Gå videre til innhold

Emner: Mat, drikke

Nye ledere av markedsgruppene: Erik Holvik (til venstre), Leif Haagensen og Stian Hjelle. Foto: Privat/Norges sjømatråd

Her er de ferske markedsgruppelederne

Erik Holvik, Leif Haagensen og Stian Hjelle er nyvalgte ledere i hver sin markedsgruppe i Sjømatrådet. De peker alle på viktigheten av å jobbe godt sammen i en krevende tid.
Sjømatrådet har til sammen fem markedsgrupper der de viktigste bransjene er representert. Markedsgruppene for laks og ørret, reker og skalldyr, pelagisk, hvitfisk og konvensjonell jobber med spesifikke artsstrategier, men h

Bjørn-Erik Stabell på scenen - og klar for nytt oppdrag i Sjømatrådet

Bjørn-Erik tar over som ny sjømatutsending til UK

Norges sjømatråd har ansatt Bjørn-Erik Stabell i stillingen som sjømatutsending til Storbritannia.
Bjørn-Erik innehar i dag rollen som ansvarlig for strategi og bærekraft, og er Key Account Manager for hvitfisk. Stabell har hatt flere roller i Sjømatrådet, og har blant annet tidligere vært sjømatutsending til Spania. Nå ser han fram til å mønstre på vår operasjon i UK den 1. september:
– UK

Foto: Norges sjømatråd

Kraftig vekst i den norske sjømateksporten i februar

Norge eksporterte sjømat for 14,1 milliarder kroner i februar. Det er en økning på 853 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
- Vi har aldri tidligere opplevd en så høy eksportverdi i en februar-måned. Det skyldes kombinasjonen av en svak krone målt mot euro og dollar, høye laksevolum og en sterk verdivekst til USA, sier administrerende direktør i Norges sjømatr

Dobbelt kull traineer i Sjømatrådet, f.v.: Brynjar Torsteinsson, Tiril Kræmer Kufaas, Jenny Samuline Vingen Engeland, Sverre Sander Stenseth, Mari Bondevik, Jørgen Fieler, Sofie Kathrine Marhaug, Simen Eide Brøste, Amalie Berg, Martine Meland.

Slik er det å være trainee i Sjømatrådet

Hvert år har Sjømatrådet et knippe traineer i arbeid. Skulle vi ha oppsummert traineelivet med to ord ville de vært «varierende» og «artig». Men hva er det vi egentlig jobber med? Og hvordan ser arbeidshverdagen til en trainee ut? Her kan du bli bedre kjent med Sjømatrådet og arbeidsoppgavene til våre traineer.

Leder for strategi, konsept og kategori i Extra, Ole Førre Skogstø, markedssjef i Extra, Ingrid Sanfelt Hansen, og kategorisjef i Kiwi, Henriette Gran Nyhus. Foto: Extra og Kiwi

Priskampanje på fisk ga betydelig salgseffekt for dagligvarekjedene

I januar kuttet dagligvarekjedene Extra og Kiwi prisene på fisk i sine butikker. Det løftet salget betraktelig.
I årets første måned kunne Coops medlemmer kjøpe all fisk med 20 prosent avslag hos dagligvarekjeden Extra. Kampanjen gikk bedre enn de hadde forventet.
Kampanjen har påvirket forbrukernes vaner
– Det har vært en markant økning i andelen fisk på middagstallerkenen. Kampanjen øk

Christian Chramer, Foto: Alexander Henriksen, Norges sjømatråd

Derfor er sjømatnæringen i «Hele Norge eksporterer»

Da Nærings- og Fiskeridepartementet i oktober 2024 erklærte at sjømatnæringen skulle inkluderes i regjeringens eksportreform «Hele Norge eksporterer», ble dette sett på som et velkomment og nødvendig skritt av mange i næringen.  
Sjømatnæringen ble dermed den sjette satsingen, etter havvind, grønnere maritim, helseindustrien, vareproduksjon og design og reiseliv.
Men hvorfor var ikke sjøma

Lutefisk har lange juletradisjoner i Norge, men de senere år har jula hatt en annen smak. Er det tid for å ta tilbake gamle tradisjoner?

Fem fiffige funn om lutefisk til jul

Høytiden nærmer seg med stormskritt og julemenyene i det ganske land begynner sakte, men sikkert å formes. I den anledning har vi fisket fram våre ferskeste funn om nordmenns forhold til jul og julemat – med et ekstra blikk på én av de mest julete fiskene: Lutefisken.

Røkelaks har lange tradisjoner, og mange er glad i det – også i Frankrike. Sjømatutsending til Frankrike, Sigrid Louise Philippart, forteller at røkelaksen er stadig like populær i julen.

Tradisjonsrik og trendy: Norsk røkelaks som fransk julemat

Røkelaks har lange tradisjoner, og mange er glad i det – også i Frankrike. I jula har røkelaksen en helt spesiell plass i fransk matlaging, selv i dyrtid: På tross av svakere kjøpekraft hos franske forbrukere er røkelaks mer populært enn noensinne.

