Gå videre til innhold
Norske skalldyr er populær sjømat. Foto: christina Neumann/Norges sjømatråd
Norske skalldyr er populær sjømat. Foto: christina Neumann/Norges sjømatråd

Nyhet -

Muligheter og utfordringer i skalldyrbransjen

Norske skalldyr er i vinden som aldri før. For produsenter, eksportører og innkjøpere kan skalldyrdrømmen by på store muligheter, men også utfordringer og skjær i sjøen. Sjømatrådet inviterer derfor til skalldyrkonferanse der både veletablerte og nyetablerte skalldyraktører får inspirasjon, tips og gode råd på menyen.

I 2018 eksporterte Norge skalldyr for 1,75 milliarder kroner. Det er over 200 millioner kroner mer enn året før. Samtidig er potensialet langt større: for noen av de største skattene ligger fortsatt på eller under havets bunn uten å bli utnyttet. Etterspørselen fra utlandet er stor, og norske skalldyr står på menyen til nesten samtlige av årets nordiske Michelin-guide restauranter.

-Skattene er der, men mange opplever infrastrukturen som tungrodd og sliter med å komme i gang eller å utvide, sier Josefine Voraa som er rådgiver for markedsinnsikt og markedsadgang i Sjømatrådet.

Støtteordninger for ny- og veletablerte, synspunkter fra dagligvarehandelen, krav til eksportører og leverandører og hvordan få skalldyr inn på topprestauranter er derfor blant temaene på konferansen.

Seminaret er rettet mot hele verdikjeden i skalldyrsegmentet: fra produsenter og eksportører til restauranter og dagligvarehandelen.

Inspirasjon og gode råd

Josefine Voraa forteller at Sjømatrådet nesten ukentlig får henvendelser fra skalldyrnæringen med spørsmål om logistikk, regler, finansiering og markedsforhold.

Konferansemenyen er derfor satt sammen med bakgrunn i spørsmål fra næringen. På menyen står temaer som nye arter, uregulerte arter, trender, bærekraftig emballasje, levende eksport og skalldyr som high-end produkt. Noen av spørsmålene som blir belyst under konferansen 28. mai er:

-Hvordan jobber Sjømatrådet med skalldyr som spydspiss for Norge som sjømatnasjon?

-Hvilke støtteordninger finnes hos Innovasjon Norge enten du er ny- eller veletablert?

-Hvilken strategi har Rema 1000 for å øke skalldyrkonsumet?

Blant foredragsholderne finner vi navn som Heidi Bjerkan fra Credo, Scalmarin, Capefish og Rema 1000.

-Det blir også satt av god til spørsmål og samtaler, forteller Voraa.

-Viktigst av alt er at konferansen kan være en møteplass for alle i skalldyrbransjen der det blir tid til inspirasjon, tips og innspill fra andre aktører.

Voraa legger til at også grossister kan ha stor nytte av å bli med på skalldyrkonferansen.

-Skalldyrkonferansen 2019 er stedet for å lære mer om hva som rører seg i skalldyrnæringen og knytte nye kontakter, avslutter hun.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591
Josefine Voraa

Josefine Voraa

Rådgiver +47 472 81 716

Relatert innhold

Credos Heidi Bjerkan mottar Michelinguidens første bærekraftspris i Norden

Michelinstjernedryss med norske skalldyr som hovedingrediens

Hele 64 restauranter fikk fordelt totalt 80 høythengende stjerner i Michelinguidens nordiske seremoni i Århus mandag kveld. Men hva har disse restaurantene til felles, bortsett fra stjerner i den verdenskjente restaurantguiden?

Foto: Utku Can

Norske skalldyr i hovedrollen på Noma

Da den verdenskjente danske restauranten Noma hadde avskjedsfest lørdag kveld, var gjestelisten eksklusiv. På menyen sto blant annet norsk sjømat.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.