Gå videre til innhold
Foto: Norges sjømatråd
Foto: Norges sjømatråd

Pressemelding -

Sjømateksporten nådde historisk milepæl

Norge eksporterte sjømat for 12 milliarder kroner i november. Det er en økning på 2,6 milliarder kroner, eller 28 prosent, sammenlignet med november i fjor. Hittil i år er det eksportert sjømat for 108,8 milliarder kroner. Dermed er årsrekorden fra 2019 på 107,2 milliarder kroner passert.

- Selv om vi fortsatt har store utfordringer med koronapandemien både i inn- og utland, opplever vi en etterspørselsvekst sammenlignet med november i fjor. Dette gjelder blant annet viktige arter som laks, torsk, ørret, sei og kongekrabbe, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

Ros fra ministeren

Den gamle verdirekorden fra 2019 røk allerede sist fredag, etter at eksportverdien i de tre første ukene av november hadde et snitt på 2,7 milliarder kroner. Den siste uken ble enda sterkere.

- Det er mange dyktige fagfolk langs hele kysten som har bidratt til næringens imponerende eksportrekord. Med høy etterspørsel etter norsk sjømat, gode priser og julesesongen foran oss har jeg tro på at vi får en sterk avslutning på rekordåret 2021, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Se flere nøkkeltall her!

Treffer godt

Med en normal eksportverdi i desember vil årsrekorden fra 2019 bli slått med rundt 10-11 milliarder kroner, tror Renate Larsen.

- Det skjer til tross for at både 2020 og 2021 har svært utfordrende. Når vi likevel setter ny verdirekord etter årets 11 første måneder, viser det at norsk sjømat treffer godt på det markedet etterspør, sier Renate Larsen.

Bedre rustet

Spredningen av den nye virusvarianten omikron preger inngangen av desember. Larsen er spent på om det vil påvirke julesalget av sjømat.

- Vi tror ikke at en eventuell ny nedstenging vil slå like hardt ut på etterspørselen som i starten av koronapandemien. Veldig mange har lært seg å lage sjømat hjemme samtidig som det er etablert nye kjøpsmønstre med netthandel og økt bruk av hjemlevering. Det gjør ferske sjømatprodukter bedre rustet enn i starten av pandemien da ferskfiskdiskene i flere land stengte ned, sier Renate Larsen.

Ny månedsrekord for laks

  • Det ble eksportert 127 000 tonn laks til en verdi av 8 milliarder kroner i november.
  • Volumet økte med 19 prosent.
  • Verdien økte med 2,3 milliarder kroner, eller 40 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Polen, Frankrike og Danmark var de største markedene for norsk laks i november.

- Den sterke utviklingen som vi har sett for lakseeksporten i høst fortsetter i november med ny månedsrekord i verdi. I eksportvolum er dette den tredje høyeste noensinne, kun slått av september og oktober i år, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Sterk vekst til Thailand

De fleste markedene har en sterk volum- og verdiøkning som følge av fortsatt høyt salg til dagligvarehandelen. Samtidig har konsumet av laks i restaurantene tatt seg opp sammenlignet med fjoråret.

- Thailand er et marked som det er verdt å trekke frem denne måneden. I november eksporterte Norge laks for 145 millioner kroner dit, noe som er en vekst på hele 92 prosent. Eksportvolumet var på til sammen 2 400 tonn, en økning på 47 prosent mot samme måned i fjor, sier Paul T. Aandahl.

Rekord for ørreten

  • Det ble eksportert 6 600 tonn ørret til en verdi av 427 millioner kroner i november.
  • Volumet økte med 6 prosent.
  • Verdien økte med 102 millioner kroner, eller 31 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Hviterussland, Japan og USA var de største markedene for norsk ørret i november.

Eksportverdien for ørret i november er den høyeste som er registrert. Den er 2 prosent høyere enn i forrige rekordmåned som var i september i år.

Volumvekst for første gang i år

- Når det gjelder eksportvolum, har det variert mye de siste årene. I november var det en volumvekst på 6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Dette er første gang i år at vi ser en økning her. Sammenlignet med rekordmåneden i april 2016 var volumet likevel 17 prosent lavere, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Økning for fersk torsk

  • Norge eksporterte 2 600 tonn fersk torsk, inkludert filet, til en verdi av 125 millioner kroner i november.
  • Volumet økte med 34 prosent.
  • Verdien økte med 32 millioner kroner, eller 35 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Danmark, Sverige og Tyskland var de største markedene for fersk torsk fra Norge i november.

