Gå videre til innhold
Valutajubel for tørrfiskeksporten til Nigeria

Pressemelding -

Valutajubel for tørrfiskeksporten til Nigeria

Nye valutabestemmelser i Nigeria er svært gode nyheter for norske tørrfiskeksportører.

Nigeria er et av Norges viktigste tørrfiskmarkeder. Inntil nylig har tørrfisken stått på en liste over produkter som har blitt mye dyrere for sluttkunden på grunn av dårlig vekslingskurs. Nå har landets nye president fjernet listen.

-Dette har veldig stor betydning for norske eksportører, sier Sjømatrådets utsending Afrika, Trond Kostveit.

For eksportørene betyr nyheten blant annet tryggere handel, billigere valuta og på sikt, økt etterspørsel etter tørrfisk.

Ulik kurs

Den nye nigerianske presidenten, Bola Tinubu, ble innsatt i slutten av mai. Allerede på kvelden den 14. juni kom beskjeden om at listen var fjernet.
Før presidenten avskaffet listen, har en rekke utenlandske varer, inkludert tørrfisken, ikke hatt tilgang til å veksle lokal valuta til offisiell kurs. Nigerianske importører har derfor måttet gi en langt høyere pris for valutaen de har betalt med.

Den offisielle kursen ligger på 465 NGN (nigerianske naira) for en amerikansk dollar. Til sammenlikning har den uoffisielle kursen for varene på listen til nå vært på ca.755 NGN for en USD.

-Endringene betyr i praksis at kursen på utenlandsk valuta nå vil flyte fritt avhengig av tilbud og etterspørsel, forklarer Trond Kostveit.

Endringene innebærer også at det blir mulig å benytte remburs i forbindelse med handelen med Nigeria. Remburs er enkelt sagt et skriftlig løfte fra kjøpers bank som garanterer betaling til selger.

Billigere tørrfisk

Det er forventet at landets myndigheter vil bestemme en åpningskurs for den nigerianske nairaen i løpet av de nærmeste dagene. Deretter, mener de fleste som følger det nigerianske markedet, vil den nye kursen vil stabilisere seg på et sted imellom de to nevnte kursene.

-Det er for tidlig å spå, men det meste tilsier at norsk tørrfisk vil bli billigere både for nigerianske importører og for de som kjøper og spiser fisken, sier sjømatutsendingen.

Det er på sikt gode nyheter for etterspørselen i et av Norges desidert viktigste tørrfiskmarkeder. I fjor eksporterte Norge over 10 500 tonn tørrfiskprodukter til Nigeria, verdt over 335 millioner kroner.
Det er særlig tørrfiskhoder som eksporteres til det vestafrikanske landet. Fisken smuldres gjerne opp og tilsettes supper, gryter og stuinger. For mange nigerianere er tørrfisk et viktig dagligbrød og proteintilskudd.

Lang prosess

Sammen med Den norske ambassaden i Nigeria og Nærings- og fiskeridepartementet har Sjømatrådet lenge jobbet med å få tørrfisk av listen for å bedre markedsadgangen.

Argumentene har blant vært at tørrfisken er en viktig proteinkilde, og at flere vil få råd til å kjøpe den dersom prisene går ned. Den konkurrerer heller ikke med lokal sjømat, og tørrfiskimporten skaper i tillegg en rekke lokale arbeidsplasser.
-Vi har tidligere fått signaler om at vi kanskje ville bli hørt, og nå har altså hele listen blitt avskaffet, sier Trond Kostveit.
Dermed vil de nye reglene også gjelde for alle andre sjømatarter.
I fjor eksporterte Norge totalt 43 000 tonn sjømat til en verdi av over 700 millioner kroner til Nigeria. Tørrfisk er det største og viktigste produktet, dernest kommer makrell og sild.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.

Kontakter

Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Norsk tørrfisk er hverdagsmat for nigerianere, men er likevel på lista over importprodukter som ikke får tilgang til valuta til offisiell kurs.

- Aldri før har tørrfiskens markedsadgang til Nigeria vært viktigere


Det sier sjømatutsending i Afrika, Trond Kostveit. I november arrangerer han tørrfiskseminar i Nigeria, og håper folk fra tørrfisknæringen blir med.
Selv om eksporten av tørrfisk til Afrika har vært svært god hittil i år, betyr ikke det at alt er problemfritt i tiden som kommer.
- Det er mørke skyer på horisonten når det gjelder markedsadgangen fremove

Abbey Cheke er til høyre i bilde. Foto: Trond Kostveit

Viktig nigeriansk besøk til tørrfiskens hjemsted

Forhåpentligvis vil dette besøket øke salget av tørrfisk i Nigeria, men også bedre forutsigbarheten for eksportørene.
Det sier Trond Kostveit, Sjømatrådets utsending i Afrika.
Sist uke hadde han for første gang med seg en nigeriansk delegasjon av politikere og ministre til Lofoten. Der fikk de selv se hvordan norsk tørrfisk blir laget og behandlet.
I dag blir tørrfisken sett på som en n

Sjømatrådet på besøk i Jordan for å diskutere markedsadgang. Ørjan Kjærvik Olsen er nr. 2 fra venstre, Den norske ambassadøren, Espen Lindbæck, nr. 3 og ambassadesekretær Ole Denstad nr.5

Nå blir det enklere å selge norsk laks til Midtøsten

Regler som har gjort det vanskeligere for lakseeksporten til Midtøsten blir nå fjernet.
Sammen med Mattilsynet og de norske ambassadene i Israel, Jordan og Saudi Arabia har Sjømatrådet jobbet for å bedre markedsadgang for norske sjømatprodukter i Midtøsten. Det har gitt resultater.
Regelendringene handler primært om lengre holdbarhet for fersk laks, noe som i stor grad forenkler eksportprose

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.