Gå videre til innhold
Hurtiglagde fiskeretter får stadig større hylleplass i italienske butikker. FOTO: Sjømatrådet
Hurtiglagde fiskeretter får stadig større hylleplass i italienske butikker. FOTO: Sjømatrådet

Nyhet -

Pasta pronto og ferdiglagde fiskeretter i Italia


Nå er det hurtiglagd mat som gjelder i Italia- også for sjømat. I alle fall om man skal dømme etter utvalget på Europas største matmesse i Milano

Ovnsferdig, spiseklart, lettlagd, raskt, enkelt, sunt og bærekraftig. Slik kan man kort oppsummere hovedinntrykket om man rusler rundt i de enorme messeområdene på Tutto Food i Milano.

Messen, som gikk av stabelen tidligere i mai, regnes for å være Europas største matmesse der innovasjon og nye forbrukertrender løftes frem. Her får man et blikk inn i fremtiden, i hva som vil komme på markedet. Her presenterer produsenter, grossister og matindustrien hva de har å by på til besøkende fra mange land, og her møtes kunder og selgere for å gjøre nye avtaler og markedsføre sine produkter.

-Da er det klart at også norsk sjømat må være representert, sier Gunvar L. Wie som er Sjømatrådets utsending i Italia.

Innovasjon Norge organiserte derfor fellesstand sammen med Sjømatrådet og Den norske ambassaden i Italia. Her var også norske eksportører representert.

-Messen har blitt en betydningsfull internasjonal arena hvor sjømaten har fått en stadig større plass, fortsetter Wie.

Norske sjømateksportører på messestand på Tutto Food i Milano.


Mer eksport via andre land

Italia er Norges fjerde største laksemarked. Årlig spiser italienerne om lag 135 000 tonn norsk laks. Av dette eksporteres 70 000 tonn direkte.

Resten går fra Norge til Italia via såkalte videreforedlingsland. I viderefordelingslandene bearbeides laksen for eksempel til ferdigretter, fileter, sushipakninger eller den tilsettes marinader og krydder for å gjøre den rask og enkel å tilberede. Ifølge Wie har andelen laks som går fra Norge til Italia via andre land økt fra litt over 30% til om lag 40-45% i løpet av få år.

-Det betyr at tallene bekrefter trenden vi så på messen: Nå vil også italienerne ha det enkelt i matveien, og de bearbeidede produktene øker betydelig, sier han.

Norsk sjømat var svært synlig på Tutto Food. Store reklameboards og videoer preget messeområdets inngangspartier.


Det kundene vil ha

På en matmesse i Italia bugner det selvfølgelig av herlig parmesanost, lokalprodusert olivenolje, pizza, tomatsauser, pasta i alle former og fasonger,og klissete kaker som ofte ser langt bedre ut enn de smaker.

Men man skal ikke ha tatt mange skritt på messegulvet før man støter på en rekke eksempler på det utstillerne sier kundene vil ha: sunn, bærekraftig mat som er ferdig på 1-2-3. Det være seg pasta, kjøtt, vegetarretter eller fisk og skalldyr.

Angelo Nichetti i Copromar har viser frem noen av ferdigrettene de tilbyr italienske konsumenter.


Sjømatprodusenten Copromar spesialiserer seg på en rekke smakstilsatte produkter av arter som laks, torsk og sverdfisk - retter som man kan putte rett i ovnen og som lager seg selv.

-Det er det kundene vil ha, sier Angelo Nichetti i Copromar.

Produsenten importerer også hel tørrfisk fra Norge, vanner den ut selv og fjerner alt som heter ben.

-Det er slik kundene vil ha det, gjentar Nichetti.

Det samme sier Massimo Monti hos bacalaoprodusenten Monti.

-Kundene gidder ikke å bruke mye tid på tilberedning. Derfor selger vi nesten ikke hel fisk lenger, forteller Massimo, som er fjerde generasjon Monti som jobber i bedriften.

I stedet leveres klippfisk og saltfisk til kundene ferdig utvannet og i porsjonsstykker- rett i gryta!

Og på messestanden til Mowi viser Marco Cardarelli frem en rekke kokeklare og spiseklare varianter av norsk laks til det italienske markedet, bearbeidet i videreforedlingslandet Polen. Det være seg fileter på grillplanker av sedertre som kan puttes rett på varm rist, marinerte fileter med stekepose for å bevare aroma og saftighet, og laksefileter med moderne krydderblandinger og smaker av fjerne himmelstrøk.

-Det er laksefilet med rød karri som er bestselgeren, forteller Cardarelli.

Marco Cardarelli i Mowi viser frem et bredt utvalg av lakseprodukter: Laks med mange smaker, i tilleggtil klassikerne røkelaks og diverse sushi- og sashimivarianter.


Mer å velge i

Tar du en tur på et stort italiensk supermarked er det nesten som om maten snakker til deg, bugnende, fristende, fersk og delikat. Utvalget er stort og variantene mange – for alle italienske regioner har sine egne lokale oppskrifter på en og samme rett.

På kort tid har kundene også fått mer å velge i når det gjelder sjømat.

Gunvar L. Wie ved fiskedisk i italiensk supermarked der de reklamerer med: "Prøv våre sjømatprodukter- ideelle til raske retter".

-Det som før i hovedsak var fersk eller fryst sjømat i naturell form har blitt til ferdigretter: fryste blandinger som kan varmes med pastasausen, eller marinerte fiskeretter som kan puttes rett i ovnen- slik vi så det på messen forteller Gunvar L. Wie.

Og Wie mener trendene på messen viser at det vi ser i butikkene i dag bare er begynnelsen.

-Italienerne er definitivt på vei til å ta et langt steg i retning av en stor skala av moderne og innovative sjømatretter.

Det kan gi rom for videre vekst for den norske sjømateksporten til Italia, spesielt for laks.

-Tørrfisk og saltfisk er allerede godt representert i utvalget av ferdigretter. Når laksen følger etter som ingrediens i flere ovnsklare lunsjer og middager blir det mer å velge i for kundene. Det vil igjen kunne øke laksesalget, sier sjømatutsendingen.

Emner

Kategorier

Kontakter

Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.