Gå videre til innhold
Britiske toppkokker i Tromsø for å lære mer om skrei
Britiske toppkokker i Tromsø for å lære mer om skrei

Pressemelding -

Skreien lokket toppkokker til Tromsø

Denne helgen har 13 toppkokker fra Storbritannia med til sammen 10 Michelin-stjerner i bagasjen, vært i Nord-Norge for å bli bedre kjent med skrei.

Felles for kokkene er at de har det norske kvalitetsmerket Skrei på menyene sine i løpet av sesongen. I løpet av helgen fikk gjengen av kokker og Britisk media blant annet smake skreimølje på Ivan Lorentzen Fiskeforretning, og fikk prøvd seg på skreifiske ved Sommarøy. De lærte også om hvordan skreien prosesseres og pakkes før den sendes til utenlandske markeder for å nytes.

Det er ikke bare i Norge at skreiens ankomst feires, råvaren har også blitt populær i europeiske topprestauranter, hvor den blant annet blir servert på Michel Roux Jrs restaurant La Gavroche i London, som har to Michelin-stjerner.

- Det er fantastisk at en hel industri og så mange dyktige kokker kan samles rundt et produkt, nemlig skreien, sier Michel Roux Jr om inspirasjonsturen til Tromsø.

Sjømatrådets fiskeriutsending i Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr har organisert studiereisen og mener slike turer er viktige for å gi innflytelsesrike kokker en god forståelse for historien og håndverket som ligger bak en av våre ypperste råvarer.

- Vi har tro på å knytte folk sammen og vise hvor produktene våre kommer fra og den unike kvaliteten som for eksempel norsk skrei har. På denne måten får internasjonale kokker tiltro til norsk sjømat, samt en historie å fortelle til restaurantgjestene sine. For Sjømatrådet er slike arrangementer en viktig arena for å vise hvordan sjømaten blir tilberedt i Norge, eksempelvis skreimølje som kokkene fikk servert ved Ivan Lorentzen Fiskeforretning, sier Asmyhr.

Uformell «cook-off» på Ishavsbyen VGS

På lørdag fikk seks lokale studenter fra Restaurant og Matfag ved Ishavsbyen VGS kokkelere ved siden av toppkokkene i en uformell «cook-off», hvor råvarene bestod av blant annet skrei fanget under dagens fisketur ved Sommarøy.

- Det var inspirerende å lage mat med dyktige kokker som har kommet seg så langt. De tilberedte sjømaten på en helt ny måte, sier kokkestudenten Vetle Thomassen, og legger til:

- Det er også veldig spennende at verdenskjente kokker kommer til Tromsø for å tilberede lokale råvarer med oss.

Toppkokkene satte også pris på å lage mat med yngre kokkespirer, hvor Michel Roux Jr beskriver det som fantastisk å ha mulighet til å både inspirere og bli inspirert av kokkestudentene. For fiskeriutsending i Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr er det viktig å knytte unge talenter sammen med etablerte kokker for å inspirere den yngre generasjonen til å velge kokkeyrket og øke kunnskapen om norsk sjømat.

Lokale studenter imponerer

I 2017 fikk også lokale kokkestudenter fra Restaurant og Matfag på Ishavsbyen VGS prøve seg ved siden av noen av Storbritannias beste kokker. Kokkeelevene imponerte såpass mye at Charlen Jørgensen og Kristian Bergland Nilsen fikk bli med til Storbritannia og hospitere en uke ved Michel Roux jr sin restaurant La Gavroche i London. Charlen Jørgensen beskriver erfaringen som en unik opplevelse og sier at det var veldig lærerikt å få observere og smake på et helt nytt kjøkken, med rutiner og metoder som var annerledes enn hva hun var vant med i Norge.

Skreien er her

Skreien ankommer norskekysten etter en strabasiøs reise fra Barentshavet, mellom januar og april hvert år. Ankomsten er til stor glede for internasjonale toppkokker som hyller skreien for det det fine, hvite fiskekjøttet som blir stadig mer ettertraktet på restaurantmenyer verden rundt.

Kvalitetsmerket skrei har de siste årene vært et av de viktigste satsningsområdene for hvitfisknæringen og i løpet av fjorårets skreisesong ble det eksportert omtrent 5 000 tonn hel kvalitetsmerket skrei fra Norge til marked som Spania, Frankrike, Tyskland, Italia og Storbritannia.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Pressekontakt

Hans Frode Kielland Asmyhr

Hans Frode Kielland Asmyhr

Sjømatutsending Storbritannia +44 777 57 87480

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.