Gå videre til innhold
Fru Timian (Marit Røttingsnes Westlie) ble både glad og overrasket da hun ble nummer 30 i rekken til å motta prisen «Årets lutefiskelsker». Foto: Studio Isidor v. Edward Dreng Karlsen/Sjømatrådet
Fru Timian (Marit Røttingsnes Westlie) ble både glad og overrasket da hun ble nummer 30 i rekken til å motta prisen «Årets lutefiskelsker». Foto: Studio Isidor v. Edward Dreng Karlsen/Sjømatrådet

Nyhet -

30 år med lutefiskelskere

Matbloggeren Fru Timian er kåret til «Årets lutefiskelsker». Med det er hun nummer 30 i rekken med lutefiskelskere.

Rundt midten av oktober hvert eneste år blir lutefisksesongen offisielt åpnet på restaurant Gamle Raadhus i Oslo. Samtidig kåres også «Årets lutefiskelsker», en person som elsker lutefisk og som inspirerer andre til å nyte den tradisjonsrike retten. Blant de tre tiårenes lutefiskelskere finner vi navn som Alex Rosén, Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm.

Når startskuddet går for lutefisksesongen, er det lutefiskgilde på restauranten. Alle de rundt 80 gjestene er forelsket – i lutefisk. Og det er altså Fru Timian, eller Marit Røttingsnes Westlie, som er årets mest forelskede. Hun er matinfluenser, kokebokforfatter og driver nettstedet frutimian.no.

«Westlie får prisen fordi hun i en årrekke har inspirert nordmenn til å oppdage og spise mer av denne fantastiske retten», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

– Jeg elsker lutefisk, og det har jeg gjort fra jeg var liten, forteller hun.

Årets lutefiskelsker er vokst opp med lutefisk som fast middag på lille julaften, og gleder seg like mye hvert år til den tradisjonelle middagen.

– Den skal være med potetlefse, ertestuing, poteter, gulrøtter og bacon.

Fru Timians barndoms oppskrift er selvfølgelig utførlig beskrevet på matbloggen hennes. Der beskriver hun også seg selv som en begeistret formidler av ujålete og god mat.

– Det er lett å lykkes med lutefisk, men gjør det enkelt. Salt fisken godt, stek den i ovnen på ganske høy varme og server med masse godt tilbehør, råder den nykårede lutefiskelskeren.

Tonnevis av lutefisk

I 30 år har altså «Årets lutefiskelsker» blitt kåret på Gamle Raadhus. Restauratør Jørn Lie og kona Pernille Høgli har sørget for det tilhørende lutefiskgildet i 24 av dem. Derfor fikk de også tildelt «Lutefiskens hederspris» under 30-års jubileet.

Prisutdelingene satt startskuddet for lutefisksesongen som varer til begynnelsen av januar.

Vi har i snitt mellom 10 000 og 13 000 gjester i november og desember, og hvert år serverer vi rundt 10-12 tonn lutefisk. Fjorårets sesong var den beste noensinne, sier Lie.

Lutefiskelskere gjennom 30 år: Her er noen av prisvinnerne gjennom tidene, ispedd andre lutefiskentusiaster. Fra venstre bakerste rad: Alex Rosén, Frode Kristensen, Peter Nagy, Christer Rødseth, Halvor Heuch. Foran fra venstre: Trym Eidem Gundersen, Heine Totland, Per Amble og Fru Timian. Ytterst til høyre ses ekteparet Pernille Høgli og Jørn Lie fra Gamle Raadhus. Paret fikk utdelt lutefiskelskernes hederspris for lang og tro tjeneste til lutefiskens ære. FOTO: Studio Isidor v. Edward Dreng Karlsen/Sjømatrådet

De som tror at lutefiskelskerne er en utdøende rase tar fullstendig feil. Riktig nok er det de med gråstenk i håret som spiser mest av den tradisjonsrike retten, ifølge en sprellfersk markedsundersøkelse som Ipsos har gjort for Godfisk/Sjømatrådet. Men siden konsumet er ganske stabilt, kan det se ut som om yngre generasjoner får smaken på lutefisk etter hvert som de blir eldre.

Ifølge innkjøpstall fra Nielsen og Flesland har det årlige lutefisksalget til norske butikker og restauranter holdt seg noen lunne uforandret på ca. 2 000 tonn de siste seks årene.

Amerikanerne spiser mest

Det skal visstnok være amerikanerne, og ikke nordmenn som spiser aller mest lutefisk, hvis man måler i total mengde. Det skyldes selvfølgelig det store innslaget av amerikanere med norske røtter i USA, og ingen «elsker» alt norsk mer enn norsk-amerikanere, skriver arrangørene bak «Lutefiskfestivalen» på sine nettsider.

Her hjemme er det rundt 5 av 10 som sier de aldri spiser lutefisk, viser undersøkelsen til Godfisk/Sjømatrådet. Av disse oppgir flesteparten «smak, lukt og konsistens» som de viktigste årsakene. I tillegg er det 24 prosent som begrunner svaret med at de rett og slett er ukjente med retten.

Det er også overraskende mange som er ukjente med hva lutefisk egentlig er laget av.

– Kun 3 av 10 vet at den er laget av tørrfisk, forteller Trym Eidem Gundersen som er Norden-direktør i Sjømatrådet.


