Gå videre til innhold
​Eventyrlig januarmåned for sjømateksporten

Pressemelding -

​Eventyrlig januarmåned for sjømateksporten

Norge eksporterte sjømat for 6,7 milliarder kroner i januar. Det er en økning på over 1 milliard kroner eller 18 prosent sammenlignet med januar i fjor.

- Vi legger bak oss et sterkt 2015 med tidenes sjømateksport, og går inn i det nye året med en like eventyrlig start. Nesten alle bransjer øker. Det har aldri før vært eksportert sjømat for større verdier enn i årets januar måned. Til tross for et lavere volum av laks, gir sterk etterspørsel rekordhøye priser med en økning på over 20 prosent. Gledelig er det også å oppleve en kolossal vekst i eksporten til Spania, som har økt med 30 prosent i januar. At skreisesongen er i gang merkes godt – januar ble tidenes sterkeste i torskesektoren, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Marit Rein i Norges sjømatråd.

Opp for laks

Det ble eksportert laks for 4,3 milliarder kroner i januar. Det er en økning på 644 millioner kroner eller 18 prosent sammenlignet med januar i fjor. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks økte fra 44,21 kroner til 55,62 kroner per kilo. Målt i volum falt lakseeksporten med 3300 tonn til nær 73 500 tonn i januar i år. Polen, Frankrike og Spania var største mottakere av laks fra Norge.

Opp for ørret

I januar økte ørreteksporten med 124 prosent til en eksportverdi på 294 millioner kroner. Volumet økte med 3500 tonn til 6200 tonn. Hviterussland, Polen og USA var våre største marked for ørret i januar.

Opp for sild og makrell

Eksporten av sild endte på 347 millioner kroner i januar. Det er en økning på 129 millioner kroner eller 59 prosent målt mot januar i fjor. Polen og Tyskland var de viktigste markedene for sild i januar.

Makrelleksporten økte med 44 millioner kroner eller 20 prosent i januar, til totalt 264 millioner kroner. Japan var største mottaker av makrell med en verdi på 36 millioner kroner.

Ned for klippfisk

Eksporten av klippfisk falt med 86 millioner kroner eller 19 prosent i januar til totalt 376 millioner kroner. Brasil var største marked i januar med en verdi på 218 millioner kroner.

Ned for saltfiskeksporten

Eksporten av saltfisk falt i januar med 5 millioner kroner til en eksportverdi på 35 millioner kroner. Portugal var vårt største marked for saltfisk med en total verdi på 14 millioner kroner i januar.

Opp for fersk- og fryst torsk

Eksporten av fersk hel torsk, økte med 9 millioner kroner eller 5 prosent, til totalt 168 millioner kroner. I januar eksporterte Norge skrei for 34 millioner kroner. Det er en økning på 88 prosent fra januar i fjor. Volumet ble på 696 tonn. For fryst torsk økte eksportverdien med 157 millioner kroner til en eksportverdi på 302 millioner kroner i januar.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.