Gå videre til innhold
Norsk laks er en viktig ingrediens når mesterkokken Masayoshi Kazato lager sushi. (Foto: Christina Neumann/Norges sjømatråd)
Norsk laks er en viktig ingrediens når mesterkokken Masayoshi Kazato lager sushi. (Foto: Christina Neumann/Norges sjømatråd)

Nyhet -

Japanske sushimestere digger norsk laks

Norsk laks har blitt favoritt-toppingen for mange japanske sushi- toppkokker. Mye takket være mesterkokken Masayoshi Kazato som har brukt norsk laks i sushi i over 20 år.

Tradisjonelt bruker sushikokker i toppskiktet først og fremst villfisk når de skal lage sine kunstferdige sushiretter. Men de siste årene har etterspørselen etter norsk laks blitt så stor at den har kommet inn i varmen i de innerste sushi-kretser.

-Den norske oppdrettslaksen har svært høy kvalitet, mener Masayoshi Kazato.

69-åringen er leder i World Sushi Skills Institute (WSSI), og teamet hans reiser verden rundt for å bevare og spre kunnskap om sushi-kunsten. Med seg på reisene har de norsk laks.

Ambassadører for laksens omdømme

-Sjømatrådet har samarbeidet med Masyoshi Kazato i over 10 år for å spre kunnskap om håndtering og tilberedning av rå fisk, forteller fiskeriutsending i Japan og Sør-Korea Gunvar L. Wie.

Særlig de siste fem årene har samarbeidet båret frukter. Stadig flere sushi-kokker i high-end segmentet vil ha norsk laks, og til og med Japans statsminister, Shinzō Abe etterspør laks fra Norge når han skal by på japansk mat. Det skjedde senest i vinter, da det ble arrangert japansk kveld for deltakerne i World Economic Forum i Davos. Wie fikk en telefon fra Kazato som var med til Davos som sjefskokk for statsministeren.

-Han ringte og spurte om vi kunne skaffe norsk laks til Abe, forteller Wie som sørget for at både Abe og deltakerne fikk servert sushi med norsk laks.

Ifølge WSSI finnes det mer enn 50 tusen sushirestauranter utenfor Japan, og 90 prosent av disse befinner seg i land der man ikke har kunnskap om hvordan man lager sushi og behandler rå fisk.

-Det gjelder alle ledd i verdikjeden fra importmottak til restauranter og butikkenes ferskavereutsalg, og kanskje spesielt i Sørøst- Asia med høye temperaturer og sushirestauranter som popper opp på annen hvert gatehjørne.

Kazatos team består av proffe, japanske sushikokker i toppsjiktet. Til enhver tid er det alltid noen fra teamet som holder kokkekurs, foredrag eller seminarer ett eller annet sted i verden, og den norske laksen er med som en naturlig del av teamet.

-Arbeidet de gjør er viktig for laksens omdømme, sier Wie.

-Det handler om hvordan man sikrer råstoffet gjennom hele prosessen, til den siste bearbeidingen av fisken helt frem til konsumenten. Med samarbeidet får vi formidlet dette over store deler av verden.

Likte ikke rå laks

Sushi i Japan er en 500 år gammel tradisjon, men laks i sushi er en norsk oppfinnelse fra slutten av 80-tallet. Det skulle ta over ti år med masse motstand før japanerne ble overbevist om at norsk laks smaker ypperlig som sushi-topping. Heller ikke Kazato var overbevist:

-Første gang jeg tok en bit synes jeg ikke den var spesielt god. Jeg syntes den var for fet og smakte for mye umami.

«Umami» betyr «god smak» på japansk, men for Kazato ble den litt kjøttaktige umami-smaken for dominerende.

I tillegg var japanerne generelt skeptiske til oppdrettsfisk og redde for parasitter. Men som japanere flest, ble også Kazato etter hvert overbevist. I dag er laks den mest foretrukne sushi-toppingen både i Japan og på verdensbasis, og japanerne vil helst ha den som kommer fra Norge.

-Den norske laksen er den som har høyest kvalitet av all fisken vi importerer til landet vårt, sier sushimesteren og legger til at norsk laks også har blitt favoritt-toppingen til mange av de japanske mesterkokkene.

