Følg Norges sjømatråd

Sjømatretter som gir deg feriefølelsen

Nyhet   •   jul 09, 2020 15:21 CEST

Gunnar Hvarnes (til venstre) og assistent Kim Lamram. Foto: Tove Sleipnes, Norges sjømatråd

Denne sommeren må mange nordmenn endre sine ferieplaner. Lange lunsjer på travle fortauskafeer i utlandet blir det mindre av i år. Vi ønsker derfor å gi deg en smak av norsk sjømat slik den tilberedes ute i verden og dermed få feriefølelsen hjemme på ditt eget kjøkken.

I løpet av denne sommeren kommer vi til å presentere 10 retter fra 10 forskjellige land, alle basert på norsk sjømat.

Her legger vi ut alle oppskriftene og historier knyttet til matrettene.

Har du spist fisk eller skalldyr på utenlandsferien, kan det godt hende råvaren var fra Norge: Ute i verden spises det hver eneste dag 36 millioner måltider av norsk sjømat, eller 25 000 måltider hvert minutt.

Populært i hele verden

Kanskje har du spist fish’n’ chips i London uten å tenke på at fisken med stor sannsynlighet var fra Norge. Eller kanskje har du prøvd «bacalà mantecato» under Italia-ferien? Dette er en av Venezias eldste og mest klassiske retter. På norsk kan det oversettes til «tørrfiskpaté».

Visste du for øvrig at Storbritannia er Norges viktigste hysemarkedet eller at ingen kjøper mer tørrfisk fra Norge enn Italia?

Toppkokk med på laget

Med på laget har vi fått en av Norges beste kokker, Bocuse d'Or-kokken Gunnar Hvarnes. Han har komponert rettene og vil presentere dem ukentlig utover sommeren. Felles for dem er at de er populære i sitt hjemland, enkle å lage og at norsk sjømat er en viktig ingrediens i rettene.