Norges Sjømatråd, Norges Sildesalgslag og Norges Råfisklag har signert avtale som hovedpartner med Norske Kokkers Landsforening.

Godfisk.no inngår samarbeid med Norske Kokkers Landsforening

Norges sjømatråd, Norges Råfisklag og Norges Sildesalgslag står samlet bak avtalen om å gå inn som hovedpartner i partnerprogrammet til Norske Kokkers Landsforening (NKL), dette bak merkevaren Godfisk.no. Avtalen, som ble signert mandag 28. oktober, handler om å forsterke sjømatens posisjon som det fremste symbolet på norsk mattradisjon og kystkultur.

Norske skalldyr er en ettertraktet delikatesse på high-end restauranter i inn- og utland. FOTO Studio Dreyer Hensley

I dette landet blir de stadig mer sultne på norske skalldyr

Tyskerne spiser norske skalldyr som aldri før. Bare i løpet av ett par år er den norske eksporten av sjøkreps og kamskjell til Tyskland mangedoblet. Det meste går til high-end restauranter.

Her hjemme på berget er det mange som forbinder tyske matvaner med kjøtt, pølser og øl. Men det er bare en del av sannheten, for tyskerne setter også stor pris på «fine dining» og gourmetmat. I 2024-utga

Fru Timian (Marit Røttingsnes Westlie) ble både glad og overrasket da hun ble nummer 30 i rekken til å motta prisen «Årets lutefiskelsker». Foto: Studio Isidor v. Edward Dreng Karlsen/Sjømatrådet

30 år med lutefiskelskere

Matbloggeren Fru Timian er kåret til «Årets lutefiskelsker». Med det er hun nummer 30 i rekken med lutefiskelskere.
Rundt midten av oktober hvert eneste år blir lutefisksesongen offisielt åpnet på restaurant Gamle Raadhus i Oslo. Samtidig kåres også «Årets lutefiskelsker», en person som elsker lutefisk og som inspirerer andre til å nyte den tradisjonsrike retten. Blant de tre tiårenes lutefiske

Poke med laks er et populært lunsjvalg i Italia. I Love Poke er en av flere pokerestaurantkjeder i det italienske markedet.

Laksen nyter godt av poke-trenden i Italia

Italia er det tredje største markedet for norsk laks når vi legger sammen direkteeksporten og import via andre land. Laksekonsumet i Italia har økt signifikant de siste tre årene. Sjømatrådet har allerede etablert god tilstedeværelse i en rekke dagligvarekjeder i Italia, og vil nå ta større grep om den delen av laksen som spises utenfor hjemmet – til lunsj og middag på restaurant.

Spiseklar tørrfisk og "baccalà" i fiskedisken- bare å ta med hjem og kose seg. FOTO: Neumann/Sjømatrådet

Slik vil italienerne ha norsk tradisjonsfisk

Nye generasjoner skaper nye mattradisjoner i Italia. Det skaper også nye muligheter for norsk tørrfisk, saltfisk og klippfisk.
På Sjømatrådets årlige seminar for konvensjonelle fiskeprodukter treffer vi Paolo Monti. Seminaret gikk av stabelen i Napoli siste halvdel av mai. Monti er fjerde generasjon i firmaet Foods import dei Fratilli Monti. I 120 år har de importert klippfisk, saltfisk og tørr

- Det er klart vi skal ha tørrfisk på menyen

- Det er klart vi skal ha tørrfisk på menyen

- Tørrfisk må på flere menyer i Oslo-området, mener Nordendirektør i Sjømatrådet, Trym Eidem Gundersen. Nylig inviterte han 70 kokker, kjøkkensjefer, restauranteiere, journalister og produsenter til stort tørrfisk-event i hovedstaden.

Vania Osorio i Casa Nunes Martins fykter at høye priser og variabel kvalitet vil ha negativ påvirkning på klippfisktradisjonene i Brasil.

Har importert norsk klippfisk til Brasil i over 100 år

-Klippfisk er som en god vin, sier Vania Osorio fra Brasil. Familiebedriften hun leder har importert klippfisk siden 1921. Men nå er hun bekymret for klippfisktradisjonens fremtid.
Vania Osorio er tredjegenerasjons portugisisk innvandrer til Rio de Janeiro. Hun er også tredje generasjon som leder firmaet som i sin tid var en av etterkrigstidens største klippfiskimportører i Brasil, Casa Nunes M

Klippfisk, eller "bacalhau", er festmat i Brasil. Da skulle det bare mangle at ikke norsk klippfisk er til stede når karnevalet braker løs i Rio de Janeiro.

Norske klippfisk-kasser på karneval i Rio

Norsk klippfisk på karneval i Rio: Det er ikke bare norsk klippfisk som er festmat for brasilianerne. Nå har også klippfisk-kassene fått sin plass i feiringen når karnevalet braker løs

Vis mer

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets omtrent 80 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø. Vi har sjømatutsendinger i 15 land og gjør markedsinvesteringer i 27 land verden over.