Gå videre til innhold
Norsk klippfisk på marked i Libreville, Gabon
Norsk klippfisk på marked i Libreville, Gabon

Pressemelding -

Norsk klippfisk er brudegave i Gabon

Nylig var Sjømatrådet i det lille afrikanske landet Gabon for å undersøke muligheter for norsk sjømateksport til landet. Konklusjonen er at norsk fisk spiller en viktig rolle, ikke bare som middagsmat.

På markedet i hovedstaden Libreville fikk Sjømatrådets prosjektleder for Sentral- og Vest-Afrika , Trond Kostveit, høre at gabonerne spiser mye lokalfisket fisk og at egne arter også blir saltet og tørket. Likevel er norsk klippfisk, og spesielt brosme, foretrukket av forbrukerne.

- Jeg ble blant annet fortalt at det er vanlig at klippfisk fra Norge gis som medgift i forbindelse med bryllup, som oftest en eske på 25 kilo, forteller Kostveit.

Fjernet importavgift

Sjømatrådets prosjektleder tilbragte totalt fem dager i det afrikanske landet. Her lærte han mye om både sjømattradisjoner og muligheter som finnes i denne lite kjente nasjonen som har færre enn 1,6 millioner innbyggere.

- Gabon er et lite land, men med en lang kystlinje. Økonomien i landet har vært hardt rammet av en lavere oljepris, og for å redusere levekostnadene for folket har president Ali Bongo blant annet fjernet importavgiftene på fersk og frossen fisk, sier Kostveit.

Tradisjonelt er Gabon en fiskerinasjon og produserer lokalt om lag 32 000 tonn i året, i hovedsak sardiner, tunfisk og hestemakrell. Overfiske og mangel på kystvaktovervåkning i landet har ført til at en stadig større del av sjømaten må importeres.

- I snitt spiser hver innbygger i Gabon 30 kilo sjømat i året, noe som er langt over verdensgjennomsnittet på 17 kilo. En tredjedel av dette er importert, og norsk klippfisk er en stor del av dette, forteller Trond Kostveit.

I tillegg til klippfisk er det muligheter for både eksport av norsk makrell, reker og laks til Gabon.

Fokus på å beholde kvaliteten

På markedet kunne Kostveit se at selgerne var svært opptatte av at fisken skulle behandles riktig og at klippfisken måtte oppbevares kjølig. Flere oppbevarte fisken i kjølerom som holdt -1 til -4 grader.

- Det er tydelig at norsk sjømat er høyt ansett i Gabon, og det er utrolig morsomt å få lov til å se hvordan norske råvarer har funnet veien inn i en matkultur som er så annerledes enn vår egen. Man blir stolt over å se hvordan sjømat fra Norge har slått rot i de mest forunderlige plasser, sier han.

Under besøket fikk Kostveit også møte Gabons fiskeriminister Mr. Pacome, som fortalte at landet setter pris på samarbeidet med Norge og Interpol for på bekjempe ulovlig fiske i regionen. Gabon er mer egnet til oppdrett enn andre land i området, men de mangler kompetanse og infrastruktur for å komme i gang.

Emner


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Mange ønsket å delta på lanseringen av Klippfiskboka. Foto: Norges sjømatråd

Klippfiskens historie mellom to permer

I dag ble «Klippfiskboka – maten og historia» lansert i Ålesund. – Ingen bok har fortalt klippfiskens historie like grundig som denne, sier prosjektleder og redaktør Bjørn Gunnar Tafjord.

Døråpner i nye marked

Døråpner i nye marked

I april 2016 startet Sjømatrådet to av sine viktigste strategiske prosjekter for nye marked, i India og Sentral- og Vest-Afrika. Ett år etter oppstart er det god vind i seilene for begge prosjektene.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.