Gå videre til innhold
Foto: Dag Sørli, Norges sjømatråd

Nyhet -

Sjømatrådet vil gjenta seminarsuksess i Italia

I starten av juni gjennomførte Sjømatrådet et felles sjømatseminar i Milano som løftet frem de viktigste artene i Italia: Laks, tørrfisk, klippfisk og saltfisk. Det ble en stor suksess.

270 deltagere var påmeldt til seminaret som ble avholdt på Hotel Nhow 5. juni. I salen var representanter fra hele verdikjeden, fra norske produsenter og eksportører til italienske dagligvarekjeder og restauranter.

Nytt sjømatseminar i 2026

- Vi var veldig spente på om grepet med å slå sammen det årlige lakseseminaret og det årlige konvensjonellseminaret ville fungere i 2025. Vi har gjort dette tidligere, men det er en stund siden. Ifølge tilbakemeldingene fra både våre gjester og tilhørerne fungerte det heldigvis bare godt. Planen er derfor å gjenta dette til neste år, sier Norges sjømatråds utsending til Italia, Tom-Jørgen Gangsø.

Han var en av flere fra norsk sjømatnæring som bidro fra scenen under det fire timer lange seminaret. Administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, satte i sitt innlegg norsk sjømateksport inn i et globalt og historisk perspektiv.

- Viktig å skape slike møteplasser

- Selv om sjømat er har vært en viktig del av de norske eksportinntektene i tusenvis av år, er det enda viktigere å sikre verden sunne proteiner fra havet. Vi lever i en krevende tid der vi møter en ny geopolitisk virkelighet. Da er det viktigere enn noen gang å skape slike møteplasser som dette, sa Chramer i sitt innlegg.

Norge og Italia har en lang og stolt handelshistorie. I 2024 eksportere Norge sjømat for 7,4 milliarder kroner til Italia, noe som gjorde det til det 9. største markedet for norsk sjømat i fjor, målt i verdi.

Fragmentert marked

I Italia er det laks og tørrfisk som er de dominerende produktene. På seminaret var samlebetegnelsen ”baccalà” ofte brukt. Det henviser til klippfisk og saltfisk av torsk.

- Det italienske sjømatmarkedet er svært fragmentert. Det kan være utfordrende, men det gir først og fremst muligheter. Vårt mål har derfor vært å etablere nye samarbeid med både enkeltaktører og kjeder, både innenfor dagligvarehandelen og restaurantsektoren. Det er et viktig grep for å opprettholde og utvikle Norges markedsposisjon i Italia, sier Gangsø.

Dette er drevet av vekst for sushi og pokè i restaurantsektoren og at fersk og røkt laks har utviklet seg til å bli noen av de viktigste sjømatproduktene for dagligvarekjedene.

- Når det gjelder tørrfisk og baccalà, har vi over tid sett en dreining mot mer utvannede og ferdigprodukter både i dagligvare- og restaurantsektoren. Denne typen produkter kan også vise til vekst, selv i utfordrende tider med kvotenedgang og høye priser på råstoffet, forklarer Tom-Jørgen Gangsø.

Økt kjennskap til «Seafood from Norway»

Norge er det mest kjente og prefererte opphavslandet for laks, tørrfisk og baccalà.

- I tillegg øker kjennskapen til opprinnelsesmerket “Seafood from Norway”. Det er viktig, da vi kan få synergier mellom våre investeringer, og ikke minst at det bidrar til å møte et ønske fra italienske forbrukere. De både forventer og vil vite hvor sjømaten kommer fra, sier Gangsø.

Tar nytt digitalt grep i høst

- Hva er så planene for høsten?

- Det er stort potensial for å øke laksekonsumet i Italia. Når det gjelder tørrfisk og baccalà, gjør prisveksten at vi må reposisjonere den i markedet. Ifølge vår innsikt er det mange som bytter ut tørrfisk med billigere produkter. Det er en utvikling som vi må være spesielt oppmerksomme på, understreker Gangsø.

Sjømatrådet har også et mål om å få til flere aktiviteter med dagligvarekjedene på baccalà. I september starter en laksekampanje i media, som etterfølges av en tørrfiskkampanje senere i høst.

- I tillegg skal vi prøvde noe nytt sammen med partnere i hotell-, restaurant og kantinesektoren. Hvis en forbruker er i nærheten av et sted som selger noen utvalgte norske sjømatprodukter, vil vedkommende få opp en annonse på mobilen. Det håper vi både bidrar til økt salg, samt at det kan hjelpe med å styrke posisjonen til de norske produktene, sier den norske sjømatutsendingen.

Emner

Kategorier

Kontakter