Gå videre til innhold
​Redusert sjømateksport i januar

Pressemelding -

​Redusert sjømateksport i januar

Norge eksporterte sjømat for 5,4 milliarder kroner i januar. Det er en nedgang på 457 millioner kroner eller 8 prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Eksporten av sjømat i januar 2015 er høyt over normalen for denne måneden. Sammenlignet med rekordstarten av fjoråret, som blant annet var preget av en tidligere oppstart av skreisesongen, noterer vi imidlertid nedgang for sjømateksporten i årets januarmåned. Det er verdt å merke seg at vi aldri har eksportert mer klippfisk i januar enn vi gjør i år. Det er tydelig at brasilianerne forbereder sin påskefeiring, tradisjonen tro med norsk klippfisk, sier Geir Bakkevoll, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.

Ned for fersk- og fryst torsk

Med en senere oppstart av skreisesongen falt eksporten av fersk torsk, inkludert filet, med 33 millioner kroner eller 14 prosent, til totalt 200 millioner kroner. Vi har nå eget varenummer for skrei, som er inkludert i tallet over. Skreieksporten i januar var i overkant av 17 millioner kroner med et volum på 425 tonn. For fryst torsk er eksporten halvert til en eksportverdi på 143 millioner kroner i januar. EU er største mottaker av fryst torsk med en verdi på 102 millioner kroner.

Ned for laks

Det ble eksportert laks for 3,5 milliarder kroner i januar. Det er en nedgang på 143 millioner kroner eller 4 prosent sammenlignet med januar i fjor. Prisen for fersk hel laks falt fra 48,87 kroner til 44,87 kroner per kilo. Volumet ligger i januar på samme nivå som i 2014 for alle anvendelser av laks, på ca. 74 000 tusen tonn. Frankrike, Polen og Storbritannia er største mottakere av laks fra Norge.

Ned for ørret

I januar falt ørreteksporten med 38 prosent til en eksportverdi på 126 millioner kroner. Thailand er vårt største marked for ørret i januar.

Ned for sild og makrell

Eksporten av sild endte på 208 millioner kroner som er en nedgang på 171 millioner kroner eller 45 prosent målt mot januar i fjor. Polen og Tyskland er de viktigste markedene for sild i januar.

Makrelleksporten falt med 60 millioner kroner eller 23 prosent i januar, til totalt 198 millioner kroner. Nederland er største mottaker av makrell med en verdi på 30 millioner kroner.

Vekst for klippfisk

Eksporten av klippfisk økte med 145 millioner kroner eller 49 prosent i januar til totalt 444 millioner kroner. Brasil er største marked i januar med en verdi på 291 millioner kroner.

Økt saltfiskeksport

Eksporten av saltfisk økte i januar med 7 millioner kroner til en eksportverdi på 39 millioner kroner. Hellas er vårt største marked for saltfisk med en total verdi på 14 millioner kroner i januar. 

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd er sjømatnæringens egen markedsføringsorganisasjon og investerer i år 504 millioner kroner i utvikling av markedene for norsk sjømat. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har kontor i tretten av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift.

Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet.

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.