Nyhet -
Skalldyrsatsing i flere nye land
Skalldyr fra Norge er internasjonalt kjent for sin høye kvalitet. Nå skal enda flere land få smaken på norske skjell, reker, krabber og sjøkreps.
Sørøst-Asia er et spennende skalldyrmarked, amerikanerne har høy appetitt på snøkrabbe og i Tyskland er mulighetene gode for at norske skalldyr kan ta en større plass på restaurantmenyene.
-Disse mulighetene skal vi utnytte bedre, sier Ørjan Kjærvik Olsen som er ansvarlig for nye markeder i Norges sjømatråd.
For nå er det satt av ekstra penger til å øke innsatsen for skalldyr i nye markeder- det vil si land der man ikke tidligere har investert i markedsføring på skalldyr. Budsjettet for 2022 er på 3,5 millioner kroner.
-Dette er starten på en flerårig satsingsperiode på norske skalldyr i både Vietnam, USA og Tyskland, forteller Olsen.
Høy stjerne
Norske skalldyr har en høy stjerne blant kvalitetsbevisste og kresne kunder ute i verden. Dette er folk som kun velger det beste av det beste, og som er opptatt av opphav, bærekraft, historien bak og hvordan råvarene høstes.
Når Sjømatrådet og den norske skalldyrnæringen nå starter sin flerårige satsing på skalldyr er det for å skape mer oppmerksomhet og etterspørsel i land der de norske råvarene fortsatt er mindre kjent, men potensialet er stort.
-Vi håper og tror at vi skal klare å vise at den beste kvaliteten er norsk, og at kundene er villige til å betale for kvalitet. Formålet er selvfølgelig at enda flere kjøper skalldyr fra Norge. Samtidig blir arrangementene også en fin møteplass for norske og utenlandske skalldyraktører, sier Ørjan Kjærvik Olsen.
Populære råvarer blant feinschmeckere: Én av fire av restaurantene på lista over verdens 120 beste restauranter i 2019 hadde norske skalldyr på menyen. FOTO Studio Dreyer Hensley/Sjømatrådet
High-end i Tyskland
Flere av verdens beste restauranter har norske skalldyr på menyen. Men i Tyskland, der gourmetfaktoren er høy og Michelin- restaurantene er rekordmange, er norske skjell, krabber og kreps sjeldnere å se enn i en del andre europeiske land. Olsen mener det er stort potensial for å endre på det, spesielt i de litt mer eksklusive restaurantene.
-Vi satser først og fremst på levende skalldyr til high-end restaurantene. Her er mulighetene størst og prisene gode.
Skalldyrsatsingen i Tyskland er allerede i gang, og ut over høsten blir det flere arrangementer både i Hamburg, Bangkok, Ho Chi Minh City og i New York.
Imponerte tyskere
Skalldyrsatsingen i Tyskland fikk en kick-start i begynnelsen av august: Ti tyske importører og journalister kom til Norge for å delta på en kulinarisk rundreise med norske skalldyr.
-Stemningen var topp og de tyske gjestene var veldig imponert over det de fikk se, smake og oppleve, forteller Ørjan Kjærvik Olsen.
Første stopp var hos Seashell på Frøya. Daglig leder Helge Myrseth viste frem anlegget for sjøkreps og kamskjell, og tyskerne fikk se hvordan skalldyrene skånsomt ble høstet for hånd. Myrseth serverte selvfølgelig smaksprøver på rå kamskjell, før turen gikk videre ut i skjærgården for å oppleve krabbefiske.
Levende kamskjell - en sødmefylt fristelse for tyske gjester hos Seashell på Frøya. FOTO: Knut Aaserud/Sjømatrådet
Levende sjøkreps fra Seashell fulgte deretter med på veien til Trondheim og Michelin-restauranten Credo. Her ventet skalldyrpioner Rodrick Sloane i Statsnail med et stort utvalg av selvhøstede skjell.
Mmmmm........ De tyske importørene ble mektig imponert over utvalget av havets skatter som Roderick Sloan (til venstre) hadde med seg til Credo i Trondheim. FOTO: Knut Aaserud/Sjømatrådet
Som kronen på verket sørget Credo-innehaver Heidi Bjerkan for et fantastisk skalldyrmåltid.
Det sies at norske skalldyr har en helt unik smak og kvalitet, noe de imponerte tyske gjestene måtte si seg enig i.
