Pressemelding -
Sjømatbedriftene som sikter mot (sjø)stjernene
Under kåringen av verdens 50 beste restauranter er alt som kryper og går av kulinariske superstjerner og matskribenter samlet i Baskerland. Her er også de norske aktørene som har peilet seg inn mot det aller mest kresne segmentet av matverdenen, med sine levende sjøkreps og kongekrabber, ferske råreker, kamskjell, tørrfisk og østers.
I en forsamling der man måtte ta i bruk både hender og tær for å telle Michelinstjerner var det ingen tvil om at de norske råvarene slo an.
- Det er en forankret strategi for skalldyrnæringen at man skal jobbe mot toppsegmentet og derfor er Sjømatrådet inne som offisiell sjømatpartner under kåringen av World’s 50 Best Restaurants i Bilbao. I den forbindelse har vi invitert med oss de næringsaktørene innen både skalldyr og annen sjømat som satser inn mot dette ekstremt krevende og kvalitetsfokuserte markedet, forteller prosjektleder i Sjømatrådet, Synne Guldbrandsen.
Lyngen Reker, Norway King Crab, Halvors, Norwegian Shores, Cold Water Prawns og Rørvik Fisk var de norske bedriftene som tok turen til Spania i midten av juni. Sistnevnte var et naturlig innslag ettersom saltfisk er en viktig del av baskisk mattradisjon.
- Dette ga oss muligheten til å komme i kontakt med både eksisterende og potensielle nye kunder. En slik type arena hadde vi ikke klart å skape på egenhånd, for det blir spesielt bra når Sjømatrådet legger til rette for at flere av leverandørene kan stå sammen og fronte norsk sjømat mot det rette publikum. Det var utrolig artig å få tilbakemelding fra kokkelegenden Juan Mari Arzak at han synes saltfisken var av topp kvalitet, sier Sunniva Nicolaisen i Rørvik Fisk.
I fyr og flamme over norske råvarer
Sammen med FOOL Magazine arrangerte Sjømatrådet et arrangement for over 200 spesielt inviterte kokker, restauranteiere og matskribenter i San Sebastian 17.juni, to dater før kåringen av verdens 50 beste restauranter.
- Jeg tror nesten ikke arrangementet kunne gått bedre, gjestene var i fyr og flamme over det de fikk servert og aktørene fikk knyttet mange viktige kontakter, sier Guldbrandsen.
Tre toppkokker fikk under arrangementet frie tøyler til å tilberede retter med blant annet råreker, kuskjell, tørrfisk, levende kongekrabbe og sjøkreps, saltfisk og kamskjell. Dominique Crenn, som til vanlig er å finne på den to-stjernes restauranten Atelier Crenn i San Fransisco, imponerte alle med sin kreasjon av sjøkreps.
- Dette er noe av det beste jeg har smakt, sa eksportør Svein Ruud fra Norway King Crab.
Norway King Crab er en av de norske selskapene som allerede har fått godt fotfeste innenfor dette eksklusive segmentet. Selskapet leverer allerede regelmessig til mange av restaurantene på den prestisjetunge listen. De er kanskje mest kjent for de imponerende kongekrabbene som sendes levende over hele verden, men Ruud mener at sjøkreps har et enormt potensiale der ute.
- Den norske sjøkrepsen er et fantastisk produkt, spesielt når den sendes sprell levende ut til de beste kokkene i verden. Jeg får nok noen nye kunder på listene mine etter dette arrangementet, smiler Ruud som nå satser for fullt på levende sjøkreps i tillegg til kongekrabbe.
Norsk restaurant blant verdens beste
Selve kåringen av verdens 50 beste restauranter var i Bilbao 19.juni. For første gang i historien var en norsk restaurant inne på listen. Maaemo har allerede tre Michelinstjerner men kan nå også smykke seg med at de er rangert som verdens 35. beste restaurant. Restauranten har stort fokus på norske råvarer og flere av aktørene som var i Spania med Sjømatrådet leverer allerede regelmessig til Maaemo.
- Det er utrolig gøy å se norske råvarer og kokker som lykkes helt i toppen. Jeg tror dette bare er begynnelsen på et nytt eventyr der det beste av norsk sjømat er å finne på flere og flere av de beste restaurantene i verden, sier Gulbrandsen.
Emner
Kategorier
Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet