Gå videre til innhold
Torsk (Foto: Norges sjømatråd)
Torsk (Foto: Norges sjømatråd)

Pressemelding -

Kjempestart på sjømatåret 2018

Norge eksporterte 198 000 tonn sjømat for 7,7 milliarder kroner i januar. Det er en volumøkning på 23 000 tonn eller 13 prosent og 143 millioner kroner eller 2 prosent sammenlignet med januar i fjor.

- Verdiveksten som eksportnasjonen Norge opplever i januar kommer fra hvitfisksiden. Det er samtidig gledelig å se at EU-markedet har en sterk volumvekst og til en historisk sett høy pris. Spesielt er det oppløftende at Frankrike tar unna økte volumer. Samtidig øker eksporten av laks til Kina fra januar i fjor, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Asbjørn Warvik Rørtveit.

Stabilt for laks

Det ble eksportert 85 400 tonn laks til en verdi av 5,1 milliarder kroner i januar. Det er en økning i volum på 16 000 tonn eller 23 prosent mens verdien er på samme nivå som i fjor. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks falt fra 72,02 kroner til 57,10 kroner per kilo. Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge.

- EU-markedet har tatt unna en større del av fisken i år sammenlignet med samme måned i fjor. Det viser at markedet i stor grad har kommet seg etter fjorårets prissjokk, hvor nå spesielt Frankrike peker seg positivt ut. Kina er driveren i Asia, med rekordstor økning i volum sammenlignet med januar i fjor, sier analytiker i Norges sjømatråd Paul T. Aandahl.

Opp for ørret

I januar ble det eksportert 3200 tonn ørret til en verdi av 207 millioner kroner. Volumet økte med 703 tonn eller 28 prosent mens verdien økte med 13 millioner kroner eller 7 prosent sammenlignet med januar i fjor. USA, Kina og Canada var våre største marked for ørret i januar.

Opp for sild og ned for makrell

Det ble eksportert 33 500 tonn sild til en verdi av 322 millioner kroner i januar. Det er en økning i volum på 8300 tonn eller 33 prosent mens verdien økte med 26 millioner kroner eller 9 prosent. Tyskland og Litauen var de viktigste markedene for sild i januar. 

I januar ble det eksportert 19 800 tonn makrell til en verdi av 245 millioner kroner. Volumet falt med i underkant av 5000 tonn eller 20 prosent mens verdien falt med 62 millioner kroner eller 20 prosent. Sør-Korea, Tyrkia og Kina var største mottaker av makrell i januar.

Opp for klippfisk

Det ble eksportert 9600 tonn klippfisk til en verdi av 418 millioner kroner. Volumet økte med 819 tonn eller 9 prosent mens verdien økte med 50 millioner kroner eller 14 prosent mot januar i fjor. Brasil var største marked i januar med en verdi på 238 millioner kroner.

Uendret for saltfiskeksporten

I januar ble det eksportert 1000 tonn saltfisk til en verdi av 47 millioner kroner. Volumet falt med 143 tonn eller 12 prosent mens verdien er på samme nivå som januar i fjor. Spania og Hellas var våre viktigste markeder i januar.

Opp for fersk- og fryst torsk

Det ble eksportert 5700 tonn fersk torsk inkl. skrei til en verdi av 232 millioner kroner. Det er en økning i volum på 1500 tonn eller 37 prosent mens verdien økte med 47 millioner kroner eller 26 prosent. Av dette utgjør skrei 589 tonn som er en økning på 200 tonn. Verdien av skreien var på 30 millioner kroner som er opp 9 millioner eller 45 prosent.

I januar ble det eksportert 7900 tonn fryst torsk til en verdi av 273 millioner kroner. Det er en nedgang i volum på 786 tonn eller 9 prosent mens verdien økte med 7 millioner kroner eller 3 prosent.

- Det gode været i januar har gitt økte volumer for torsk sammenlignet med samme måned i fjor, selv om prisen er noe lavere. Likevel er prisene i januar i langt høyere enn snittet for hele 2017. Relativt høye priser på spesielt torsk og hyse, kombinert med økte volumer, gjør at verdien for torskefisk sett under ett opplever sin beste januar noensinne, sier analytiker i Norges sjømatråd, Ingrid Kristine Pettersen.

Opp for reker

Det ble eksportert 671 tonn reker til en verdi av 53 millioner kroner. Det er en økning i volum på 92 tonn eller 16 prosent mens verdien økte med 10 millioner kroner eller 24 prosent mot januar i fjor. Sverige og Storbritannia var de største markedene i januar.

Ned for kongekrabbe

Det ble eksportert 179 tonn kongekrabbe til en verdi av 52 millioner kroner. Det er en nedgang i volum på 89 tonn eller 33 prosent mens verdien falt med 21 millioner kroner eller 28 prosent målt mot januar i fjor. Sør-Korea og USA var de største markedene i januar.

Flere nøkkeltall er tilgjengelig her. 

Related links

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Asbjørn Warvik Rørtveit

Asbjørn Warvik Rørtveit

Manager, Global Operations +47 926 89 108
Paul T. Aandahl

Paul T. Aandahl

Sjømatanalytiker +47 975 04 124

Relatert innhold

Britiske toppkokker i Tromsø for å lære mer om skrei

Skreien lokket toppkokker til Tromsø

Denne helgen har 13 toppkokker fra Storbritannia med til sammen 10 Michelin-stjerner i bagasjen, vært i Nord-Norge for å bli bedre kjent med skrei.

Franske fiskeforhandlere lot seg imponere av norsk hvitfisk

Satser på det franske hvitfiskmarkedet

Norsk hvitfisk sto i fokus da Sjømatrådet inviterte til Masterclass på den velrenommerte kokkeskolen til Alain Ducasse i Paris denne uken. Tilstede var ikke bare mesterkokken Alan Geaam, men også ti av de viktigste fiskehandlerne i regionen.

Nok en rekord for sjømateksporten i første halvår

Nok en rekord for sjømateksporten i første halvår

Aldri før har Norge eksportert sjømat for større verdier enn i første halvår av 2018. Etterspørselsvekst i EU har bidratt til rekordverdier for flere arter og gjør årets første seks måneder til tidenes beste for norsk sjømateksport.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.