Gå videre til innhold
På supermarkeder i Ho Chi Minh-byen er det ikke vanskelig å finne fersk laks merket med "Nauy" (Norge) i fiskediskene. Her viser Ørjan Kjærvik Olsen frem et eksemplar av butikkpakket laksefilet.
På supermarkeder i Ho Chi Minh-byen er det ikke vanskelig å finne fersk laks merket med "Nauy" (Norge) i fiskediskene. Her viser Ørjan Kjærvik Olsen frem et eksemplar av butikkpakket laksefilet.

Nyhet -

Vietnam - det nye Thailand?

Den norske sjømateksporten til Thailand har vokst kraftig de siste årene. Nå kommer Vietnam raskt etter.

Hva angår sjømat fra Norge øker det meste i Thailand:

  • Konsumet
  • Mengden
  • Verdien
  • Kjennskapen
  • Kampanjebudsjettene

Laksen er den store driveren, men utviklingen på både ørret og makrell er også god.

    Kjøpekraften har doblet seg

    Eksporten til Vietnam har ligget bak Thailand, men er nå i sterkt vekst. Landet er et marked som norske sjømataktører bør merke seg, for det kan bli det nye Thailand, ifølge Ørjan Kjærvik Olsen som er landansvarlig for nye markeder i Sjømatrådet.

    - I Vietnam bor det nesten 100 millioner mennesker, sjømatkonsumet øker og kjøpekraften har doblet seg de ti siste årene, sier han.

    Fra å være et bearbeidingsland for sjømat, har Vietnam blitt et konsumland. Hvis vi ser på tallene hittil i år, er Vietnam nå Sørøst-Asias nest største laksemarked, etter Thailand.

    Også eksporten av skalldyr, med kongekrabbe i spissen, har hatt en god utvikling til Vietnam.

    Fra sushi til thaimat

    Lakseveksten til Thailand har primært vært drevet av en oppblomstring av sushi-restauranter og økt sushi-konsum. Om få år er det stor sannsynlighet for at den samme trenden blir å se i Vietnam.

    Men først til Thailand.

    For å gi et lite bilde av eksportutviklingen for laks, kan vi se på noen tall fra de to siste årene:

    • Hittil i år (til og med november) har Norge eksportert 18 000 tonn laks til Thailand. Verdi: nesten 1,6 milliarder kroner. Til sammenlikning var laksevolumet på 14 000 tonn, og verdien i overkant av 850 millioner kroner, i hele 2020.
    • Nå spiser altså thaiene sushi og sashimi av norsk laks så det nesten gviner etter. Og ikke bare det, kunnskapen om at laksen de spiser faktisk er norsk, har økt betraktelig.

    Tidenes største laksekampanje

    I år samarbeider laksenæringen og Sjømatrådet om tidenes største laksekampanje i Thailand. Mens tidligere laksekampanjer nettopp har tatt sikte på å øke sushikonsum og kjennskap til det norske opphavet, har årets kampanje fått et nytt hovedmål.

    - Det er å få mer norsk laks inn i thailandske hverdagsretter. For her er det et stort potensial som ennå ikke er utnyttet, sier sjømatutsending i Sørøst-Asia, Asbjørn Warvik Rørtveit.

    Larb Salmon (spicy thaisalat med laks), Gang Kiew Wan Salmon (grønn curry med laks) og Yum som O Salmon (grillet laks med spicy grapefruktsalat) er blant hverdagsoppskriftene der kjøtt er byttet ut med laks.

    Fra ukjent til kjent

    For ti år siden visste «ingen» i Vietnam hva laks var. Nå vet «alle» det, konkluderer en ny rapport som Sjømatrådet har fått utført på det vietnamesiske laksemarkedet.

    Ifølge rapporten har laksekonsumet økt med 20 prosent årlig de siste fem årene.

    - Det skyldes blant annet at flere har råd til å kjøpe laks og at laksen har blitt tilgjengelig i butikkhyllene. I tillegg er folk mer opptatt av at laks er sunt, noe som forsterket seg under pandemien, sier Ørjan Kjærvik Olsen.

