Nyhet -
Nå skal klippfisken markedsføres på Jamaica
Norge har eksportert klippfisk til Jamaica i en årrekke. 2021 blir året da den norske klippfisken skal markedsføres på den karibiske øystaten for første gang på lenge.
Norge har så godt som 100 prosent av det jamaicanske klippfiskmarkedet, men det er trolig bare et spørsmål om tid før den norske klippfisken får konkurranse, tror Sjømatrådets utsending Øystein Valanes. Valanes er sjømatutsending i Brasil og Karibia og viser til at konkurransen fra andre tilbydere, spesielt fra Kina, er økende i andre viktige klippfiskmarkeder som Brasil og Den dominikanske republikk.
-Derfor er det viktig å posisjonere den norske klippfisken på Jamaica før det kommer flere konkurrenter. Det skal vi gjøre ved å bygge kunnskap og preferanser for norsk klippfisk, og vi starter med markedsføringen før påske.
Norge-hva er det?
I fjor gjennomførte Sjømatrådet en undersøkelse på klippfiskmarkedet på Jamaica. Undersøkelsen viste blant annet at selv om jamaicanerne spiser norsk klippfisk 2-4 ganger i uken, så er det få eller ingen som vet hvor klippfisken kommer fra. De fleste vet heller ingen ting om Norge.
På Jamaica selges klippfisk ofte i "sjappa på hjørnet"
-I første omgang blir derfor det viktigste målet med markedsarbeidet å fortelle at klippfisken de kjøper og spiser er norsk, fortelle historien om seien som lever i det kalde, rene havet langs norskekysten og å gjøre logoen «Seafood from Norway» kjent. Det handler om å knytte positive verdier til den norske klippfisken og å skape en merkevare som skal feste seg i folks hoder, sier Øystein Valanes.
Til å begynne med er det importørene og forhandlerne som skal få opplæring og informasjon. I neste runde, trolig etter sommeren, blir budskapet rettet mot konsumentene- altså de som kjøper og spiser klippfisken. Valanes poengterer at dette blir første gang på lenge at Sjømatrådet kjører markedsføring på dette nivået på Jamaica, og at dette blir spennende nybrottsarbeid.
Bekymret for saltinnhold
Fjorårets undersøkelse viste også at jamaicanerne har liten kunnskap om effekten av utvanning av klippfisken. I stedet for tradisjonell utvanning blir klippfisken ofte kokt. Mange jamaicanere er derfor bekymret for at de får i seg for mye salt når de spiser klippfisk. Med denne kunnskapen som bakgrunn utførte Sjømatrådet, i samarbeid med Nofima, nylig en studie som så på klippfiskens saltinnhold etter koking. Studien viser at kokingen reduserer saltinnholdet fra ca. 15-21 prosent i den ubehandlede klippfisken til ca. 5-6 prosent i den kokte. Til sammenlikning reduseres saltinnholdet til om lag 2-3 prosent når den vannes ut over natten. Et viktig budskap til den jamaicanske forbruker blir derfor å informere om at klippfisk tilberedet på riktig måte er sunt og bra for helsen. Jamaicanerene spiser ofte klippfisk i form av nasjonalretten «ackee and saltfish». I tillegg til klippfisken består retten av den eksotiske ackee-frukten, paprika, løk, tomater, søtpotet og banan. Ifølge Nofima-studien vil denne blandingen av ingredienser gjøre det totale saltinnholdet i retten lavt.
-I tillegg til dette budskapet vil vi også å informere om effekten av utvanning. Siden svært mange jamaicanere spiser klippfisk til frokost skal de tipses om hvordan de kan bløtlegge fisken over natten for å få et enda lavere saltinnhold, forteller sjømatutsendingen.
Gode eksporttall
Jamaica er et av unntakene når det gjelder koronaeffekten på den totale norske klippfiskeksporten. Mens det i 2020 gikk trått med den norske klippfiskeksporten generelt, så økte verdien av klippfiskeksporten til Jamaica med 7 prosent sammenliknet med 2019. I fjor eksporterte Norge 5682 tonn klippfisk av sei til Jamaica. Verdien på dette var nesten 200 millioner kroner. Det er betydelige tall, tatt i betraktning av at Jamaica kun har 2,7 millioner innbyggere. Med markedsføringen håper Øystein Valanes at det vil bidra til at den gode trenden fortsetter.
-Vi har planer om markedsføring på Jamaica ikke bare i år, men trolig også i noen år fremover. Med det vil vi ikke bare stå bedre rustet til å møte fremtidige konkurrenter, og å sørge for at hovedingrediensen i Jamaicanernes «daglige brød» fortsatt er norsk.