Gå videre til innhold
Sjømatutsending i Portugal, Trond Rismo, viser stolt frem eksemplarer på norsk klippfisk i butikk i Portugal. FOTO: Sjømatrådet
Sjømatutsending i Portugal, Trond Rismo, viser stolt frem eksemplarer på norsk klippfisk i butikk i Portugal. FOTO: Sjømatrådet

Nyhet -

Dette tenker klippfisk-og tørrfiskspisere om de norske produktene

Gode produkter og god smak er det italienere, portugisere og brasilianere først og fremst assosierer med norsk tørrfisk og klippfisk. Det viser nye undersøkelser fra Sjømatrådet.

Italia er Norges viktigste tørrfiskmarked, mens Portugal og Brasil er våre viktigste klippfiskmarkeder. Derfor har undersøkelsene forsøkt å gå nærmere «inn i hodene» til tørrfisk- og klippfiskspisende folk i disse landene. Formålet er å lære mer om hva som gjør at folk velger nettopp norsk klippfisk og tørrfisk, og hva som kan bidra til at folk spiser enda mer.

Undersøkelsene er omfattende, og består av en rekke spørsmål. Blant dem har forbrukerne blitt spurt om hva de forbinder med tørrfisk (i Italia) og klippfisk (i Portugal og Brasil). Spørsmålet var åpent, og deltakerne kunne skrive ned alle sine tanker: «Hva forbinder du med norsk tørrfisk/klippfisk? Del tankene dine åpent, det er ikke noe rett eller galt svar».

-Åpne svar er ofte mer ærlige enn svar der folk har blitt bedt om å velge blant mange ulike alternativer, forteller forbrukeranalytiker Lars Moksness i Sjømatrådet.

I undersøkelsene kom det frem et stort antall frie assosiasjoner knyttet til tørrfisk og klippfisk. Alle assosiasjonene ble deretter samlet i grupper og rangert etter hvor mange som svarte det samme.

Topp tre

Det er stort sett bare positive assosiasjoner som kommer opp når konsumentene fritt kan skrive ned hva de forbinder med de norske fiskeproduktene, og i toppen er det mange likheter mellom landene.

De hyppigst nevnte kommentarene for norsk tørrfisk i Italia er:

  1. Godt produkt
  2. God smak
  3. God kvalitet

Topp tre for norsk klippfisk i Portugal:

  1. God smak
  2. Torsk
  3. God kvalitet

Topp tre for norsk klippfisk i Brasil:

  1. God smak
  2. Godt produkt
  3. God kvalitet

Ord som «bra for helsen», «jeg liker det» og «hyggelige stunder med familie og venner» kommer også høyt opp på listen blant klippfisk- og tørrfiskspiserne i de tre landene.

Det er Ipsos som har foretatt undersøkelsene for Norges sjømatråd. De ble gjennomført i 2022 på totalt 1700 mennesker i Portugal, Italia og Brasil. Alle som deltok oppga at de spiser tørrfisk eller klippfisk minimum hver tredje måned.

Hvordan øke salget?

Vi har store mengder valg når vi går i butikken og handler. Å bestemme seg for et bestemt produkt er ofte en kompleks prosess styrt av både bevisste og ubevisste prosesser og tankemønstre. I Sjømatrådets undersøkelser får man også et bilde av dette: Hva og hvordan tenker kundene når de handler, hvem er konkurrentene og hvilke virkemidler vil ha best effekt for å få norsk tørrfisk og klippfisk til å oppta en enda større plass i forbrukernes hoder?

-Kort sagt handler det om hva man bør fokusere på i markedsføringen, forklarer Moksness.

Kunnskap om det er nyttig både for norske eksportører som markedsfører egne produkter, og for Sjømatrådet som kjører kampanjer på vegne av næringen.

I Italia for eksempel, er norsk tørrfisk så godt som enerådende på markedet. Samtidig går tørrfiskkonsumet ned. Ifølge undersøkelsen kan det for eksempel være lurt å styrke budskapet om at ferdig utvannet tørrfisk er raskt og enkelt å tilberede.

Ferdig gryteklar tørrfisk gjør det enklere for mange italienere å velge tørrfisk til lunsj eller middag.


For italienerne er også situasjonen rundt måltidene veldig viktig, slik som at et tørrfiskmåltid skaper god atmosfære og hyggelig stemning rundt bordet når familie og venner samles.

-For å få til dette må det jobbes både med produktutvikling og markedsføring der de nevnte budskapene fremheves enda tydeligere, sier Tom Jørgen Gangsø som er sjømatutsending i Italia.

Klippfisksalg

Også den norske klippfisken står sterkt, både i Portugal og Brasil. Men å beholde og eventuelt styrke posisjonen, er en jobb som må opprettholdes kontinuerlig. Da er det nyttig med kunnskap om hvilke assosiasjoner og holdninger som kan ha stor påvirkning på forbrukernes tenkesett.

Ifølge konklusjonene i undersøkelsen, er flere av mulighetsrommene for klippfisken omtrent de samme som for tørrfisken i Italia.

Både brasilianerne og portugiserne er opptatt av at måltidet er samlende og avslappende, skaper god stemning og at alle får noe de liker.

-Dette er noe vi vil fokusere mer på i kommunikasjonen mot forbrukerne i tiden som kommer, sier Randi Bolstad som er sjømatutsending i Brasil.

For brasilianerne er det i tillegg viktig at klippfisken er tilgjengelig i familiepakninger, og i Portugal kan man styrke budskapet om at klippfisk egner seg godt også i mer moderne retter.

Denne teksten viser kun et lite utdrag fra de omfattende undersøkelsene. Vil du vite mer kan du logge deg inn her, og søke på spesifikke land og sjømatarter.

Emner

Kategorier

Kontakter

Lars Moksness

Lars Moksness

Analytiker, forbrukeratferd +47 936 63 113
Trond Rismo

Trond Rismo

Sjømautsending, Portugal +47 992 95 059
Tom-Jørgen Gangsø

Tom-Jørgen Gangsø

Sjømatutsending, Italia +47 900 11 708
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591
Randi Bolstad

Randi Bolstad

Sjømatutsending, Brasil Sjømatutsending +47 48112589

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.