    Vietnameserne spiser i snitt rundt 34 kilo sjømat per person i året, og de vil helst ha den fersk. Det gjenspeiler seg i bugnende fiskedisker, der også laksen har blitt et vanlig innslag.

    Hvis vi ser på noen tall fra eksportutviklingen for norsk laks til Vietnam de siste to årene, er volumet hittil i år på over 16 000 tonn og verdien på nærmere 850 millioner kroner. Til sammenlikning var laksevolumet på rundt 11 600 tonn, og verdien rundt 450 millioner kroner i hele 2020.

    Sushi-trend

    Rapporten viser videre at nærmere 90 prosent av laksen som vietnameserne spiser, er atlantisk, og det meste av denne spises som fersk.

    - Rå laks og sushi har begynt å bli trendy også her, spesielt blant yngre mennesker, og særlig i de to største byene Hanoi og Ho Chi Minh, forteller Olsen.

    Dermed er det mye som tilsier at sushibølgen også vil treffe Vietnam med stor kraft.

    Tilstedeværelse

    For Sjømatrådet betegnes Vietnam som et nytt marked fordi det frem til nå ikke er gjort investeringer på vegne av norsk sjømat.

    - Desto viktigere er det å være til stede her når noe skjer, sier Arne Stalheim i Coast Seafood.

    Han er én av flere norske eksportører som deltok på messen «Food and Hotels Vietnam» i Ho Chi Minh-byen i desember. Messen er rettet mot grossister og hotell- og restaurantbransjen.

    - Vietnam er et spennende marked i vekst, og for oss har messen vært en døråpner. Vi har truffet flere potensielle kunder som vi kan utvikle et videre samarbeid med, forteller Stalheim.

    På messen i Ho Chi Minh: Arne Stalheim i Coast Seafood i samtale med potensielle vietnamesiske kunder.

    Fellesstand på messen

    I år var aller første gang at Sjømatrådet arrangerte en fellesstand for norske sjømataktører Food and Hotels i Vietnam. I år er også første gang det er satt av penger til markedsarbeid i Vietnam. Og dette er bare starten, kan Ørjan Kjærvik Olsen opplyse.

    - I år har vi begynt å bygge kjennskap og preferanse for norske skalldyr og norsk sjømat generelt. Neste år vil vi i tillegg satse på laks, og vi tror også det er potensial for andre arter som torsk og makrell, sier han.

    God "trøkk"

    Det var først og fremst salg av laks, men også noe makrell og kongekrabbe som var i tankene til Arne Stalheim da han reiste til Vietnam. Han forteller om en jevn strøm av interesserte gjennom alle tre messedagene.

    - Responsen var veldig bra, og vi hadde godt «trøkk» hele tiden, så jeg blir nok ikke arbeidsledig på denne siden av jul i år heller. Nå skal tiden fremover brukes til å følge opp de nye kontaktene.

    Emner

    Kategorier

    Kontakter

    Ørjan Kjærvik Olsen

    Ørjan Kjærvik Olsen

    Landansvarlig, nye markeder +47 918 81 137
    Asbjørn Warvik Rørtveit

    Asbjørn Warvik Rørtveit

    Manager, Global Operations +47 926 89 108
    Christina Neumann

    Christina Neumann

    Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

    Relatert innhold

    Det bugnet av ferske norske skalldyr da Sjømatrådet lanserte krabber, sjøkreps, kamskjell og reker  i Thailand

    Skalldyrboost i Sørøst-Asia

    Sørøst-Asia er moden for norske skalldyr. Nå booster Sjømatrådet eksporten av krabber, sjøkreps, kamskjell og reker til store byer i denne folkerike regionen.
    I løpet av førjulstiden har Norges sjømatråd arrangert tre store skalldyrarrangementer i Singapore, Bangkok og Ho Chi Minh-byen i Vietnam. Lokale kokker og restauranter, politikere, eksportører, importører, journalister og influensere har

    Børge Grønbech, Foto: Christina Neumann, Norges sjømatråd

    Slik blir Sjømatrådets markedsplaner i 2023

    I 2023 skal Norges sjømatråd totalt investere 408 millioner kroner i globale markedsaktiviteter. Dette er en liten økning fra årets budsjett.
    - Markedsplaner og budsjett for 2023 ble klare allerede 1. oktober. Dermed har eksportørene fått en god planleggingshorisont og tid til å involvere seg i Sjømatrådets aktiviteter, sier direktør for globale operasjoner i Norges sjømatråd, Børge Grønbech.