Tørrfisk er i hovedsak laget av skrei (torsk) som henges på hjell slik at vær og vind kan ta seg av tørkeprosessen. Lutefisk er tørrfisk som er utvannet, lagt i lut og så vannet ut igjen.

– Avhengig av tilbehøret er lutefisk kanskje noe av den sunneste og magreste julematen du kan spise. Dessuten er den kortreist, fortsetter Gundersen.

Og det kan virke som lutefiskelskere kanskje spiser litt sunnere enn andre. Riktig nok er det bare seks prosent av de spurte i undersøkelsen som har lutefisk som favoritt blant julens tradisjonsretter. Til gjengjeld er det denne gruppen som, ikke helt overraskende, i størst grad overholder kostrådet om å spise fisk minst to ganger i uken. Over halvparten av lutefiskelskerne svarer at de følger rådet, mens kun 3 av 10 ribbe- og pinnekjøttelskerne svarer det samme.

Omvendte lutefiskskeptikere

Jørn Lies tradisjonslutefisk. Foto: Studio Isidor v. Edward Dreng Karlsen/Sjømatrådet

Det er ikke å ta i for mye å si at Jørn Lie må ha servert minst 260 tonn lutefisk de siste 24 årene. For ham er lutefisk håndverk og tradisjon, en rett du ikke tuller med. Derfor følger han nøye med på hele prosessen, fra fisken han skal servere kommer opp fra havet til den ligger på tallerkenen. Derfor er det heller ingen nymotens lutefiskvariant han servere sine gjester.

– Man skal vanne ut fisken, ikke tradisjonen, sier han mens han påser at fisken har flaket seg, ertestuingen er laget fra bunnen av og baconfettet sildrer over som kronen på verket.

Opp gjennom årene har Lie omvendt mange lutefiskskeptikere ved å overtale dem til å prøve.

– Jeg har nesten aldri opplevd at noen ikke liker lutefisk når de får servert kvalitetsfisk med godt tilbehør på tradisjonelt vis.
Blant gjestene er det folk i alle aldre, lutefisklag, enslige, stamgjester, kollegaer og venner på julebord og stadig flere turister fra Spania, Italia og Frankrike som gjerne vil smake på norsk tradisjonsmat.

Christian IVs hemmelighet

Christian Qvart var konge i Danmark-Norge mellom 1588 og 1648. Det var han som grunnla Christiania, og det er nok ikke usannsynlig at han både spiste lutefisk og frekventerte lokalene i Oslo sentrum der Gamle Raadhus holder til. Kongen er i alle fall til stede i dag, i form av et gammelt oljemaleri som pryder en av restaurantens vegger. Maleriet skjuler en hemmelighet.
Hemmeligheten kunne godt ha vært en del av en bok Jørn Lie kunne, og kanskje burde, ha skrevet om artige lutefiskopplevelser gjennom 24 år: Alt fra små og store uhell med serveringen:

– Som da jeg klarte å helle lutefisken i fanget til den kjente artisten Øystein Sunde (han tok det heldigvis med godt humør).

Til sære ønsker om tilbehør:

– Noen vil ha lutefisk med oliven eller tomater, noen vil ha saus med sennepsfrø utrørt i øl eller akevitt og andre vil ha korianderfrø kokt i olje i stedet for baconfett.

Det særeste er kanskje ønsket til et svensk lutefisklag som kommer tilbake år etter år. De har nemlig hengt en pose med allehånde bak maleriet av Christian IV.

– For dem er krydderblanding med allehånde på lutefisken et «must». Krydderposen bak maleriet er for å forsikre seg i tilfelle vi er tomme for allehånde når de skal nyte årets viktigste måltid, smiler Jørn Lie.

Oppskrifter til inspirasjon

Nesten 3 av 10 sier de aldri spiser lutefisk fordi de ikke kjenner retten eller fordi de mener den er vanskelig å lage. Ca.1 av 10 svarer at det er fordi de aldri spiser fisk i det hele tatt.

– Da oppfordrer jeg til å ta en titt på Godfisk.no. Der finnes det massevis av tips, inspirasjon og oppskrifter – både på lutefisk og annen sjømat, sier Trym Eidem Gundersen.

Gode lutefiskoppskrifter fra Godfisk og tips til hvordan du lykkes med perfekt lutefisk finner du her og her

Lutefiskretten fra Fru Timians barndom finner du oppskriften på her


    Related links

    Emner

    Kategorier

    Regions

    Kontakter

    Trym Eidem Gundersen

    Trym Eidem Gundersen

    Direktør Norden +47 958 40 957
    Christina Neumann

    Christina Neumann

    Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

    Relatert innhold

    Måtte venne seg til å spise lutefisk- nå er hun Årets lutefiskelsker

    Måtte venne seg til å spise lutefisk- nå er hun Årets lutefiskelsker

    Kjendiskokken Lise Finckenhagen er kåret til Årets lutefiskelsker. Med kåringen er lutefisksesongen offisielt i gang. Men årets utkårede har ikke alltid vært like glad i lutefisk.

    Tradisjonen tro har Årets lutefiskelsker blitt kåret på restauranten Gamle Raadhus i Oslo. Prisen har blitt utdelt andre onsdag i oktober hvert år siden 1994. Blant de som tidligere har fått den gjeve prisen er kj

    Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

    Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
    Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
    Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
    Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.