- Veksten i eksporten av fersk filet til Sverige fortsetter, med en volumvekst på 72 prosent siste måned og en vekst hittil i år på 60 prosent, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Fryst torsk i vekst

  • Norge eksporterte 8 100 tonn fryst torsk til en verdi av 351 millioner kroner i november.
  • Det er en økning i volum på 16 prosent.
  • Verdien økte med 67 millioner kroner, eller 24 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Storbritannia, Polen og Kina var de største markedene for fryst torsk fra Norge i november.

Eksporten av fryst filet til Storbritannia fortsetter å vokse. I november var den på 547 tonn, noe som er 99 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Eksportverdien var på 41 millioner kroner.

- Hittil i år har eksportvolumet av fryst filet til Storbritannia økt med 44 prosent. Vi ser også at antall restaurantbesøk i Storbritannia siden gjenåpningen i sommer fortsetter å ligge betydelig høyere enn før koronapandemien, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Europa kjøper mest

For fryst hel torsk fortsetter dreiningen mot mer eksport til Europa, og mindre til Kina. Hele 77 prosent av eksporten av fryst hel torsk i november gikk til det europeiske markedet.

Hittil i år har 65 prosent av eksporten av fryst hel torsk gått til Europa, noe som er en vekst på 59 prosent i fjor, og 49 prosent i 2019.

- Andelen fryst torsk eksportert til Kina i årets 11 første måneder har en nedgang fra 47 prosent i 2019 til 32 prosent i år. Høyere transportkostnader for fryst sjømat og koronarelaterte importrestriksjoner i Kina er hovedårsakene til denne endringen, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Vekst for klippfisk

  • Norge eksporterte 9 200 tonn klippfisk til en verdi av 513 millioner kroner i november.
  • Det er en økning i volum på 22 prosent.
  • Verdien økte med 96 millioner kroner, eller 23 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Portugal, Den dominikanske republikk og Brasil var de største markedene for norsk klippfisk i november.

Klippfiskeksporten av torsk til Portugal fortsetter veksten. I november økte den med 435 tonn, eller 14 prosent. Eksportverdien til Portugal var i november 264 millioner kroner.

Hittil i år er volumet til Portugal 7 prosent høyere enn i fjor, men fremdeles noe lavere enn i 2019.

Fin utvikling til Den dominikanske republikk

- Eksportvolumet for klippfisk av sei til Den dominikanske republikk økte hele 40 prosent i november. Eksportvolumet hittil i år er nå bare 4 prosent lavere enn rekordåret 2020, mens eksportverdien har økt 1 prosent, eller 4 millioner kroner, til 471 millioner kroner, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Det er en nedgang i eksporten av klippfisk av både sei og torsk til Brasil siste måned, men for begge arter er volumet hittil i år fremdeles høyere enn fjoråret.

Saltfisk-vekst

  • Norge eksporterte 1 900 tonn saltfisk til en verdi av 108 millioner kroner i november.
  • Det er en nedgang i volum på 8 prosent.
  • Verdien økte med 6 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Portugal, Italia og Canada var de største markedene for norsk saltfisk i november.

- Eksporten av saltet hel torsk til Portugal falt 17 prosent i november. Til Italia økte saltfiskeksporten derimot med 11 prosent, eller 550 tonn, siste måned, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Tørrfisk-salget øker

  • Norge eksporterte 689 tonn tørrfisk til en verdi av 124 millioner kroner i november.
  • Det er en økning i volum på 58 prosent.
  • Verdien økte med 41 millioner kroner, eller 50 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Italia, Kroatia og Nigeria var de største markedene for norsk tørrfisk i november.

- Tørrfiskvolumet til Italia vokste hele 128 prosent, eller 235 tonn, til totalt 420 tonn, med en eksportverdi på 82 millioner kroner i november. Hittil i år er eksportvolumet av tørrfisk til Italia 33 prosent høyere enn i fjor og kun 3 prosent lavere enn i 2019, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Stert etterspørsel etter sild

  • Norge eksporterte 52 700 tonn sild til en verdi av 640 millioner kroner i november.
  • Volumet falt med 2 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Verdien økte med 50 millioner kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
  • Egypt, Polen og Litauen var de største markedene for norsk sild i november.

Den sterke etterspørselen etter norsk sild i markedene fortsetter. Dette kommer til uttrykk i solide priser på høye volum.