    Foto: Norges sjømatråd

    Stor sjømataktivitet på "Statsraad Lehmkuhl"


    Da «The OneOcean expedition» med "Statsraad Lehmkuhl" nylig besøkte Sørøst-Asia, benyttet Sjømatrådet anledningen til å løfte frem bærekraftig norsk sjømat.
    Det var arrangementer i Manila, Singapore og Jakarta. I Manila på Filippinene gjennomførte Sjømatrådet et lakseakademi for kokker, media og importører, i tillegg til en «rundebordsmiddag» med lokale importører.

    Gode diskusjo

    USA er et av våre viktigste skalldyrmarkeder, så norske skalldyr av ypperste kvalitet ble servert de norske og amerikanske deltakerne. Her med kokk Bård Emil Underthun. Foto: Dani Mac Photography.

    Skalldyrsarrangement i USA gir muligheter for flere norske produkter


    Det ble full klaff da Norges sjømatråd inviterte til skalldyrsamling i USA i forrige uke. – Et strålende utgangspunkt for vårt videre arbeid, oppsummerer sjømatutsending Anne-Kristine Øen.


    Arrangementet til Sjømatrådet ble raskt fullbooket da den norske næringen ble invitert til New York 4. og 5. oktober.
    Programmet var rettet mot verdikjeden i USA og Norge, og dagen etter ble d

    Norsk sjømat tiltrakk seg mye oppmerksomhet på Vietfood & beverage i Hanoi. Her får den den norske messestanden besøk av en skoleklasse som vil lære mer om laks.

    Haaland-feber og sushibølge i Vietnam

    Det er i alle fall to ting folk i Vietnam vet om Norge. Det ene er Erling Braut Haaland. Det andre er laks.

    Det første folk i Vietnam sier når du forteller at du er fra Norge, er «Haaland» og «laks». Hva som er best kjent er ikke godt å si, men det er ingen tvil om at både Haaland-feberen og sushibølgen har nådd en god del av landets 100 millioner innbyggere.
    Om Haaland noen gang har sa

    Norsk sjømat fikk stor oppmerksomhet under kampanjelanseringen på Winmart i Hanoi. Fra venstre Nguyen Trong Tuan i Winmart, ambassadør Hilde Solbakken og sjømatutsending Asbjørn Warvik Rørtveit.

    Kampanjepremiere for norsk sjømat i Vietnam

    Det var stor ståhei da Sjømatrådet lanserte sjømatkampanje i Vietnam for aller første gang.
    Når noe skal feires i Vietnam blir det ofte høylytt. Så også da startskuddet nylig gikk for kampanjen som markerte begynnelsen på det som etter planen skal bli en jevnlig tilstedeværelse av norsk sjømat på vietnamesiske supermarkeder.
    Ballonger, lykkehjul, livlig musikk, taler, kokkeshow og smaksprøv

    Laksen er en svært populær matfisk, og har ikke steget mer i pris enn annen mati Europa. Likevel er konsumet blant europere på vei ned

    Europeere spiser stadig mindre laks

    Mens amerikanerne spiser mer norsk laks enn noensinne, går konsumet nedover i Europa.
    Europa er Norges desidert viktigste laksemarked. Spanjolers, franskmenns, italieneres og tyskeres laksemåltider bidrar i stor grad til at rundt 70% av den norske lakseeksporten går til EU-markedet.
    Men i løpet av det siste året har europeere begynt å spise mindre laks enn før mens amerikanerne spiser mer,

    Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

    Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
    Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
    Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
    Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.