Pressemelding -
Strålende torskesesong ga rekordverdier
Norge eksporterte 927 000 tonn sjømat for totalt 31,5 milliarder kroner første tertial. Volumet er på samme nivå, mens verdien økte med 485 millioner kroner eller 2 prosent, sammenlignet med de fire første månedene i fjor. I april eksporterte vi 172 000 tonn sjømat til en verdi av 7,7 milliarder kroner. Eksportvolumet er ned 4 prosent, mens verdiveksten er på 847 millioner kroner eller 12 prosent.
- Høye torske- og hysepriser fortsetter å bidra til å trekke opp verdien på norsk sjømat. Til tross for en sesong med mye godt vær har lavere kvoter ført til lavere fangster i år enn i fjor. Samtidig er det eksportert litt mer fersk hel skrei i år sammenlignet med i fjor, til økte priser. Det gjør at vi har oppnådd en eksportrekord for skrei med en verdi på nesten 200 millioner kroner. Dette er frukter av langsiktig arbeid mellom flere aktører for å etablere skreien som et høykvalitetsprodukt ute i markedene. Spania leder an, og vi ser at skreien også begynner å få skikkelig fotfeste blant franske forbrukere, sier analytiker i Sjømatrådet, Ingrid Kristine Pettersen.
- Importørene melder om et godt spansk marked, noe som gjenspeiles i tallene; fersk hel torsk har en oppgang på 5 prosent i volum og 18 prosent i verdi fra 2017 til 2018. I Spania blir skreien sett på som den beste norske torsken, nærmest som en pata negra (beste skinke) , og folk venter spent på den hvert eneste år. Supermarkedene i Spania gjør en god jobb med å markedsføre den i sine kataloger og andre medier, sier Sjømatrådets utsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg.
Økning for fersk- og fryst torsk
Det ble eksportert 42 000 tonn fersk torsk, inkludert filet, til en verdi av 1,5 milliarder kroner de fire første månedene i år. Verdien økte med 49 millioner kroner eller 3 prosent, mens volumet falt med 5 prosent i samme periode. Av dette er det eksportert 5100 tonn skrei til en verdi av 198 millioner kroner. Volumet er på samme nivå som i fjor mens verdien økte med 17 millioner eller 10 prosent.
I samme periode ble det eksportert 27 000 tonn fryst torsk til en verdi av 950 millioner kroner. Det er en økning i volum på 4 prosent, mens verdien økte med 90 millioner kroner eller 10 prosent.
- Nå er tradisjonelt sett hovedsesongen for torsk over, men eksempelvis ferskfiskordningen og levendelagring bidrar til å forlenge sesongen. Råfisklaget melder at vi nærmer oss rekordåret 2016 med antall kilo levende torsk i merd, noe som vil bidra til at vi ennå kan forsyne markedene godt med fersk torsk de neste månedene, sier analytiker i Sjømatrådet, Ingrid Kristine Pettersen.
Opp for klippfisk og saltfisk
Hittil i år er det eksportert 28 000 tonn klippfisk til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Volumet økte med 5 prosent, mens verdien økte med 115 millioner kroner eller 10 prosent.
Det ble eksportert 13 000 tonn saltfisk til en verdi av 660 millioner kroner. Volumet økte med 4 prosent, mens verdien økte med 99 millioner kroner eller 18 prosent.
- Prisveksten for de konvensjonelle produktene fortsetter, og det er spesielt torsk som trekker opp. Gjennomsnittsprisen for klippfisk av torsk har økt med 14 prosent sammenlignet med første tertial (samme periode) i fjor, sier Ingrid Kristine Pettersen.
Økt verdi og volum for laks
Norge eksporterte 320 000 tonn laks til en verdi av 21 milliarder kroner hittil i år. Det er en økning i volum på 16 000 tonn eller 5 prosent, mens verdien er på samme nivå som i fjor. I april eksporterte vi 74 000 tonn laks til en verdi av 5,3 milliarder kroner. Volumet økte med 4 prosent mens verdien økte med 442 millioner kroner eller 9 prosent.
Mens gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 63,56 kroner i april 2017, var den 68,52 kroner per kilo i april 2018. Hittil i år er prisen for fersk hel laks 62,74 mot 64,99 for samme periode i fjor.
- Til tross for en god prisutvikling så langt i år, er prisen i første tertial ned med 2,25 kroner sammenlignet med samme periode i fjor. En global etterspørselsvekst og gunstig valutakurs har ikke vært nok til å veie opp for den negative priseffekten som følger av økt tilførsel. Nedgangen i pris skyldes i første rekke økt tilbud fra Norge. Prisfallet til tross, økte volumer gjør at vi likevel ser vi en total verdivekst for laks på hele 9 prosent eller 442 millioner kroner, sier analytiker i Norges sjømatråd, Paul T. Aandahl. sier analytiker i Norges sjømatråd, Paul T. Aandahl.
Ørreten øker
Hittil i år er det eksportert 13 600 tonn ørret til en verdi av 883 millioner kroner. Volumet økte med 24 prosent, mens verdien økte med 14 millioner kroner eller 2 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. I april er det eksportert 3800 tonn ørret til en verdi av 246 millioner kroner. Hviterussland, USA og Japan var våre største marked for ørret i april.
Større volum for sild – opptur for makrell i Sør-Korea
Det ble eksportert 103 000 tonn sild til en verdi av 896 millioner kroner. Det er en økning i volum på 21 prosent, mens verdien falt med 73 millioner kroner eller 8 prosent. Tyskland, Polen, og Litauen var de viktigste markedene for sild i perioden januar til og med april.
Hittil i år er det eksportert 61 000 tonn makrell til en verdi av 778 millioner kroner. Volumet falt med 21 prosent, mens verdien falt med 169 millioner kroner eller 18 prosent. Tyrkia, Sør-Korea og Kina var største mottakere av makrell i perioden januar til og med april.
- Norsk makrell fortsetter å øke i popularitet i makrellnasjonen Sør-Korea, og er i ferd med å befeste sin posisjon. Sør-Korea er det største vekstmarkedet for makrellen, og har importert 2 000 tonn mer sammenlignet med samme periode i fjor, forteller Sjømatrådets utsending i Sør-Korea, Gunvar L Wie.
Økning for reker, ned for kongekrabbe
Det ble eksportert 495 tonn kongekrabbe til en verdi av 140 millioner kroner. Det er en nedgang i volum på 13 prosent mens verdien falt med 14 millioner kroner eller 9 prosent.
For reker økte volumet med 368 tonn eller 15 prosent til totalt 2800 tonn, mens verdien økte med 50 millioner eller 28 prosent til totalt 232 millioner kroner.
Emner
Kategorier
Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet