Gå videre til innhold
Amerikanerne er kanskje mest kjent for å grille store kjøttstykker, men de er også glad i fisk. Foto: Tom Haga
Amerikanerne er kanskje mest kjent for å grille store kjøttstykker, men de er også glad i fisk. Foto: Tom Haga

Nyhet -

Sjømatretter som gir deg feriefølelsen - grillet ørret på amerikansk vis

De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet i år. Med norsk sjømat med internasjonal vri kan du likevel reise jorden rundt på ditt eget kjøkken. Grillet ørret American style gir deg en smak av USA. Retten egner seg også fint til steking.


Oppskrift grillet ørret på amerikansk vis

Vi nordmenn elsker å grille om sommeren, men det er likevel langt igjen til vi er på nivå med amerikanerne. Amerikanerne er kanskje mest kjent for å grille store kjøttstykker, men de er også glad i fisk. Og fisk er perfekt til grilling- det er rett og slett raskt, enkelt og smaker digg.

Er du nybegynner med fisk på grillen, start gjerne med ørret – fiskekjøttet har korte fibere og gir den god spenst. Derfor egner den seg i retter der den marineres og varmebehandles minimalt. Med en amerikansk «twist» på maten kan du imponere sommerens gjester og samtidig ta deg en kulinarisk reise over dammen.

Flere sjømatretter som gir deg feriefølelsen

Visste du at:

  • Norsk fjordørret er populær i USA – landet er et av våre største eksportmarkeder for fjordørret. I fjor eksporterte vi fjordørret for godt over en halv milliard kroner til amerikanerne
  • I likhet med laksen har fjordørret et naturlig høyt innhold av protein og inneholder mye av de sunne flerumettede fettsyrene. Dermed inneholder den også mye omega-3 fettsyrer (EPA og DHA) og er rik på det fettløselige vitamin D. Videre er den en god kilde til jod og selen
  • Fjordørret er det kommersielle navnet på norsk oppdrettet regnbueørret. Det er fordi den oppdrettes i fjorder der sjøvannet møter ferskt smeltevann fra isbreene i fjellene
  • Regnbueørreten ble innført til Europa fra USA på slutten av 1800-tallet. Norge startet med ørretoppdrett i merd på 1960-tallet
  • Oppdrett på ørret foregår langs nesten hele norskekysten – hele året
  • Oppdrettsprosessen begynner i kar på land. Når fisken har nådd en viss størrelse og har vært igjennom den såkalte smoltifiseringsprosessen, blir den satt ut i merder i fjorder for å vokse videre der til den blir 3-5 kilo
  • Det er utviklet en kvalitetsstandard for norsk oppdrettsørret, som skal sikre en konsistent og god kvalitet
  • Grilling og barbequing er ikke det samme, selv om vi i Norge bruker ordene om hverandre. Grilling over kull eller propan gir en temperatur på 300 grader eller mer, og passer best til rask tilberedning av mindre biter av fisk, kjøtt og grønnsaker.
  • Barbeque bruker glødende eller brennende ved til å varmrøyke mat over mange timer ved temperaturer på rundt 90-120 grader.
  • I Amerika arrangeres det årlig hundrevis av konkurranser i BBQ.

Emner

Kategorier

Kontakter

Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Tove Sleipnes

Tove Sleipnes

Kommunikasjonsrådgiver +47 415 07 633
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.