Gå videre til innhold
Utenriksminister selfie:  Anniken Huitfeldt tar selfie under besøket til et av tørrfiskmarkedene i Lagos i Nigeria
Utenriksminister selfie: Anniken Huitfeldt tar selfie under besøket til et av tørrfiskmarkedene i Lagos i Nigeria

Nyhet -

Tørrfiskeksporten til Nigeria fikk drahjelp fra utenriksministeren

- Vi sender gjerne mer av Lofotens gull til Afrika, skrev Anniken Huitfeldt på Twitter da hun nylig besøkte Nigeria.
I regi av Sjømatrådet tok hun turen til et av landets største tørrfiskmarkeder.


Tørrfiskhoder fra Norge er populært i Nigeria. De er stuet sammen i kurver og kasser eller henger på rekke og rad på det gigantiske markedet White Sands i millionbyen Lagos. Det fikk utenriksministeren både se og oppleve under sin visitt.

Nigerianerne elsker tørrfisksmaken, og de smuldrer gjerne opp hodene og putter dem i supper og stuinger.
Tørrfisk er også et viktig og relativt rimelig proteintilskudd for mange av Nigerias mer enn 213 millioner innbyggere.
Slik har det vært i mange år, ja kanskje helt siden 1800-tallet da tørrfisken var essensiell næring for folk som arbeidet på de store gummi-, mais- og kassavaplantasjene.

Det har bidratt til levende kystsamfunn i nord, og kanskje så mange som flere tusen arbeidsplasser i Nigeria. I dag er landet et av Norges største tørrfiskmarkeder med en eksport på 9500 tonn verdt over 300 millioner kroner (2022).
Men for de norske eksportørene finnes det noen utfordringer, for norsk tørrfisk står på en liste over utenlandske varer som blir dyre for sluttkunden grunnet dårlig vekslingskurs.

Bedret markedsadgang for den norske råvaren var derfor et av temaene under utenriksministerens besøk.
Og bedre markedsadgang utgjør også en betydelig del av jobben til Sjømatrådets utsending i Afrika, Trond Kostveit.

-Besøket til ministeren betød mye, hun ga oss god drahjelp, sier Kostveit.

På tørrfiskmarked: Sjømatutsending Trond Kosteviet og Anniken Huitfeldt i samtale om viktigheten av norsk tørrfisk i Nigeria




Vil ha tørrfisk av listen

I Nigeria står all fisk fra utlandet, inkludert tørrfisken, på listen over produkter som ikke får tilgang til å veksle lokal valuta til offisiell kurs. Det betyr at de som importerer sjømat må betale en langt høyere kurs for valutaen de betaler med. Dermed blir fisken, inkludert tørrfisken, mye dyrere for folk flest.

-Derfor er det viktig for oss å få norsk tørrfisk av denne listen, sier Kostveit.

Sammen med Den norske ambassaden i Nigeria samarbeider Sjømatrådet for å løse utfordringene med markedsadgangen. Det tok også Huitfeldt opp i samtaler med lokale myndigheter, og saken ble et tema på nigerianske nyhetssendinger.

-Besøket og nyhetsoppslagene ble en viktig påminnelse overfor myndighetene i landet, fortsetter Sjømatrådets utsending i Afrika.

Markedsgang var også blant sakene da de nigerianske myndighetene var på offisielt norgesbesøk i fjor.

En helt vanlig arbeidsdag på et av de største tørrfiskmarkedene i Lagos: Hett (35 grader), folksomt og norsk tørrfisk så langt øyet rekker. Sjømatutsending Trond Kostveit i forgrunnen


Gode argumenter

Trond Kostveit mener Norge har gode argumenter for hvorfor nettopp norsk tørrfisk skal få fritak fra listen.

-For det første er tørrfisken en rimelig og viktig kilde til proteiner for veldig mange nigerianere. Flere fattige vil få råd til å kjøpe den dersom prisen går ned.

I tillegg peker Kostveit på at den norske tørrfisken ikke konkurrerer med lokal sjømat, og at tørrfiskimporten skaper en rekke lokale arbeidsplasser.

Argumentene har så langt blitt godt mottatt av representanter fra både fiskerimyndighetene, handelsmyndighetene, tollmyndighetene, og landets sentralbank De var alle til stede da Sjømatrådet holdt seminar i Lagos i forbindelse med Huitfeldts besøk.

Men den endelige avgjørelsen må tas på toppnivå, og Nigeria har nettopp hatt presidentvalg. Nåværende president skal styre landet frem til slutten av mai før den nye presidenten tar over roret.

-Jeg er optimistisk, men jeg våger ikke å spå noe om når svaret kommer, sier Kostveit.

I mellomtiden fortsetter arbeidet med markedsadgang med fullt trøkk- med god støtte fra Den norske ambassaden, og nå også fra utenriksministeren.



Emner

Kategorier

Kontakter

Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.