Nyhet -
Slik påvirkes sjømatnæringen av USAs nye tollsatser
9. april innfører USA nye tollsatser mot varer fra en rekke land. Her gir vi deg en løpende oppdatering på hvordan dette vil påvirke den norske sjømateksporten.
Først litt overordnet fakta om de ulike tollsatsene for noen utvalgte land og markeder:
- Kina: 34 prosent
- EU: 20 prosent
- Norge: 15 prosent
- Island, Færøyene, Chile og Storbritannia: 10 prosent
2. april ble Norge annonsert med 15 prosent toll. Tollsatsen ble dagen etter endret til 16 prosent. 4. april registrerer vi derimot at tollsatsen er korrigert tilbake til 15 prosent.
Denne satsen innføres fra og med 9. april.
Økningen i tollsatser gjelder for alle varer omfattet i nasjonale tolltariffer, med unntak av varegrupper som allerede har fått iverksatt eller beskjed om produktspesifikke tollsatser.
Dette gjelder for eksempel biler og stål og aluminium, som alle har fått en flat toll på 25 prosent, gjeldende for alle land.
Kina: Fra 0 til 54 prosent toll på en drøy måned
For varer fra Kina kommer økningen på 34 prosent, i tillegg til tollen som ble innført 4. februar (10 prosent) og 4. mars (10 prosent).
- I praksis betyr det at en kinesisk vare som 3. februar ikke hadde noen ordinær toll, nå vil bli ilagt 54 prosent toll, sier Øystein Valanes, som er fagansvarlig for markedsadgang i Norges sjømatråd.
Det gjelder følgende produkter og arter fra Kina:
- Fryst filet av laks
- Torsk
- Hyse
- Pollock
De fleste varelinjene for sjømat fra Kina til USA har imidlertid hatt 25 prosent toll. Fra 9. april økes denne satsen til 79 prosent toll.
Canada: Sjømat er foreløpig unntatt toll
- For Canada gjelder fremdeles unntaket for varer som faller inn under frihandelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico (USMCA). Dette betyr at canadisk sjømat til USA er unntatt toll. Akkurat nå vet vi ikke hvor lenge denne utsettelsen vil vare, da det ikke er satt noen sluttdato her, forklarer Valanes.
Ved en eventuell opphevelse av unntaket, vil canadiske varer få 12 prosent toll, med unntak av energivarer som vil få 10 prosent.
Noen varer faller utenfor frihandelsavtalen
- Det er verdt å merke seg at canadiske og mexicanske varer som ikke omfattes av frihandelsavtalen, vil få 12 prosent toll fra 9. april. Det som avgjør om en vare faller innenfor eller utenfor, er om den anses å være tilstrekkelig bearbeidet i USA, Mexico eller Canada, understreker Øystein Valanes.
Innsatsvarer blir også tollbelagt
En annen faktor som spiller inn ved vurdering av tollsatser, er om varen er bearbeidet i USA. Da må i så fall importøren betale toll for verdien av de innsatsvarene fra et tredjeland som brukes.
- Dette gjelder når innsatsvarene utgjør 79 prosent eller mindre av ferdigproduktet. Det vil si at dersom de amerikanske innsatsvarene utgjør 20 prosent eller mindre, vil importøren måtte betale toll beregnet fra ferdigvarens totale verdi, sier Valanes.
Aluminiumsbegere og laksefileter kan få ulik tollsats
Han trekker frem et teoretisk eksempel på en oppdeling som kan komme til å ramme aluminiumsbegere, som ofte brukes i porsjonspakninger for fileter av laks og ørret.
- Enkelte amerikanske importører og norske eksportører oppfatter at ved import av for eksempel ørretfilet i et slikt aluminiumsbeger til USA, skal verdien av begeret ilegges 25 prosent toll. I EUs tilfelle vil fileten deretter få 20 prosent toll. Det vil både øke kostnadene og påføre mye ekstraarbeid for importør og eksportør, understreker Øystein Valanes.
Slik rammes fileterte produkter
Status i dag er at USA anser filetering som tilstrekkelig bearbeiding for å endre opprinnelse.
- Det er den direkte årsaken til at fryst filet av laks, pollock, torsk og hyse fra Kina har hatt tollfritak, sier Valanes.
Han gir følgende eksempel for hvordan dette vil ramme norske lakseprodukter:
- Tollsats for norsk laks som er filetert i EU: 20 prosent
- Tollsats for norsk laks som er filetert i Norge: 15 prosent
- Vi er fortsatt i en fase der det hersker en del usikkerhet, men Norges sjømatråd følger utviklingen tett og vil fortløpende orientere eksportørene. Dersom noen har spørsmål, er det bare å ta kontakt, sier Øystein Valanes.
Varer som allerede er skipet og i transitt, blir for øvrig ikke rammet av de nye tollsatsene.