Gå videre til innhold
Studentene ombord Statsraad Lehmkuhl sammen med statssekretær JensFrølich Holte, ambassadør tove Bruvik Westberg og sjømatutsending Johnny Thomassen.
Studentene ombord Statsraad Lehmkuhl sammen med statssekretær JensFrølich Holte, ambassadør tove Bruvik Westberg og sjømatutsending Johnny Thomassen.

Nyhet -

Portugisisk ungdom med vind i seilene for bærekraftig norsk torsk

«1001 måter å lage klippfisk på, men bare én måte å fiske på: bærekraftig»

Med dette slagordet i front ble en gruppe portugisisk ungdom utnevnt som bærekraftsambassadører for norsk sjømat under en høytidelig overrekkelse på seilskipet Statsraad Lehmkuhl i Lisboa havn.

Ungdommene fra Antonio Damasio skole nådde tidligere i år helt i toppen i en nasjonal konkurranse for skoler i Portugal med sin prosjektoppgave om den norske torsken, eller Bacahau da Noruega som den er kjent i Portugal. Oppgaven skal nå videre i en internasjonal konkurranse.

Andreplass for prosjektoppgave om norsk torsk

Statssekretær Jens Frølich Holte og ambassadør Tove Bruvik Westberg kastet glans på overrekkelsen etter at ungdommene hadde vært med ombord Statsraaden fra A Coruña i Nord-Spania til Lisboa.

- Vi måtte jo bare hive oss med og støtte dette initiativet fra disse ungdommene,» forteller Johnny Thomassen, sjømatustending i Portugal. Han forteller at han ble kontaktet av elevenes lærer tidligere i år.

- Elevene ønsket svar på om hvorvidt den portugisiske appetitten for norsk torsk er forenelig med bærekraft, og om vi kunne bidra med tall og fakta for oppgaven. Selvsagt ville vi hjelpe, og ungdommene har laget en kjempeflott prosjektoppgave som illustrerer hvor bærekraftig norsk torsk er, sier Thomassen.

- At oppgaven ble belønnet med andreplass i en nasjonal konkurranse for skoler i Portugal er også helt fantastisk, legger han til.

Sjømatrådets Johnny Thomassen under utdelingen ombord
Sjømatrådets Johnny Thomassen under utdelingen ombord

Spiser mer torsk enn noe annet land i verden

Portugal er det landet i verden som spiser mest torsk, faktisk en femtedel av all torsken som fanges på verdensbasis spises i Portugal. Bacalhau finnes i utallige varianter, på alle slags restauranter og i alle hjem, hele året, men kanskje aller mest til jul, når portugiserne MÅ ha bacalhau på julaften.

Og torsken må være norsk – over 70 prosent av portugisiske forbrukere mener at bacalhau’en må være «da Noruega», fra Norge.

- Bærekraftsdimensjonen blir bare viktigere og viktigere å kommunisere, og norsk torsk har en fantastisk historie å fortelle. Det er et tydelig skift at yngre er opptatt av ikke bare smak og kvalitet, men også hvor fisken kommer fra og om den er ansvarlig høstet, sier Thomassen som gleder seg til å følge med på hvordan det går med ungdommene og den norske torsken i den internasjonale finalen av konkurransen.

Med TV team ombord

Da ungdommene fikk tildelt sine diplomer som bærekraftsambassadører hadde de akkurat ankommet Lisboa etter en firedagers uforglemmelig reise som trainees med seilskipet Statsraad Lehmkuhl. Med på turen var også et nasjonalt TV team fra kanalen SIC i Portugal, som skal lage en lengre reportasje om prosjektet, ungdommene og den norske torsken.

- Statsraad Lehmkuhl satte nylig ut på en to års jordomseiling ved navnet One Ocean Expedition, der bærekraft, læring og hav står i fokus. Å kunne gi ungdommene muligheten til å være med på en liten bit av dette var en perfekt belønning, og vi har definitivt fått noen gode norgesambassadører for fremtiden med på kjøpet, smiler Thomassen.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Johnny Thomassen

Johnny Thomassen

Sjømatutsending Portugal +351 914 772 716
Anette Grøttland Zimowski

Anette Grøttland Zimowski

Kommunikasjonsrådgiver +47 919 13 865

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.