Gå videre til innhold
​Sterk vekst i sjømateksporten

Pressemelding -

​Sterk vekst i sjømateksporten

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 51,8 milliarder kroner. Det er en økning på 3,6 milliarder kroner eller 7 prosent fra samme periode i fjor. I september måned ble det eksportert sjømat for 6,7 milliarder kroner. Det er en økning på 11 prosent eller 682 millioner kroner fra september måned i fjor.

– En ny sterk måned for norsk sjømateksport skyldes blant annet at våre viktige nærmarked i EU kjøper mer laks til høyere priser i norske kroner enn de gjorde i samme periode i fjor. I tillegg er det vel verdt å nevne at USA har kjøpt 32 prosent mer laks så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Torskens vekst skyldes ikke minst at vårt viktigste torskemarked Portugal har kjøpt mer torsk til høyere priser sammenlignet med samme periode i fjor. Dette prisbildet henger blant annet sammen med en svak nedgang i årets torskekvoter. Underliggende for det hele er at eksporten er hjulpet av en svak norsk krone, sier Marit Rein fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.

Lakseeksporten øker

Hittil i år er det eksportert laks for 33,6 milliarder kroner. Det er en økning på seks prosent, eller 2 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor. I september måned ble det eksportert laks for 4,3 milliarder kroner. Det er en økning på 22 prosent eller 780 millioner kroner fra september i fjor. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk norsk laks var i september 41,76 kroner per kilo mot 34,94 kroner i september i fjor. Polen og Frankrike var de største kjøperne av laks fra Norge i september.

Hittil i år har Norge eksportert ørret for 1,5 milliarder kroner. Det er en nedgang på 14 prosent eller 254 millioner kroner fra samme periode i fjor. Det ble eksportert ørret for 198 millioner kroner i september. Det er en nedgang på 4 prosent eller 9 millioner kroner sammenlignet med september i fjor. Største kjøpere av ørret fra Norge i september var Japan og Canada.

Økning for fersk torsk og nedgang for fryst torsk

Hittil i år er det eksportert fersk torsk, inklusiv filet, for 1,6 milliarder kroner. Det er en økning på 22 prosent eller 287 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. I september ble det eksportert fersk torsk, inklusiv filet, for 64 millioner kroner. Det er en vekst på hele 44 prosent eller 20 millioner kroner sammenlignet med september i fjor.

Hittil i år er det eksportert fryst torsk, inklusiv filet, for 1,4 milliarder kroner. Det er en nedgang på 10 prosent eller 159 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. I september ble det eksportert fryst torsk, inklusiv filet, for 150 millioner kroner. Det er en nedgang på 19 prosent eller 36 millioner kroner sammenlignet med september i fjor.

Vekst for klippfisk og saltfisk

Hittil i år er det eksportert klippfisk for 2,8 milliarder kroner. Det er en økning på 17 prosent eller 419 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Eksportert volum falt med 6824 tonn til 62 856 tonn i samme periode. I september ble det eksportert klippfisk for 407 millioner kroner. Det er en nedgang på 10 prosent eller 46 millioner kroner fra september måned i fjor.

Hittil i år er det eksportert saltfisk for 958 millioner kroner. Det er en økning på 25 prosent eller 190 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Eksportert volum falt i samme periode med 2200 tonn til totalt 25 486 tonn. I september måned ble det eksportert saltfisk for 47 millioner kroner. Det er en økning på 51 prosent eller 16 millioner kroner sammenlignet med september i fjor.

Ned for sild og makrell

Hittil i år er det eksportert sild for 1,5 milliarder kroner. Det er en nedgang på 16 prosent eller 278 millioner kroner fra samme periode i fjor. I september måned ble det eksportert sild for 168 millioner kroner. Det er på samme nivå som september i fjor. Ukraina og Polen er de største markedene for sild i september.

Hittil i år er det eksportert makrell for 1,6 milliarder kroner. Det er en nedgang på 7 prosent eller 128 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. I september ble det eksportert makrell for 534 millioner kroner. Det er en nedgang på 28 prosent eller 203 millioner kroner fra september måned i fjor. Japan og Nederland er de viktigste markedene for makrell i september. 

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

​Sterk vekst i lakseeksporten

​Sterk vekst i lakseeksporten

Norge eksporterte laks for 4,3 milliarder kroner i september. Det er en økning på 780 millioner kroner, eller 22 prosent sammenlignet med september i fjor. Eksportert volum målt i produktvekt økte med 5000 tonn, eller 6 prosent, til totalt 95 000.

​Rekordsterk torskeeksport

​Rekordsterk torskeeksport

Norge har eksportert torsk, sei, hyse og annen hvitfisk for 9,5 milliarder kroner hittil i år. Det er 1 milliard kroner, eller 12 prosent mer enn til samme tid i fjor. I samme periode er eksportert volum redusert med 14 prosent. Det er særlig fryst hel torskefisk som er redusert.

​Redusert makrelleksport i september

​Redusert makrelleksport i september

Norge har eksportert sild, makrell og annen pelagisk fisk for 3,7 milliarder kroner hittil i år. Det er en nedgang på 6 prosent fra samme periode i fjor.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.