Pressemelding -
Muligheter i markedet: Ny innsikt for skalldyr i USA
Den norske skalldyrnæringen posisjonerer seg globalt, og for snøkrabbe og kongekrabbe er det store muligheter, spesielt i det amerikanske markedet. Fersk innsikt fra ny rapport avdekker nå muligheter for skalldyr i USA.
Styrker posisjonen i det amerikanske markedet
En ny rapport på kongekrabbe og snøkrabbe i det amerikanske markedet gir nå innblikk i hvilke nøkkelområder som kan egne seg for videre utvikling. Innsikten viser blant annet at selv om posisjonen til kongekrabbe og snøkrabbe allerede er sterk, vil det være viktig å iverksette gode strategier for å øke veksten i årene fremover.
– Mulighetene er store, og vi ser at det vil kreve presise og strategiske tiltak for å fortsette å sikre konkurranseevnen til kongekrabbe og snøkrabbe fremover. Vi håper at denne nye innsikten kan være med på å styrke den langsiktige strategien for norske skalldyr i USA, sier sjømatutsending til USA, Karine Rød Haraldsson.
Kartleggingen fra rapporten avdekker at det fortsatt er behov for investeringer i merkevarebygging i markedet, og potensiale i å fremheve norsk produktkvalitet og bærekraft.
– Dette er grep som kan være med på å opprettholde og utvide norske skalldyrs sterke posisjon, forteller Rød Haraldsson.
Les den nye rapporten om skalldyr i det amerikanske markedet her (krever innlogging).
Tidlig sesong gir store fordeler for norsk snøkrabbe
USA er i dag det største og mest lønnsomme markedet for norsk snøkrabbe. I 2024 opplevde eksporten en betraktelig vekst, med en volumøkning på 12 prosent og en verdivekst på hele 44 prosent.
Et av de viktigste konkurransefortrinnene til norsk snøkrabbe er at den kan introduseres til det amerikanske markedet før den kanadiske sesongen når sitt høydepunkt.
– Mens kanadisk snøkrabbe dominerer markedet i USA fra april til juni, har Norge muligheten til å tilby snøkrabbe fra første og andre kvartal. Vi ser derfor at å være ute i god tid med markedsføring, forhåndsavtaler, kampanjer og samarbeidsinitiativer vil kunne være verdifullt for å utnytte denne fordelen, sier Haraldsson.
Utfordringer fra amerikansk toll
Samtidig som det er et stort potensial for norske skalldyr i USA, er den gjeldende tollsatsen på 10 prosent en utfordring for norsk eksport. Canada, som er unntatt under USMCA-avtalen, nyter en kostnadsmessig fordel som Norge ikke har.
– For å få en bedre fordel i markedet kan felles strategier mellom eksportører og importører bli viktig fremover. Fortsatt styrking av opphavsmerkingen og oppfattelsen av norske skalldyrprodukter som «premium» er også gode strategier, samt fokus rettet mot den bærekraftige profilen til norsk sjømat, forklarer Haraldsson.
– Felles strategier og samarbeid vil kunne bidra til å opprettholde konkurransedyktige priser og beskytte markedsandeler.
Sterkere samarbeid med importører
Kanadiske selskaper har vist seg som viktige samarbeidspartnere for import av norsk snøkrabbe til USA. I dag står de for nesten halvparten av totalimporten.
Disse aktørene har kunnskap og nettverk som kan være avgjørende for norsk skalldyrnæring. Videre samarbeid, spesielt i perioder med begrenset kanadisk tilførsel, vil kunne gi langsiktig gevinst.
Norsk kongekrabbe er ettertraktet
Analytiker for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa, tror også at den store eksporten av kongekrabbe til USA indikerer muligheter for fortsatt vekst – og at taket ikke er nådd.
– I 2024 eksporterte Norge 528 tonn levende og fryst rød kongekrabbe til USA, som utgjorde 69 prosent av den totale eksporten av kongekrabbe fra Norge, forklarer Voraa.
– USA har en stor del av den totale eksporten, men kongekrabbe har ennå et stort potensial for ytterligere vekst. Det er spesielt restauranter innen det vi kan kalle «luksus-segmentet» og spesialiserte distributører som er interesserte i levende og fryst kongekrabbe.
Ved å fortsette å styrke produktet både i distribusjon og promotering kan man bidra til å fortsette å øke etterspørselen.
Vil du lese mer om det amerikanske sjømatmarkedet? Trykk her.
Høye priser og stor etterspørsel gir unike muligheter
Fraværet av russisk kongekrabbe og begrensninger for Alaskas røde kongekrabbe i det amerikanske markedet, har gitt den norske, røde kongekrabben en helt unik fordel. Dette gjør at prisene er på et historisk høyt nivå, samtidig som etterspørselen er stor.
– For å få uttelling for dette potensialet må aktørene gjøre strategiske valg mellom levende og prosesserte segmenter, samtidig som ressursene optimaliseres, forteller Josefine Voraa.
Kvalitet og bærekraft: Viktige konkurransefortrinn
Norsk sjømat har allerede et positivt omdømme i det amerikanske markedet, og er kjent for høy kvalitet på produksjon og en sterk bærekraftsprofil.
Dermed er det fortsatt viktig å vise til sporbarheten til produktene, og relevante miljømerker og -sertifiseringer i markedsføring og kommunikasjon. Det er spesielt aktører innen «premium» segmentet for retail og foodservice, som etterspør produkter med slike egenskaper.
Sjømatutsending Karine Rød Haraldsson er optimistisk til de nye funnene i rapporten, som kan være med på å stake ut en videre retning for norske skalldyr i USA.
– Den norske skalldyrnæringen har en enestående mulighet til å utnytte den sterke posisjonen i det amerikanske markedet. Vi tror at kombinasjonen av strategiske partnerskap, fordeler fra den tidlige sesongen, og en målrettet satsing på kvalitet og bærekraft vil være avgjørende, forteller hun.
– Med riktig tilnærming kan denne industrien ikke bare opprettholde, men utvide sin globale innflytelse i årene som kommer.
Les den nye rapporten om skalldyr i det amerikanske markedet her (krever innlogging).
Gå ikke glipp av sjømatseminar i New York
Sjømatrådet inviterer lokal verdikjede i USA og norske skalldyraktører til spennende skalldyrdager i New York 13.–14. oktober 2025.
Related links
Emner
Kategorier
Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.