Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Norske skalldyr er en ettertraktet delikatesse på high-end restauranter i inn- og utland. FOTO Studio Dreyer Hensley

I dette landet blir de stadig mer sultne på norske skalldyr

Tyskerne spiser norske skalldyr som aldri før. Bare i løpet av ett par år er den norske eksporten av sjøkreps og kamskjell til Tyskland mangedoblet. Det meste går til high-end restauranter.

Her hjemme på berget er det mange som forbinder tyske matvaner med kjøtt, pølser og øl. Men det er bare en del av sannheten, for tyskerne setter også stor pris på «fine dining» og gourmetmat. I 2024-utga

Erling Braut Haaland har spilt inn reklamefilmer for "Godfisk" og Norges sjømatråd. Denne uken har de to første filmene premiere. Foto: Norges sjømatråd

Sjømatrådet lanserer «Godfisk»-kampanje med Haaland

Her er Erling Braut Haaland på filmopptak med Norges sjømatråd og «Godfisk». I denne uken kan du se resultatet i en rekke mediekanaler her i landet.
I mars ble det kjent at Erling Braut Haaland har inngått en avtale med Norges sjømatråd. I de neste to årene skal fotballstjernen være norsk sjømats ambassadør – med «Godfisk» og «Seafood from Norway» som avsendere.
Opptakene med Haaland ble

Fru Timian (Marit Røttingsnes Westlie) ble både glad og overrasket da hun ble nummer 30 i rekken til å motta prisen «Årets lutefiskelsker». Foto: Studio Isidor v. Edward Dreng Karlsen/Sjømatrådet

30 år med lutefiskelskere

Matbloggeren Fru Timian er kåret til «Årets lutefiskelsker». Med det er hun nummer 30 i rekken med lutefiskelskere.
Rundt midten av oktober hvert eneste år blir lutefisksesongen offisielt åpnet på restaurant Gamle Raadhus i Oslo. Samtidig kåres også «Årets lutefiskelsker», en person som elsker lutefisk og som inspirerer andre til å nyte den tradisjonsrike retten. Blant de tre tiårenes lutefiske

Foto: Mari Bondevik, Norges sjømatråd

Sjømatnæringens felles ryddeinnsats ga resultater

I løpet av få uker i september bidro ansatte i norsk sjømatnæring til å samle inn tonnevis med marint avfall i Sognefjorden og i Hardangerfjorden.
12. september ble ryddeaksjonen Rein Sognefjord arrangert for aller første gang. Med utgangspunkt i Balestrand ble frivillige og bedrifter sendt ut til flere ulike lokasjoner i Sognefjorden. Fra sjømatnæringen stilte ansatte fra blant annet Norges sj

Fornøyd konsument

Sjømat er fremdeles et trygt valg

Til tross for at enkelte forskere og leger peker på at det finnes miljøgifter i fet fisk, kan myndighetene beroligere fiskespiserne: Det er fortsatt både trygt og sunt å spise fisk.
I den siste tiden har Nettavisen og flere samarbeidsaviser publisert en nyhetssak med advarsler fra medlemmer i interessegruppen «Miljøgifter og folkehelse» om å unngå folkefavoritten makrell i tomat.
Det finnes

Norges sjømatråds Manager Sør-Korea, Mia Sætre Bernhardsen. Foto: Norges sjømatråd

Nå rulles den første store Haaland-kampanjen ut

I mars ble det kjent at Norges sjømatråd har signert en samarbeidsavtale med Erling Braut Haaland. Nå er den første store kampanjen i gang.
Sjømatrådet står bak kampanjen, som tas ut i det sørkoreanske markedet. Dette skjer i samarbeid med flere dagligvarekjeder og norske eksportører, hvor lakseprodusenten SalMar var tidlig på banen.
Tett dialog med næringen
- Helt siden vi offentliggjord

Foto: Dag Sørli, Norges sjømatråd

Sjømatnæringen tar initiativ for å kartlegge strømmen av fiskekasser i Asia

Sjømat Norge og Norges sjømatråd samarbeider med EPS-foreningen om et prosjekt som kan øke resirkulering av fiskekasser i Asia.
– Formålet med initiativet er å få mer kunnskap om hva som skjer med fiskekassene når de ankommer sluttdestinasjonen sin, sier Mounir El'Mourabit, ansvarlig for politikk og utvikling i EPS-foreningen.
I Europa har det gjennom flere år vokst frem en industri for re

Vinnerlaget: Benjamin Bakken (14), Sjur Pettersen Opdal (15), Iselin Nilsen (15) og mentor Morten Klever. Foto: Øystein Grutle Haara

Her er den nye Godfisk-klassen

Med en fristende vårrull med reker overbeviste Team Tysnes juryen i finalen og stakk fredag av med seieren i konkurransen «Godfisk-klassen» på Bergen Matfestival.
Det var ville jubelscener på Festplassen fredag formiddag da klassen fra Tysnes ungdomsskole ble kåret som vinner i den prestisjefulle konkurransen. Den sikret de seg i hard kamp mot Team Mjølkeråen og Team Rothaugen.
Vant gavesjek

Foto: Dag Sørli, Norges sjømatråd

Sjømatnæringen tungt involvert i ryddeaksjon i verdens lengste fjord

En samlet norsk sjømatnæring deltar når Framtidshavet inviterer til storstilt ryddedugnad i Sognefjorden torsdag 12.september.
I kampen mot forsøpling både i hav og på land, arrangerer Framtidshavet for tredje år på rad ryddeaksjoner i Sognefjorden og i Hardangerfjorden.
Også i år stiller Sjømatrådet og en rekke organisasjoner og selskaper i næringen opp på denne gigantiske dugnaden, som i

Sammen med Innovasjon Norge ledet Sjømatrådet en delegasjon til Ålesund med besøk hos sjømatprodusentene Jacob Bjørge, Nils Sperre, Br. Sperre og Hofseth.

Sjømat på menyen for Norges ambassadører

Norges ambassadører og generalkonsuler var samlet til det årlige stasjonssjefsmøtet. Stasjonssjefer besøkte blant annet sjømatbedrifter i Ålesund, Lofoten og Bømlo.

Foto: Norges sjømatråd

Mattilsynet starter elektronisk utveksling av helsesertifikater med Thailand

Mattilsynet har inngått avtale med Thailand om elektronisk utveksling av helsesertifikater.
Mattilsynet jobber i tillegg for å etablere elektronisk utveksling av sertifikater med flere land i Asia, inkludert Malaysia, Filippinene, Vietnam og Indonesia.
- Det er oppnådd enighet om utveksling av elektroniske signerte (e-signerte) PDF-er med Thailand, Filippinene og Malaysia. For Vietnam og I

Vis mer

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.