-Wow, for en sødme og tekstur, lød kommentarene etter å ha fortært alt fra blåskjell, o-skjell og østers til knivskjell, kamskjell, sjøkreps og krabbe.
Skalldyrkreasjon fra Heidi Bjerkan på Credo. FOTO Knut Aaserud/Sjømatrådet
Logistikk og transport
Logistikk og transport er viktig når man skal importere levende skalldyr. En tur til Norway King Crab`s krabbehotell ved Gardermoen ble derfor et naturlig stopp på skalldyrturnéen. Både fraktmuligheter og bærekraft sto på agendaen hos innehaver Svein Ruud.
-På krabbehotellet fikk de tyske importørene også et gjensyn med sjøkrepsen som ble fisket opp hos Seashell, og de fikk lære hvordan både sjøkrepsen og kongekrabben lever i naturen, forteller Olsen.
Sjøkrepsen foretrekker å bo alene i små huler, mens kongekrabbene er mer sosiale krabater som helst kravler oppå hverandre i store klynger. Krabbehotellet har derfor gjenskapt mest mulig av dyrenes naturlige levemåte.
Skånsomt håndert: Sjøkrepsen plasseres i en liten eske med egne rom, slik den liker det i naturen. FOTO: Knut Aaserud/Sjømatrådet
Luksusmat i Hamburg
Med vel overstått kickoff i Norge, er neste skritt for Tyskland-satsingen et stort skalldyrevent på Hamburg-restauranten 100/200. Det skjer i slutten av august.
Restauranten har nylig fått sin andre Michelin-stjerne, og kan i tillegg skilte med Michelinguidens grønne stjerne. Den gis til restauranter som er spesielt opptatt av bærekraftig gastronomi.
-Her skal Heidi Bjerkan og kokken Thomas Imbusch fra 100/200 trylle frem en tiretters smaksmeny med norske skalldyr i hovedrollen, forteller Ørjan Kjærvik Olsen.
Blant de rundt 40 gjestene vil det være flere stjernekokker, journalister, og folk fra den tyske og norske skalldyrbransjen.
USA
Neste stopp for skalldyrsatsingen blir New York, i oktober. Da er det reker, sjøkreps, kongekrabber, brunkrabber og snøkrabber som skal skinne.
Koronapandemien førte til at USA økte importen av fryste skalldyrprodukter, og i fjor var det amerikanske skalldyrmarkedet nesten umettelig. I år er markedet på mange måter snudd på hodet, ifølge skalldyranalytiker i Sjømatrådet, Josefine Voraa.
-Blant annet har høy inflasjon, lavere kjøpekraft, høye varelagre og importstopp av russisk krabbe redusert etterspørselen etter premiumprodukter som skalldyr, sier hun.
Men hos restaurantene er det fremdeles god etterspørsel, spesielt etter levende norsk kongekrabbe hvor den norske eksporten har økt med 77 millioner kroner (+ 207 prosent) og 100 tonn (98 prosent) til USA hittil i år. Derfor satser Sjømatrådet i år spesielt på restaurantene, og har fått med seg mesterkokken Christopher Haatuft på laget.
Presse, kokker og næringsaktører står på invitasjonslisten når Haatuft inviterer til både lunch og middag i samarbeid med restauranten Aquavit - en Michelin-restaurant som serverer nordisk mat i minimalistiske omgivelser. I tillegg blir det krabbe-kick off på Det norske konsulatet i storbyen.
Asia
Det blir en hektisk høst for mannen som er ansvarlig for nye markeder i Sjømatrådet, Ørjan Kjærvik Olsen. Etter Hamburg og New York, går turen videre til Bangkok og Ho Chi Minh City i Vietnam i desember.
-Det blir en fin uke der vi skal vise frem norske skalldyr både i Thailand og Vietnam, sier Olsen.
I Bangkok arrangerer Sjømatrådet et high-end arrangement for skalldyraktører, lokale kokker og media.
-Dagen etter går reisen videre til Vietnam og messen «Food&Hotel Vietnam» der vi for første gang skal ha en fellesstand for norske sjømataktører.
Olsen håper at flest mulig av de norske aktørene melder seg på begge arrangementene.
-Vi oppfordrer spesielt norske aktører fra skalldyrnæringen til å delta, men tilrettelegger for deltakelse fra alle bransjer.
I tilknytning til messen vil det arrangeres en felles sjømatmiddag for folk fra norsk og vietnamesisk sjømatnæring, samt en felles butikk-/restaurantrunde i markedet.