Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Hurtiglagde fiskeretter får stadig større hylleplass i italienske butikker. FOTO: Sjømatrådet

Pasta pronto og ferdiglagde fiskeretter i Italia

Nå er det hurtiglagd mat som gjelder i Italia- også for sjømat. I alle fall om man skal dømme etter utvalget på Europas største matmesse i Milano
Ovnsferdig, spiseklart, lettlagd, raskt, enkelt, sunt og bærekraftig. Slik kan man kort oppsummere hovedinntrykket om man rusler rundt i de enorme messeområdene på Tutto Food i Milano.
Messen, som gikk av stabelen tidligere i mai, regnes for å vær

Norsk klippfisk til salgs på et marked i Kinshasa, hovedtaden i Den demokratiske republikken Kongo. FOTO: Kostevit/Sjømatrådet

Milliardvekst for sjømateksporten til Afrika

Nå utforsker Sjømatrådet flere vekstmuligheter i DR Kongo og Mosambik.
På fem år har verdien av den norske sjømateksporten til det afrikanske kontinentet økt med nesten 2 milliarder kroner. Blant de viktigste markedene finner vi Egypt, Nigeria, Den demokratiske republikken (DR) Kongo, Kongo Brazaville, Ghana og Marokko.
Tidligere ble Afrika ofte ansett som et avlastningsmarked for overskudd

Sjømatutsending i Frankrike, Trine Horne. FOTO: Norges sjømatråd

Stort omdømmeløft for norsk laks i Frankrike

Sjømatutsending Trine Horne forteller at omdømmet til norsk laks i Frankrike har fått et bra løft. Den norske laksen er nå den mest kjente, og franskmenn flest er positive til norsk laks.
Frankrike er et av Norges aller viktigste laksemarkeder. Likevel har omdømmet til norsk laks vært noe frynsete, etter en sterkt kritisk dokumentar på fransk TV i 2013.
Negativ omtale kan som kjent gi ringvi

- I kriser, som under en pandemi, er det viktig at vi i forkant har etablert en betryggelse blant forbrukere om at norsk sjømat et trygt å spise, sier Alexander Jakubanecs. Foto: Thomas Qvale

Godt omdømme kan sikre norsk sjømat under pandemier


Når en pandemi gjør at folk føler på en helsetrussel, øker betalingsviljen for sunne produkter. Under koronaen ble norsk sjømat sett på som trygg å spise, og næringen må sikre denne oppfatningen videre.
Det konkluderer Alexander Jakubanecs, professor ved Høgskolen på Vestlandet.

De siste tre årene har han ledet en omfattende forbrukerstudie i tre av Norges viktige sjømatmarkeder,

Foto: Johan Kvalheim, Norges sjømatråd

Valutaeffekt ga verdivekst for sjømateksporten i april

Norge eksporterte sjømat for 12,9 milliarder kroner i april. Dette er en økning på 1,6 milliarder kroner, eller 14 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
- For sjømatnasjonen Norge er det positivt at verdien av eksportproduktene fortsetter å øke, men veksten i april skyldes utelukkende en valutaeffekt. Målt i euro falt eksportverdien over 5 prosent og i dollar 3,7 prosent. Det er den sva

Foto: Dag Sørli, Norges sjømatråd

Norges beste kokker fikk lære om laks og moderne havbruk

Da kandidatene til «Årets kokk» og «Årets unge kokk» nylig var på sin første treningssamling i Stavanger, sto blant annet kunnskap om havbruksnæringen på programmet.
Norges sjømatråd har i flere år hatt et samarbeid med Stiftelsen Norsk Gastronomi, som i september er arrangør av «Årets kokk» og «Årets unge kokk» i Stavanger.
Nå er det plukket ut fem kandidater som skal kjempe om å represen

Foto: René Flindt, Norges sjømatråd

Norske skalldyr får stjernehjelp av skreien i Tyskland

Når Sjømatrådet nå skal løfte frem norske skalldyr i Tyskland, er skreiens suksess i landet en viktig del av oppskriften.
- Takket være strategisk markedsarbeid gjennom mange år, har hele 77 prosent av tyskerne hørt om skrei. Det gir unike synergier når vi nå skal posisjonere våre aller beste skalldyr overfor importører og toppkokker i Tyskland. Vi har lykkes med skreien, og nå er det skalldyre

Foto: Kjell Ove Storvik, Norges sjømatråd

«Tysklands tøffeste» lot seg begeistre av skreien

Hun var en av over 1 000 tyskere som søkte om å bli skreipraktikant og oppleve skreisesongen i Nord-Norge. Etter at de fire ukene i Lofoten nå er over, innrømmer Lucie Mentzendorff (24) at hun ble begeistret av både naturen, menneskene, været, fisket og skreien.
- Jeg er utrolig takknemlig for alt jeg har fått oppleve. Jeg kommer tilbake med helt nye inntrykk og en stor forståelse på hvorfor s

Italias nye tørrfiskambassadør, Marianna Vitale, på Lofottur. FOTO: Sjømatrådet

Tørrfiskdronning fra Napoli på tur til Lofoten


-Tørrfisken er fantastisk, og Lofoten er som et vakkert fryselager.
Det sier Norges nye tørrfiskambassadør i Italia, Marianna Vitale, etter sin aller første reise til tørrfiskens hjemland.
Michelin-kokken Marianna Vitale er så glad i tørrfisk at hun fint kan gå under betegnelsen ”tørrfiskdronning”. Men den egentlige tittelen er «tørrfiskambassadør». Hun er nummer tolv i rekken av italien

Tom-Jørgen Gangsø blir ny sjømatutsending til Italia

Tom-Jørgen Gangsø blir ny sjømatutsending til Italia

Norges sjømatråd har ansatt Tom-Jørgen Gangsø (33) i stillingen som sjømatutsending til Italia. Gangsø vil lede Sjømatrådets arbeid i det italienske markedet frem til sommeren 2024.
- Vi er veldig fornøyde med at Tom-Jørgen nå overtar ansvaret for Italia i den kommende perioden. Italia har et godt vekstpotensial og er et svært viktig marked for den norske sjømatnæringen. Med sin solide kompetan

Foto: Norges sjømatråd

Norge eksporterte sjømat for 41,4 milliarder kroner i første kvartal

Norge eksporterte sjømat for 41,4 milliarder kroner i første kvartal. Dette er en økning på 7,4 milliarder kroner, eller 22 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
- Norsk sjømateksport har lagt bak seg et verdimessig historisk sterkt kvartal. En betydelig svakere norsk krone og prisvekst i markedene på arter som laks, torsk, ørret, sei og sild er hovedforklaringen til veksten. Det ført

Vis mer

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.