Gå videre til innhold
Laks er julemat i Storbritannia, og det er norsk laks britene spiser mest av
Laks er julemat i Storbritannia, og det er norsk laks britene spiser mest av

Nyhet -

Juletid er laksetid i Storbritannia

Når britene spiser julemiddag er det som regel kalkun som står på menyen. Men laksen får stadig større innpass som en del av den tradisjonelle julematen. Det merkes på salget av norsk laks.

-Britene er som oss, de vil gjerne ha laks til jul, sier Sjømatrådets fiskeriutsending i Storbritannia Hans Frode Kielland Asmyhr.

Slik har det vært lenge, men det er først i nyere tid at laksen har blitt «allemannseie».

La oss gå noen tiår tilbake, og se for deg et sølvfat med rugbrødskiver med smør, dekket av sirlig dandert røkelaks, sitron og nykvernet pepper. Gjerne akkompagnert av et glass champagne: En luksuriøs start på julemiddagen forbeholdt de litt mer bemidlede. Nå er tidene forandret.

-I dag spiser «alle» laks til jul, forteller Asmyhr.

Romjulslaks

Få retter kan danke ut farsert kalkun med ovnsstekte poteter, rosenkål og pastinakk når det kommer til britenes julemiddag. Men når den er fortært og familien samles rundt bordet i romjulsdagene, er laks en av favorittrettene.

Som i Norge går det i røkelaks både til julefrokosten og julelunsjen. Røkelaksen har også sneket seg inn på frokosttallerkenene sammen med eggerøren, som et alternativ til bacon. Til familiemiddag i romjulen kjøper britene gjerne en helside med laks som de krydrer godt, steker i ovnen og serverer med grønnsaker.

Økt førjulseksport

Britene er generelt sensitive på pris, men når høytidene kommer unner de seg litt ekstra.

-Laks har blitt den store julefisken, og britene kjøper laks til jul også om prisene er høye, sier Asmyhr.

Han legger til at det først og fremst er norsk laks det går i.

-Selv om Storbritannia har en lang tradisjon som fiskenasjon og helst kjøper fisk fra eget land, er de avhengig av import utenifra. For laksens del har Norge rundt 44 prosent av markedet, noe som tilsvarer om lag 3,8 milliarder kroner i året.

Eksportstatistikken for norsk laks til Storbritannia viser en tydelig økning i forbindelse med høytider som jul og påske. Siden 2016 har månedseksporten ligget på mellom tre og 5500 tonn. I månedene mars, oktober, november og desember har eksporten økt til mellom 6 og 7000 tonn.

Laksen utfordrer hvitfisken

Det er ikke bare i julen at laksen er populær. Britene elsker fish&chips, og Storbritannia er det markedet i verden som spiser mest torsk og hyse. Nå er imidlertid laksen på vei forbi som førstevalget til britenes vanlige hverdagsmiddag.

-Det er bare et spørsmål om tid før laksen passerer hvitfisken, sier Hans Frode Kielland Asmyhr. Han spår at laksen som foretrukket middagsalternativ vil gå forbi hvitfisken allerede innen utgangen av året.

Sjømatrådet har fått utført undesøkelser som har sett på hva slags fisk britene foretrekker til ulike måltider. De viser at 31 prosent velger torsk når de skal lage hverdagsmiddag, mens godt over 29 prosent sier de vil ha laks. Ser vi på helgemiddagene har laksen for lengst passert torsken: Over 27 % sier de helst lager lakseretter hjemme i helgen, mens bare 21% velger torsken.

Asmyhr peker på at britene synes laks er enkelt å tilberede som en viktig årsak til økningen. I butikkene finnes det langt flere lettlagde lakseprodukter enn hvitfiskprodukter, og folk synes laks passer til flere ulike retter. Dessuten har prisen mye å si for hverdagsmåltidene.

-Lakseprisene har gått ned mens torskeprisene har gått opp det siste året. Da rekrutteres det raskt nye laksespisere, sier Asmyhr.

Hittil i år har norsk direkteeksport av laks til Storbritannia økt med over 11 tusen tonn. Det plasserer landet på førsteplass når det gjelder markedsvekst for direkteeksporten.

Emner

Kategorier

Kontakter

Hans Frode Kielland Asmyhr

Hans Frode Kielland Asmyhr

Global Marketing PR Manager +47 905 14 837
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Japan er utstillingsvindu for sushitrenden i resten av verden  (Foto: Norges sjømatråd)

Tett samarbeid viktig for vellykket laksekampanje i Japan

Et godt samarbeid med næringsaktørene er en viktig suksessfaktor for å lykkes med kampanjen. Det mener Sjømatrådets fiskeriutsending i Japan, Gunvar L. Wie. Han ønsker seg derfor flest mulig innspill på hvordan den planlagte kampanjen kan gjennomføres og utnyttes på best mulig måte.

Måtte venne seg til å spise lutefisk- nå er hun Årets lutefiskelsker

Måtte venne seg til å spise lutefisk- nå er hun Årets lutefiskelsker

Kjendiskokken Lise Finckenhagen er kåret til Årets lutefiskelsker. Med kåringen er lutefisksesongen offisielt i gang. Men årets utkårede har ikke alltid vært like glad i lutefisk.

Tradisjonen tro har Årets lutefiskelsker blitt kåret på restauranten Gamle Raadhus i Oslo. Prisen har blitt utdelt andre onsdag i oktober hvert år siden 1994. Blant de som tidligere har fått den gjeve prisen er kj

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.