Gå videre til innhold
Norsk tørrfisk er hverdagsmat for nigerianere, men er likevel på lista over importprodukter som ikke får tilgang til valuta til offisiell kurs.
Norsk tørrfisk er hverdagsmat for nigerianere, men er likevel på lista over importprodukter som ikke får tilgang til valuta til offisiell kurs.

Nyhet -

- Aldri før har tørrfiskens markedsadgang til Nigeria vært viktigere


Det sier sjømatutsending i Afrika, Trond Kostveit. I november arrangerer han tørrfiskseminar i Nigeria, og håper folk fra tørrfisknæringen blir med.

Selv om eksporten av tørrfisk til Afrika har vært svært god hittil i år, betyr ikke det at alt er problemfritt i tiden som kommer.

- Det er mørke skyer på horisonten når det gjelder markedsadgangen fremover. Det er nemlig cirka 40 prosent forskjell mellom parallell- og offisiell kurs på USD/Naira, og det fører til stor bekymring i hele næringen. I tillegg til svært dyr USD, er det også veldig vanskelig å skaffe hard valuta for å importere sjømat, som tørrfisk, sier Kostveit.

Inviterer til Lagos, Nigeria

Siden arbeidet med å bedre markedsadgangen har aldri vært viktigere, håper Kostveit at eksportnæringen ser behovet for å bli med på årets store tørrifskseminar i Lagos, Nigeria, 22.-24.november.

- Seminaret er for å rette fokus på markedsadgangen og vise betydningen av et godt samarbeid mellom Norge og Nigeria, sier Kostveit, og legger til at Nigeria er det største og viktigste markedet for norsk sjømat i Afrika. Norge har eksportert tørrfisk dit siden 1890-årene. Landet har om lag 200 millioner innbyggere, og det er forventet at befolkningen vil vokse til 440 millioner i 2050.

Tørrfiskopera fra Røst til Lagos

Tørrfiskoperaen, Querini. Foto: Martin Losvik

I tillegg seminarets faglige og politiske innhold, samt utflukt til lokalt tørrfiskmarked, blir det satt opp deler av tørrfiskoperaen Querini den 23.november.

- Formålet med å arrangere «Tørrfiskoperaen» er å løfte omdømmet til tørrfisk i Nigeria, noe som kan hjelpe prosessen med å få tørrfisk «av lista» på 44 produkt som har dårligere markedsadgangen til Nigeria, forklarer Kostveit.

I tillegg blir det underholdningsinnslag fra en lokal gruppe, som med sang og dans skal formidle litt av historien om hvordan den norske tørrfisken kom til Nigeria, og hva den betyr for lokalbefolkningen.

- Ønsker noen å bli med oss på dette viktige seminaret, så ligger all reiseinfo på Sjømatrådets nettsider, avslutter Kostveit.

Program:

Mandag 22/11: Ankomst til Lagos. Interne møter med tilreisende eksportører.

Tirsdag 23/11: Internmøte med tilreisende eksportører. Besøk til lokalt fiskemarked.
Oppføring av utdrag av tørrfiskoperaen fra Røst, med norske og afrikanske musikere.

Onsdag 24/10: Faglig sjømatseminar med eksportører og en stor gruppe lokale importører, hoteller og restauranter.

Emner

Kategorier

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Valutajubel for tørrfiskeksporten til Nigeria

Valutajubel for tørrfiskeksporten til Nigeria

Nye valutabestemmelser i Nigeria er svært gode nyheter for norske tørrfiskeksportører.
Nigeria er et av Norges viktigste tørrfiskmarkeder. Inntil nylig har tørrfisken stått på en liste over produkter som har blitt mye dyrere for sluttkunden på grunn av dårlig vekslingskurs. Nå har landets nye president fjernet listen.
-Dette har veldig stor betydning for norske eksportører, sier Sjømatrådets

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.