Gå videre til innhold
Abbey Cheke er til høyre i bilde. Foto: Trond Kostveit
Abbey Cheke er til høyre i bilde. Foto: Trond Kostveit

Nyhet -

Viktig nigeriansk besøk til tørrfiskens hjemsted

Forhåpentligvis vil dette besøket øke salget av tørrfisk i Nigeria, men også bedre forutsigbarheten for eksportørene.

Det sier Trond Kostveit, Sjømatrådets utsending i Afrika.
Sist uke hadde han for første gang med seg en nigeriansk delegasjon av politikere og ministre til Lofoten. Der fikk de selv se hvordan norsk tørrfisk blir laget og behandlet.

I dag blir tørrfisken sett på som en nasjonalrett blant nigerianere. De spiser den til hverdag og fest. Tørrfisk er et viktig protein for folket, men de siste årene har en hatt en prisøkning på fiskemarkedene.

Problematisk markedsadgang

Problemet startet i 2015 da Nigeria opprettet en liste med importprodukter som ikke lenger fikk tilgang til valuta til offisiell kurs. Bakgrunnen var at det var mindre tilgjengelig hardvaluta i landet på grunn av oljeprisen sitt kraftige fall i 2014.

- Uheldigvis ble «fisk» satt opp på denne listen, noe som har medført at importører av norsk sjømat har måttet skaffe dollar i det parallelle markedet i Nigeria. Dette rammet selvfølgelig også tørrfiskhandelen vår. Kursen på dollar i disse markedene har variert mye, og har til tider vært over det dobbelte av offisiell kurs, forklarer Kostveit.

En annen årsak til denne nigerianske «forbudslista», var å beskytte egne produkter mot konkurrerende importvarer.

- Under besøket i Lofoten fikk delegasjonen erfare at norsk tørrfisk ikke er et konkurrerende produkt. For det første så har vi ikke torsk hjemme i Nigeria, og for det andre så er ikke tørrfisk prosessert, men tørket i et klima vi ikke har, sier fiskerikonsulent i Nigeria, Abbey Cheke.

Kostveit forteller at dersom man klarer å få tørrfisk av forbudslista, vil det i praksis bety rundt 40 prosent prisreduksjon på dollar - basert på dagens kursdifferanse.

- Dette vil bety en prisreduksjon for de nigerianske forbrukerne, samt en økt eksport fra Norge. Norske produsenter og eksportører har sagt at dette er noe av det viktigste vi kan gjøre for markedsadgangen til Nigeria. Tidligere har vi klart å senke tollsatsen på tørkede fiskehoder (fra 20 til 10 prosent).

Lang tørrfisktradisjon som skaper arbeidsplasser

Abbey Cheke forteller at hennes politikere var imponert over besøket de hadde hos Sufi AS og Saga Fisk i Lofoten.

- Norsk tørrfisk har vært en del av vår matkultur siden 1880-tallet. Den inngår som en naturlig del av vårt kosthold, og egner seg spesielt bra siden fisken er holdbar i vårt varme klima. Man trenger ikke strøm for å oppbevare den, og den passer dermed for hele befolkningen.

Samarbeid om oppdrett

Det var ikke bare tørrfisken som var interessant for de nigerianske politikerne, for de fikk også en omvisning på et oppdrettsanlegg.

- Fiskeoppdrett er en av løsningene til Nigeria, som i dag har 220 millioner innbyggere. Innbyggertallet vil dobles innen 2050, og da vil de få et enda større behov for billige proteiner, sier Kostveit.

Nigeria ønsker å øke sin tilgang til lokalprodusert fisk, og er dermed svært interessert i å lære av norsk oppdrettsnæring.

- De hadde et møte med vår sjømat- og fiskeriminister for å diskutere et bilateralt samarbeid med Norge, sier Kostveit.

Cheke forteller at nigerianske oppdrettere satser på sine lokale fiskearter, og at de første anleggene allerede har startet opp.

- Et samarbeid med Norge er ønskelig, for vi er svært opptatt av kvalitet, miljø og fiskevelferd, avslutter hun.

Emner

Kategorier

Kontakter

Trond Kostveit

Trond Kostveit

Sjømatutsending Vest- og Sentral-Afrika +47 911 16 089

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.