-Som sushi chef jobber jeg med mange typer fisk, men laks er verdens viktigste sushitopping. På den måten har norsk laks vært med på å bringe vår sushitrend rundt i hele verden, samtidig som sushitrenden har brakt norsk laks ut i verden, sier Masyoshi Kazato.

På den måten kan man også si at introduksjonen av norsk laks i Japan på 80-tallet var starten på det norske lakseeventyret.

Laks står i dag for 68 av de totalt 99 milliarder kronene som utgjorde den samlede eksportverdien av all norsk sjømat i 2018.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Japan er et viktig sjømatmarked for Norge (Foto:Christina Neumann/Norges sjømatråd)

På lag med japanske sjømataktører for å sikre norsk sjømat

Japanere digger sjømat. De spiser fisk til frokost, lunsj og middag, og det må gjerne være norsk laks eller makrell.. Men høye tollsatser gjør konkurransen stadig tøffere. Chile og EU kan seile forbi Norge med en frihandelsavtale som sparer dem for hundrevis av millioner i året.

Japan er utstillingsvindu for sushitrenden i resten av verden  (Foto: Norges sjømatråd)

Tett samarbeid viktig for vellykket laksekampanje i Japan

Et godt samarbeid med næringsaktørene er en viktig suksessfaktor for å lykkes med kampanjen. Det mener Sjømatrådets fiskeriutsending i Japan, Gunvar L. Wie. Han ønsker seg derfor flest mulig innspill på hvordan den planlagte kampanjen kan gjennomføres og utnyttes på best mulig måte.

Sjømatrådets Gunvar L. Wie og Mia Sætre Bernhardsen med eksempel på laksekampanjens digitale uttrykk. FOTO Norges sjømatråd

Ekstra viktig med laksekampanje i Japan

Første oktober gikk startskuddet for Sjømatrådets store laksekampanje i Japan. Fiskeriutsending Gunvar L. Wie mener kampanjen er viktigere enn noensinne.

Japanerne har 400 ulike sjømatarter å velge mellom på markedet. Derfor er det viktig å fremheve den norske laksen for laksekampanjens prosjektleder Mia Sætre Bernhardesen og fiskeriutsending Gunvar L. Wie.

Siste innspurt før laksekampanje i Japan

Siden januar har Sjømatrådets team jobbet med forberedelser til laksekampanjen i Japan. Gjennom godt samarbeid med næringen begynner planene nå ta form, og til høsten får japanerne servert norsk laks i flere mediekanaler.

Millioner av japanere får se norsk laks rulle over reklameskjermene på en rekke tog- og metrostasjoner i Japan. Sjømatrådets administrerende direktør, Renate Larsen, blir stolt når hun ser det store omfanget av reklamen. FOTO: Christina

Vil selge mer laks til Japan

Denne høsten får flere titalls millioner japanere servert norsk laks på skjermer på tog, metro, TV og kino – hver dag. Japan er et av Norges viktigste laksemarkeder, men salget har flatet ut. Nå skal en storstilt laksekampanje igjen få oppsving på salget av laks fra Norge.

Under laksekampamjen fikk 18 millioner japanere se reklamefilm for norsk laks på metro- og togstasjoner - hver dag. Her sjekker Sjømatrådets fiskeriutsending, Gunvar L. Wie, at filmene ruller og går som de skal. FOTO: Norges sjømatråd

Laksekampanje i Japan ga knallresultater

Økt betalingsvilje, hyppigere kjøp og styrket posisjon for norsk laks. Det er noen av de positive resultatene av Sjømatrådets store laksesatsing i Japan i 2019.

Hver dag nytes det ca. 42 millioner måltider med norsk sjømat rundtom i verden - det gjør sjømaten til kjendis i mange land. Her tilberedes "saba sando" (makrellsandwich) av norsk makrell til sultne gjester på et japansk spisested.

Her er norsk sjømat bedre kjent enn oljen

Mens svenskene er kjent for Ikea og finnene for mummitroll og julenissen, er Norge mest kjent for sjømaten. Det viser en ny undersøkelse blant japanere og sørkoreanere.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.