God prisutvikling

- Kun en gang tidligere har gjennomsnittsprisen for sild vært høyere i en november måned enn i år. Det var i 2016, men da var kvoten bare 40 prosent av hva den er i dag. Snittprisen på hel fryst sild var 8,14 kroner i november mot 7,28 kroner i samme periode i fjor. Dette er en økning på 23 prosent, samtidig som kvoten i år økte med 24 prosent sammenlignet med i fjor, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Nedgang for makrelleksporten

  • Norge eksporterte 43 100 tonn makrell til en verdi av 764 millioner kroner i november.
  • Det er en nedgang i volum på 25 prosent sammenlignet med november i fjor.
  • Verdien falt med 165 millioner kroner, eller 18 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Sør-Korea, Japan og Kina var de største markedene for norsk makrell i november.

Med en rekordtidlig sesongstart og høye eksportvolum i august, september og oktober var det forventet at eksporten ville roe seg noe i november.

Rekordstor kvote

- Samtidig ser vi at det er svært god etterspørsel etter den norske makrellen. Med en rekordstor kvote på over 300 000 tonn har prisene så langt i år ligget under fjoråret. I november økte imidlertid prisene kraftig og passerte fjorårets priser med god margin, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Solid vekst til Sør-Korea

Snittprisen på makrell til de viktige asiatiske markedene var på 18,35 kroner i november i år mot 16,21 kroner i samme periode i fjor, en økning på 13 prosent, Eksporten til Sør-Korea var spesielt sterk i november, med 14 400 tonn.

- I Sør-Korea ser vi en sterk etterspørsel etter norsk makrell. Dette skyldes et økt hjemmekonsum gjennom koronapandemien. Nye salgskanaler som netthandel har gjort norsk kvalitetsmakrell lettere tilgjengelig for koreanerne. En nedgang i egne landinger av makrell bidrar også, sier Norges sjømatråds utsending til Japan og Sør-Korea, Johan Kvalheim.

Sterk måned for kongekrabbe

  • Norge eksporterte 155 tonn kongekrabbe til en verdi av 116 millioner kroner i november.
  • Det er en nedgang i volum på 11 prosent.
  • Verdien økte med 53 millioner kroner, eller 84 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • USA, Danmark og Spania var de største markedene for norsk kongekrabbe i november.

Den sterke utviklingen i etterspørselen etter fryst kongekrabbe fortsetter i november, med både volum- og verdiøkning for fryst.

- En høy betalingsvillighet i det amerikanske og europeiske markedet kombinert med en svak krone fører til nok en prisrekord. En eksportpris på 865 kroner kg for fryst kongekrabbe fra Norge er 40 prosent, eller 248 kroner, mer enn eksportprisen forrige måned, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa.

Ny eksportrekord til USA

Eksporten av kongekrabbe til USA i november slår alle rekorder, både målt i volum og verdi.

- Det ble eksportert 82 tonn kongekrabbe til en verdi av 68 millioner kroner. Det er en økning i volum på 68 prosent, eller 33 tonn. Det er den fryste kongekrabben som står for den største veksten, sier Josefine Voraa.

I verdi er økningen på hele 238 prosent, eller 48 millioner kroner, sammenliknet med november i fjor. For levende kongekrabbe er det også vekst til det amerikanske markedet.

Svært høye priser

- Det er lite krabbe i markedet nå, og mange importører ønsker å sikre seg krabbe til julesesongen. Det lave utbudet og den høye etterspørselen gjør at prisene er svært gode. Eksportprisen på fryst kongekrabbe til USA er i november på 940 kroner per kilo. Dette er det dobbelte av prisen i november i fjor, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Positiv utvikling for reker

  • Det ble eksportert 1 300 tonn reker til en verdi av 79 millioner kroner i november.
  • Det er en økning i volum på 32 prosent.
  • Verdien økte med 7 millioner kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med november i fjor.
  • Sverige, Storbritannia og Island var de største markedene for norske reker i november.

Volumøkningen i november kommer av økt eksport av industrireker til Island, med en økning i volumet på 434 tonn sammenliknet med november I fjor.

God etterspørsel

- Eksporten av fryste, pillede reker er på nivå med fjoråret, men den positive veksten vi har sett til Storbritannia fortsetter i november, med en økning i volum og verdi på henholdsvis 108 prosent og 130 prosent. Økningen er drevet av god etterspørsel etter bearbeidede rekeprodukter til restaurant- og hjemmemarkedet, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.

Kontakter

Paul T. Aandahl

Paul T. Aandahl

Sjømatanalytiker +47 975 04 124
Eivind Hestvik Brækkan

Eivind Hestvik Brækkan

Sjømatanalytiker Ansvarlig for hvitfisk og konvensjonell +47 952 01 322

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.