Gå videre til innhold
Tørrfisk blir TV-stjerne i italiensk MasterChef

Pressemelding -

Tørrfisk blir TV-stjerne i italiensk MasterChef

En av Italias mest populære TV-konkurranser vier et helt program til den norske tørrfisken. Denne uken viser MasterChef Italia episoden fra Lofoten.

- MasterChef står i en særstilling i Italia når det gjelder matprogrammer. Dommerne i programmet er blant de mest populære i Italia og sørger for mye presseomtale og interesse i den matinteresserte befolkningen. Når vi fikk muligheten til å ha en hel episode av MasterChef i Lofoten med tørrfisk som en av konkurranserettene, var det en helt unik mulighet til øke oppmerksomheten rundt dette tradisjonsrike produktet i Italia, sier Trym Eidem Gundersen, fiskeriutsending i Italia for Norges sjømatråd.

Millioner av seere

Programmet i Lofoten ble spilt inn i juni i fjor, men episoden sendes først på italiensk TV den 18.januar. Programmet vises på SKY og har seertall på opp mot 1,5 millioner hver uke, men blir også sendt i reprise flere ganger på andre kanaler i ettertid.

Besøket i Lofoten er ett av to utenlandsinnslag i årets sesong, og det har vært en felles innsats av norske aktører for å få produksjonen til Nord-Norge.

- For å få dette til har det vært et flott samarbeid mellom Norges sjømatråd, Innovasjon Norge Reiseliv Italia, Nord-Norsk Reiseliv, Nordland Fylkeskommune og produsentsammenslutningen Tørrfisk fra Lofoten. Vi er overbeviste om at programmet vil gi stor avkastning både for tørrfisk-næringen og nord-norsk reiseliv, sier Gundersen.

- Vi ser på denne gjesteopptreden som en unik mulighet for både Nordland, Lofoten, Norge og norsk tørrfisk. Gjennom programmet får vi markedsført turisme, kultur og mat til et bredt publikum, sier reiselivsdirektør Bente Holm i Innovasjon Norge.

Lange tørrfisktradisjoner

Italia er Norges viktigste tørrfiskmarked og fisken har stolte tradisjoner i italiensk matkultur. I 2017 ble det eksportert 2 317 tonn norsk tørrfisk til det italienske markedet, til en verdi av 419 millioner kroner.

- Norsk tørrfisk har en nesten 1 000-år lang historie i Italia og mange av rettene har gått i arv i generasjoner. Selv om nye mattrender er på full fart inn, holdes tradisjonene på tørrfisk fortsatt i hevd gjennom et enormt engasjement i ulike tørrfisk-brorskap og på tørrfisk-festivaler. En av de tradisjonelle tørrfiskrettene i Italia, «Baccalá alla Vicentina», fikk i fjor sitt eget frimerke og samme rett er også offisielt kåret til en av fem nasjonalretter i Italia, sier Gundersen.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Trym Eidem Gundersen

Trym Eidem Gundersen

Direktør Norden +47 958 40 957

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.