Gå videre til innhold
Mange ønsket å delta på lanseringen av Klippfiskboka. Foto: Norges sjømatråd
Mange ønsket å delta på lanseringen av Klippfiskboka. Foto: Norges sjømatråd

Pressemelding -

Klippfiskens historie mellom to permer

I dag ble «Klippfiskboka – maten og historia» lansert i Ålesund. – Ingen bok har fortalt klippfiskens historie like grundig som denne, sier prosjektleder og redaktør Bjørn Gunnar Tafjord.

Klippfiskboken skildrer hvordan klippfisknæringa oppstod og utviklet seg til å bli den største bransjen innen torskefisksektoren.

- Det er en unik bok som gir en kronologisk oversikt over klippfisken og klippfisknæringens historie. Vi har i tillegg satt av god plass til klippfiskoppskrifter fra fem forskjellige nasjoner i Europa, Karibia og Sør-Amerika, sier Tafjord.

Han har vært redaktør av boken sammen med Atle Døssland. De var begge tilstede da boken og klippfisknæringen ble feiret på Klippfiskakademiet.

- Det er utrolig gledelig at vi har klart å fylle hele Klippfiskakademiet i Ålesund med klippfiskentusiaster som ønsker å delta på lanseringen. Vi er stolte over resultatet og vi håper den slår an. Jeg tror boken kommer på rett tidspunkt. Folk er i dag veldig opptatt av sunn og kortreist mat og de ønsker å vite historien bak maten de spiser. Vi håper for eksempel at restauranter vil bruke boken aktivt til å fortelle historien bak maten de serverer, sier Tafjord.

(Saken fortsetter under bildet)

SHOW: Portugisiske og mexicanske kokker laget klippfiskretter under lanseringen i Ålesund. Foto: Norges sjømatråd

Høgskulen i Volda har vært prosjekteier av bokprosjektet og høgskolen er utgiver av boken sammen med Selja Forlag. Norges sjømatråd er en av mange aktører som har vært med på å finansiere prosjekte.

- Vi vil takke Sjømatrådet for innsatsen for å få i gang prosjektet og for denne lanseringen. Vi er selvsagt også takknemlig for at så mange sponsorer har stilt opp og hjulpet med finansieringen. Uten dem hadde det ikke blitt noen bok, sier Tafjord.

Christian Nordahl er tidligere fiskeriutsending i Portugal og var en av initiativtakerne da Sjømatrådet involverte seg i prosjektet.

- Vi er veldig fornøyd med at boken nå lanseres og resultatet er fantastisk. Vi trengte en bok som forteller historien til dette suksessproduktet. Den norske klippfisken er en nasjonalrett i Portugal og i fjor eksporterte Norge klippfisk for 3,7 milliarder kroner. Jeg tror mange nordmenn der ute ikke er klar over dette. Klippfisknæringen har vært, er og kommer til å være viktig for kysten og Norge, sier han.

REDAKTØRENE: Atle Døssland (t.v.) og Bjørn Gunnar Tafjord.

Se flere bilder fra arrangementet på vår Flickr-konto!

Emner


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Norsk klippfisk på marked i Libreville, Gabon

Norsk klippfisk er brudegave i Gabon

Nylig var Sjømatrådet i det lille afrikanske landet Gabon for å undersøke muligheter for norsk sjømateksport til landet. Konklusjonen er at norsk fisk spiller en viktig rolle, ikke bare som middagsmat.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.