Gå videre til innhold
Måtte venne seg til å spise lutefisk- nå er hun Årets lutefiskelsker

Nyhet -

Måtte venne seg til å spise lutefisk- nå er hun Årets lutefiskelsker

Kjendiskokken Lise Finckenhagen er kåret til Årets lutefiskelsker. Med kåringen er lutefisksesongen offisielt i gang. Men årets utkårede har ikke alltid vært like glad i lutefisk.

Tradisjonen tro har Årets lutefiskelsker blitt kåret på restauranten Gamle Raadhus i Oslo. Prisen har blitt utdelt andre onsdag i oktober hvert år siden 1994. Blant de som tidligere har fått den gjeve prisen er kjente kokker og TV-personligheter som Alex Rosén, Eivind Hellstrøm, Wenche Andersen og Ingerid Espelid Hovig.
I år er det kjendiskokk, matskribent og forfatter Lise Finckenhagen som kan smykke seg med tittelen «Årets lutefiskelsker».

- Prisen kom helt uventet, men utrolig stas og hyggelig, sier den nybakte lutefiskelskeren, som nesten mistet både munn og mæle da utnevnelsen ble annonsert.

Det skjedde etter et bedre lutefiskmåltid på den ærverdige restauranten som har huset selveste Tordenskiold, borgermestere og andre representanter for fiffen i hovedstaden, restaurantgjester og kriminelle siden 1600-tallet.
Under årets lutefiskmiddag var klientellet en salig blanding av gourmeter, artister, kokker, matskribenter, kjendiser, sjømatelskere- og ikke minst lutefiskelskere.

- Jeg elsker lutefisk, sier Lise Finckenhagen, men vedgår samtidig at det har vært en gradvis prosess å komme dit.

- Jeg har blitt mer og mer glad i lutefisk med årene, sier hun.

For Årets lutefiskelsker er lutefisken tradisjon, kultur og matopplevelse- noe hun mener det er viktig å ta vare på. Derfor begynte hun også tidlig å introdusere barna sine for den tradisjonsrike retten.

- Den yngste sønnen min spiste lutefisk fra han var to år, så hadde han en liten pause hvor han ikke spiste det. Men nå har han gradvis begynt å spise lutefisk igjen, og det varmer et morshjerte.

Med Godfisk på laget

«Mat, matglede og matformidling har fulgt Årets lutefiskelsker opp igjennom årene», heter det i juryens begrunnelse. Juryen var enstemmig i hvem som skulle få prisen.

I år har juryen bestått av Jørn Lie, eieren av Gamle Raadhus, TV2-kokken Wenche Andersen, Matmerk, Arcus og Sjømatrådet/Godfisk.no.

Juryemedlemmer og lutefiskelskere: Fra venstre Trym Eidem Gundersen i Sjømatrådet/godfisk, Alex Rosén (lutefiskelsker), Lise Finckenhagen med diplom og TV2-kokk Wenche Andersen

- Lutefisk er et viktig sesongprodukt som vi ønsker å løfte frem. Kåringen, og den offisielle åpningen av lutefisksesongen samler også mange opinionsledere. Derfor er det naturlig for oss i Sjømatrådet å bidra både i juryen og som partner.

Det sier Trym Eidem Gundersen som er Norden-direktør i Sjømatrådet og ansvarlig for nettsiden Godfisk.no.
Godfisk har som formål å inspirere til økt sjømatkonsum med fristende oppskrifter på fisk og skalldyr, og Gundersen ser gjerne at enda flere nordmenn blir lutefiskelskere.

Hvert år setter vi til livs rundt 2000 tonn lutefisk, primært i førjulsesongen. Om lag halvparten nytes på restauranter, ifølge Flesland Markedsinformasjoner.
På Gamle Raadhus regner de med å servere mange hundre lutefiskmiddager i uken de neste ti ukene frem mot jul.


Nå «erre» jul

Blant «elskerne» som fikk gleden av å starte lutefisksesongen på Gamle Raadhus var artist, komiker og programleder Alex Rosén.

- Når lutefisksesongen starter, da «erre» jul for meg, sier Rosén.

Han ble kåret til Årets lutefiskesker i 2016, og har sterke bånd til det å spise lutefisk.

- Lutefiskmåltidene er noe av det første jeg husker fra barndommen, og måltidene vekker hyggelige minner om far, bestefar, jul og gode gamle tradisjoner.

Ingen jul uten lutefisk for Alex Rosén. Han starter gjerne jula når lutefisksesongen åpner

Fast og fin: -Fantastisk lutefisk, lød dommen fra gjestene på Gamle Raadhus under årets lutefiskåpning. Da kan Roger Jacobsen i Brødrene Berg ikke annet enn å smile. Det er de som har produsert lutefisken. Her med kelner Martin Hallingstad

Rosén var en av mange gjester som ikke klarte å dy seg da kelnerne på Gamle Raadhus tilbød en runde nummer to med lutefisk fra Brødrene Berg og Domstein, ringerikspoteter, ertepuré, bacon, hvit saus, honning og geitost – perfekt tilberedt av restaurantens kokker. For årets første lutefisk smakte rett og slett kjempegodt!

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Direktør Norden +47 958 40 957
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Bacalhau natalinho: Juleklippfisk på brasiliansk vis med aromatisk krydder

Eksotisk julefisk

På julaften er norsk klippfisk julemiddag for millioner av mennesker i eksotiske land.

Norsk klippfisk er populært på meksikanske juletallerkener (Foto: Norhes sjømatråd)

Norsk klippfisk på meksikanske juletallerkener

Meksikanerne elsker sjømat, også til jul. For mange er det bacalao med klippfisk fra Norge som står på menyen. Nå jobber Sjømatrådet for at enda flere skal få lyst på den norske delikatessen.

Laks er julemat i Storbritannia, og det er norsk laks britene spiser mest av

Juletid er laksetid i Storbritannia

Når britene spiser julemiddag er det som regel kalkun som står på menyen. Men laksen får stadig større innpass som en del av den tradisjonelle julematen. Det merkes på salget av norsk laks.

Fru Timian (Marit Røttingsnes Westlie) ble både glad og overrasket da hun ble nummer 30 i rekken til å motta prisen «Årets lutefiskelsker». Foto: Studio Isidor v. Edward Dreng Karlsen/Sjømatrådet

30 år med lutefiskelskere

Matbloggeren Fru Timian er kåret til «Årets lutefiskelsker». Med det er hun nummer 30 i rekken med lutefiskelskere.
Rundt midten av oktober hvert eneste år blir lutefisksesongen offisielt åpnet på restaurant Gamle Raadhus i Oslo. Samtidig kåres også «Årets lutefiskelsker», en person som elsker lutefisk og som inspirerer andre til å nyte den tradisjonsrike retten. Blant de tre tiårenes lutefiske

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.