Gå videre til innhold
Johnny Thomassen sammen med Anette Zimowski (Sjømatrådet) og deltagere i Årets Kokk i Portugal
Johnny Thomassen sammen med Anette Zimowski (Sjømatrådet) og deltagere i Årets Kokk i Portugal

Nyhet -

Serverer kunnskap om norsk klippfisk

Når deltagerne i Årets Kokk-konkurransen i Portugal skal kjempe om å lage de beste rettene med nasjonale produkter er klippfisk fra Norge en selvskreven ingrediens.

Denne uken møttes de 18 kokkene i den gjeve nasjonale konkurransen til workshop for å lære mer om hvorfor den norske torsken er blitt så populær i det portugisiske kjøkken.

- Alle kokker i Portugal kjenner klippfisken godt som produkt, men de vet kanskje ikke så mye om hvor fisken kommer fra, om den er bærekraftig høstet og hvordan den produseres i Norge før den havner på middagsbord over hele Portugal, sier Johnny Thomassen, sjømatutsending i Portugal.

Mye mer enn en råvare

I løpet av workshopen fikk kokkene blant annet se filmer fra fiske og klippfiskproduksjon i Norge, samt intervjuer med produsenter og eksperter. I tillegg fikk kokkene en innføring i mer praktiske kvaliteter ved klippfisken og utvanningsprosessen.

- Det er viktig for oss at kokkene ikke bare har et forhold til ingrediensen bacalhau, men at de også forstår verdien av det som ligger bak, håndverket, historien og forvaltningen som gjør den norske klippfisken så unik, sier Thomassen.

Kokkene skal i løpet av høsten kjempe i regionale og nasjonale delfinaler der norsk klippfisk er en av de obligatoriske ingrediensene som må brukes av alle konkurrentene. Konkurransen er den største blant profesjonelle kokker i Portugal og det er knyttet mye oppmerksomhet rundt både rettene som lages og kokkene som deltar, før vinneren kåres før jul.

Portugal – torskelandet uten torsk

- Det sier litt om den posisjonen norsk klippfisk, eller Bacalhau da Noruega har her i Portugal, at den er en obligatorisk ingrediens i en konkurranse der det kun skal brukes nasjonale råvarer. Ingenting er så portugisisk som bacalhau, og det er deres nasjonalrett nummber én, men det har aldri vært torsk i portugisiske farvann – den kommer fra Norge, sier Thomassen.

Portugal er det landet i verden som spiser mest torsk og er Norges desidert største marked for klippfisk. Hittil i år har Norge eksportert 16 600 tonn klippfisk av torsk til en verdi av 1,2 mrd kroner, noe som er en økning mot fjoråret, med ned fra tidligere år. Av dette har 12 200 tonn gått til Portugal.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Johnny Thomassen

Johnny Thomassen

Sjømatutsending Portugal +351 914 772 716
Anette Grøttland Zimowski

Anette Grøttland Zimowski

Kommunikasjonsrådgiver +47 919 13 865

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.