Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

  •  Kia Johanna Uuskartano og Børge Lotre. Foto: Dag Sørli, Norges sjømatråd

    Sjømatrådet lanserer API-løsning for eksportørene

    Sjømatrådet ønsker å øke tilgjengeligheten av innsiktsdatabasene og har nå lansert en egen API-portal. Den skal gjøre jobben for eksportørene enda enklere.
    - Vi jobber kontinuerlig med å tilgjengeliggjøre data og innsikt for våre kunder, og den nye portalen er en del av dette utviklingsarbeidet. Når vi nå kan tilby en automatisert og mer effektiv løsning, blir det enda enklere å hente ut oppda

  • Foto: Sverre-Leander Sundset, Norges sjømatråd

    Lutefisk var populært på «Barnas julebord»

    Da arrangøren Sjømatfest inviterte ti kokkespirer til å lage «Barnas julebord» i Tromsø, var det lutefisk som fikk hovedrollen.
    6. desember inntok ti barn fra 5. og 6. klasse fra ulike Tromsø-skoler lokalet på Skarven Kulinariske Teater. Der sto kokk Marius C. Jacobsen fra restaurant Hildr klar til å veilede og bistå på kjøkkenet.
    Vil spre sjømatglede
    Barna var invitert av arrangøren Sj

  • Det bugnet av ferske norske skalldyr da Sjømatrådet lanserte krabber, sjøkreps, kamskjell og reker  i Thailand

    Skalldyrboost i Sørøst-Asia

    Sørøst-Asia er moden for norske skalldyr. Nå booster Sjømatrådet eksporten av krabber, sjøkreps, kamskjell og reker til store byer i denne folkerike regionen.
    I løpet av førjulstiden har Norges sjømatråd arrangert tre store skalldyrarrangementer i Singapore, Bangkok og Ho Chi Minh-byen i Vietnam. Lokale kokker og restauranter, politikere, eksportører, importører, journalister og influensere har

  • Børge Grønbech, Foto: Christina Neumann, Norges sjømatråd

    Slik blir Sjømatrådets markedsplaner i 2023

    I 2023 skal Norges sjømatråd totalt investere 408 millioner kroner i globale markedsaktiviteter. Dette er en liten økning fra årets budsjett.
    - Markedsplaner og budsjett for 2023 ble klare allerede 1. oktober. Dermed har eksportørene fått en god planleggingshorisont og tid til å involvere seg i Sjømatrådets aktiviteter, sier direktør for globale operasjoner i Norges sjømatråd, Børge Grønbech.

  • Tomm Bjørnsen (til venstre) og Antonio Chemello. Foto: Martina Zilio

    Lofoten-kokk kronet til tørrfiskambassadør


    Han trollbandt juryen med en innovativ rett i konkurransen «Tørrfisksommer» og vant en reise til Italia. Nå er Tommi Bjørnsen (32) kåret til tørrfiskambassadør og fått jobbet med Italias aller fremste tørrfiskkokker.
    Til daglig er Bjørnsen kjøkkensjef og deleier sammen med foreldrene i restaurantene Maren Anna og Gadus Nordisk trattoria i Moskenes i Lofoten. For få uker siden reiste han til

  • Lange er en fisk i torskefamilien med lang og slank kropp. Den kan bli opptil to meter lang, og har skjeggtråd akkurat som torsken. FOTO: Mareano/Havforskningsinstituttet

    Denne lange norske fisken er julemiddag i Mexico

    Og meksikanerne er verdensmestere I å spise den.

    Lange heter denne lange fisken som er lite kjent, og som vi nesten ikke spiser i Norge. Men fiskekjøttet er smakfullt, fast og hvitt, og den egner seg perfekt til meksikanernes julemiddag, bacalao a la vizcaína – en klippfiskrett som kan minne om vår norske bacalaovariant, men som kan ha et sterkere innslag av chili.

    Mens land som Port

  • Foto: Norges sjømatråd

    Stor sjømataktivitet på "Statsraad Lehmkuhl"


    Da «The OneOcean expedition» med "Statsraad Lehmkuhl" nylig besøkte Sørøst-Asia, benyttet Sjømatrådet anledningen til å løfte frem bærekraftig norsk sjømat.
    Det var arrangementer i Manila, Singapore og Jakarta. I Manila på Filippinene gjennomførte Sjømatrådet et lakseakademi for kokker, media og importører, i tillegg til en «rundebordsmiddag» med lokale importører.

    Gode diskusjo

  • Skal kartlegge det italienske markedet for konvensjonelle sjømatprodukter:  Her sjekker sjømatutsending Gunvar L. Wie utvalget i butikkdiskene.

    Krafttak for hvitfiskprodukter i Italia

    Denne høsten har Sjømatrådet økt innsatsen for klippfisk, saltfisk og tørrfisk i Italia. Og nå skal det italienske markedet for de konvensjonelle sjømatproduktene kartlegges grundig og klargjøres for enda større satsing i året som kommer.

    -Jeg ha aldri spist så mye tørrfisk, klippfisk og saltfisk som i høst, sier Gunvar L. Wie som er Sjømatrådets utsending til Italia.
    For siden starten a

  • Charlotte Rapp og Trym Eidem Gundersen. Foto: Anders G. Warne, Norges sjømatråd

    Offensiv satsing skal snu negativ sjømattrend i Sverige

    Siden 2015 har sjømatkonsumet i Sverige vist en nedadgående trend. Nå tar Sjømatrådet grep for å få svenskene til å spise mer fisk og skalldyr.
    I rekordåret 2015 var det 43 prosent av svenskene som fulgte myndighetenes kostholdsråd om å spise sjømat 2-3 ganger i uken. Nå er tallet falt til 33 prosent. Denne utviklingen bekymrer Charlotte Rapp, som er manager Sverige i Norges sjømatråd.
    Går g

  • Fersk fiskesuppe er noe av det som blirservert under Sjømatfestivalen. Kantinene har mye sjømat på menyen, og studentene lar seg lokke og inspirere. Her med studentene Ulrik Berge, Benedikte Harjang og Isak Aas. Foto: Ingun A. Mæhlum

    Sjømatfestival får studenter til å spise fisk

    I tre hele dager arrangeres det Sjømatfest for alle studentene i Tromsø, Harstad, Alta og Narvik. Studenter liker nemlig sjømat, men lager det ikke så ofte selv. Det skal det gjøres noe med.
    - Jeg spiser fisk én til to ganger i måneden, sier student Martin Holguin når han blir spurt om hvor ofte han spiser sjømat.

    Svaret hans er gjengs for mange studenter, for selv om de liker både fisk

  • USA er et av våre viktigste skalldyrmarkeder, så norske skalldyr av ypperste kvalitet ble servert de norske og amerikanske deltakerne. Her med kokk Bård Emil Underthun. Foto: Dani Mac Photography.

    Skalldyrsarrangement i USA gir muligheter for flere norske produkter


    Det ble full klaff da Norges sjømatråd inviterte til skalldyrsamling i USA i forrige uke. – Et strålende utgangspunkt for vårt videre arbeid, oppsummerer sjømatutsending Anne-Kristine Øen.


    Arrangementet til Sjømatrådet ble raskt fullbooket da den norske næringen ble invitert til New York 4. og 5. oktober.
    Programmet var rettet mot verdikjeden i USA og Norge, og dagen etter ble d

Vis mer