Gå videre til innhold
​Lavere verdi for lakseeksporten

Pressemelding -

​Lavere verdi for lakseeksporten

Norge eksporterte laks for 3,5 milliarder kroner i januar. Det er en nedgang på 143 millioner kroner eller 4 prosent fra rekordmåneden januar i fjor. Samtidig er det den nest høyeste verdien for en januar måned noen sinne, viser tall fra Norges sjømatråd.

Målt i produktvekt ble det eksportert 74 185 tonn laks i januar, som er omtrent på samme nivå som fjoråret.

- Vårt viktigste marked EU kjøper stadig mer laks, og det er utviklingen av distribusjon og innovasjon i ferskvarekategorien som er en av de viktigste årsakene til økt konsum, sier Paul T. Aandahl, bransjesjef for laks og ørret i Norges sjømatråd.

Vekst til EU-markedene

Norge eksporterte laks til EU for 2,6 milliarder kroner i januar, en økning på 8 prosent fra tilsvarende måned i fjor. Målt i produktvekt økte eksporten til EU med 15 prosent eller 57000 tonn fra januar i fjor. Målt i volum var Frankrike, Polen og Danmark de største markedene for norsk laks i januar. Alle disse landene kjøpte mer norsk laks i januar sammenlignet med januar i fjor.

Lavere, men sterk laksepris

Pris for fersk hel laks var i januar på 44,87 kroner. Det er 4 kroner eller 8 prosent lavere enn for samme måned i fjor. Prisen i januar var 1 prosent lavere enn gjennomsnittsprisen i desember.

Eksporten til Øst-Europa sterkt redusert av importforbudet

Norges eksport av laks til Øst-Europa ble redusert med 80 prosent, til 98 millioner kroner i januar måned. Målt i volum ble det eksportert 2500 tonn laks til Øst-Europa i januar. Det tilsvarer en nedgang på 76 prosent sammenlignet med januar i fjor. Hovedårsakene til reduksjon er importforbudet fra Russland og sterk nedgang til Ukraina.

Stabilt til Asia, økning til USA

Norge eksporterte laks til Asia for 573 millioner kroner i januar, som er omtrent på samme nivå som januar i fjor. Også eksportvolumet totalt til regionen var på samme nivå som i januar 2014. Thailand, Taiwan og Sør-Korea kjøper mer norsk laks, mens Vietnam er det landet med størst tilbakegang.

Lakseeksporten til USA økte med 34 prosent i januar, til totalt 172 millioner kroner. Det ble i januar eksportert 2700 tonn norsk laks til USA. Det tilsvarer en økning på 670 tonn eller 33 prosent fra januar i fjor.

Sterk nedgang for ørret

Det ble eksportert ørret for 126 millioner kroner i januar. Det er en nedgang på 38 prosent, eller 78 millioner kroner, fra januar i fjor. Volumet ble samtidig redusert med 36 prosent, til totalt 2600 tonn. Prisen for fersk hel ørret var i januar 46,24 kroner, noe som er 8 prosent lavere sammenlignet med januar i fjor.

Emner

Tags


Norges sjømatråd er sjømatnæringens egen markedsføringsorganisasjon og investerer i år 504 millioner kroner i utvikling av markedene for norsk sjømat. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har kontor i tretten av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift.

Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet.

Pressekontakt

Paul T. Aandahl

Paul T. Aandahl

Sjømatanalytiker +47 975 04 124

Relaterte nyheter

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tretten av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift.

Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet.