Gå videre til innhold
Johnny Thomassen sammen med Anette Zimowski (Sjømatrådet) og deltagere i Årets Kokk i Portugal
Johnny Thomassen sammen med Anette Zimowski (Sjømatrådet) og deltagere i Årets Kokk i Portugal

Nyhet -

Serverer kunnskap om norsk klippfisk

Når deltagerne i Årets Kokk-konkurransen i Portugal skal kjempe om å lage de beste rettene med nasjonale produkter er klippfisk fra Norge en selvskreven ingrediens.

Denne uken møttes de 18 kokkene i den gjeve nasjonale konkurransen til workshop for å lære mer om hvorfor den norske torsken er blitt så populær i det portugisiske kjøkken.

- Alle kokker i Portugal kjenner klippfisken godt som produkt, men de vet kanskje ikke så mye om hvor fisken kommer fra, om den er bærekraftig høstet og hvordan den produseres i Norge før den havner på middagsbord over hele Portugal, sier Johnny Thomassen, sjømatutsending i Portugal.

Mye mer enn en råvare

I løpet av workshopen fikk kokkene blant annet se filmer fra fiske og klippfiskproduksjon i Norge, samt intervjuer med produsenter og eksperter. I tillegg fikk kokkene en innføring i mer praktiske kvaliteter ved klippfisken og utvanningsprosessen.

- Det er viktig for oss at kokkene ikke bare har et forhold til ingrediensen bacalhau, men at de også forstår verdien av det som ligger bak, håndverket, historien og forvaltningen som gjør den norske klippfisken så unik, sier Thomassen.

Kokkene skal i løpet av høsten kjempe i regionale og nasjonale delfinaler der norsk klippfisk er en av de obligatoriske ingrediensene som må brukes av alle konkurrentene. Konkurransen er den største blant profesjonelle kokker i Portugal og det er knyttet mye oppmerksomhet rundt både rettene som lages og kokkene som deltar, før vinneren kåres før jul.

Portugal – torskelandet uten torsk

- Det sier litt om den posisjonen norsk klippfisk, eller Bacalhau da Noruega har her i Portugal, at den er en obligatorisk ingrediens i en konkurranse der det kun skal brukes nasjonale råvarer. Ingenting er så portugisisk som bacalhau, og det er deres nasjonalrett nummber én, men det har aldri vært torsk i portugisiske farvann – den kommer fra Norge, sier Thomassen.

Portugal er det landet i verden som spiser mest torsk og er Norges desidert største marked for klippfisk. Hittil i år har Norge eksportert 16 600 tonn klippfisk av torsk til en verdi av 1,2 mrd kroner, noe som er en økning mot fjoråret, med ned fra tidligere år. Av dette har 12 200 tonn gått til Portugal.

Emner

Kategorier

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Studentene ombord Statsraad Lehmkuhl sammen med statssekretær JensFrølich Holte, ambassadør tove Bruvik Westberg og sjømatutsending Johnny Thomassen.

Portugisisk ungdom med vind i seilene for bærekraftig norsk torsk

«1001 måter å lage klippfisk på, men bare én måte å fiske på: bærekraftig»
Med dette slagordet i front ble en gruppe portugisisk ungdom utnevnt som bærekraftsambassadører for norsk sjømat under en høytidelig overrekkelse på seilskipet Statsraad Lehmkuhl i Lisboa havn.
Ungdommene fra Antonio Damasio skole nådde tidligere i år helt i toppen i en nasjonal konkurranse for skoler i Portugal med

Foto: Norges sjømatråd

Nå markedsføres saltfisk i Spania

Akkurat nå har en treårig saltfisksatsing startet i Spania. Målet er å gi norsk saltfisk en klar identitet, der håndverk og kvalitet er i fokus.
- Vi har startet første steg i markedsføringen av saltfisk i Spania. Denne kampanjen skal skape oppmerksomhet rundt norsk saltfisk hos importører og kjeder. De skal se at vi nå kommer til å satse på saltfisk i Spania. I selve markedet retter vi oss mot

Influenser og brasilianer: Jessica Haugens videoer om norsk klippfisk slår godt an i influenserens fødeland

Ikke sex, ikke kjøtt, men klippfisk

Norsk klippfisk er svært viktig påskemat for millioner av mennesker i sydligere land. Det har røtter i strenge katolske regler fra riktig gamle dager - og iherdig innsats fra den norske klippfisknæringen.


Gamle vaner er som kjent ofte vonde å vende, så som tradisjoner knyttet til religiøse høytider. Middelalderkirken hadde for eksempel fastedager hvor seksuelt samvær, kjøttspising og va

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.