no og nybakt verdensmester Karsten Warholm, skal Godfisk gjøre fø

Karsten Warholm

Premiere på ny reklamekampanje fra Godfisk.no med nybakt verdensmester Karsten Warholm

Godfisk.no og Karsten Warholm fortsetter det gode samarbeidet med fire splitter nye filmer.
Filmene, som nå fokuserer mer på selve maten, er nøye testet og er klare for å sendes ut for fullt.
- I filmene er vi tett på fristende, raske oppskrifter, som viser hvor lett det er å lage fisk. Selv Karsten, som er ekstremt opptatt i sin hverdag, rekker å hive sammen noen raske, gode fiskeretter på

Norsk laks har en høy stjerne i Spania. Derfor er det viktig med tydelig opphavsmerking slik som i denne spanske fiskedisken. Foto: Norges sjømatråd

Hva forbinder laksespisende søreuropeere med norsk laks?

God smak og god kvalitet er det søreuropeere i størst grad forbinder med laks fra Norge. I tillegg er det mange som assosierer laksen med ferskhet og mat som er bra for helsen, viser en ny undersøkelse.

Foto: Trude Bessesen, Norges sjømatråd

Sjømatrådet etablerer utekontor i Midtøsten

Sjømatrådet har nå startet jobben med å etablere et eget utekontor i Midtøsten.
- Det har vært en kraftig vekst i sjømateksporten til Midtøsten i lang tid, så Sjømatrådet ser et stort potensial for å utvikle dette markedet videre, sier Ørjan Kjærvik Olsen i Norges sjømatråd.
Han leder satsingen på nye markeder og jobber blant annet med Midtøsten.
Har vært ledet fra hovedkontoret
- Dett

Trym Eidem Gundersen i samtale med moderator Carina Olset Hovda. Foto: Anne Marie Sjøholt, Norges sjømatråd

Nå vil «alle» spise mer sjømat

I en undersøkelse oppgir 7 av 10 nordmenn at de ønsker å spise mer sjømat enn de gjør i dag. Likevel faller sjømatkonsumet. Det var utgangspunktet for en debatt under Arendalsuka i forrige uke.
Nordmenns inntak av fisk og skalldyr fortsetter å dale. I 2015 spiste vi i snitt rundt 22 kilo sjømat per person her i landet. I fjor var tallet 18,96 kilo. Det er en nedgang på nærmere 15 prosent, viser

Foto: Norges sjømatråd

Sjømatrådet søker snøkrabbekandidater til markedsgruppen for skalldyr

Markedsgruppene er en del av den formelle styringsstrukturen i Sjømatrådet, som ellers består av Sjømatrådets styre og Sjømatrådets generalforsamling.
Sjømatrådet har fem markedsgrupper:
Laks og ørret Hvitfisk Konvensjonell Pelagisk Skalldyr
Markedsgruppen rolle er å bidra til at arts-/bransjestrategier og prioriteringer i markedsarbeidet utformes i tråd med næringens behov og Sj

Vis mer

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.