Gå videre til innhold
Nye ledere av markedsgruppene: Erik Holvik (til venstre), Leif Haagensen og Stian Hjelle. Foto: Privat/Norges sjømatråd
Nye ledere av markedsgruppene: Erik Holvik (til venstre), Leif Haagensen og Stian Hjelle. Foto: Privat/Norges sjømatråd

Nyhet -

Her er de ferske markedsgruppelederne

Erik Holvik, Leif Haagensen og Stian Hjelle er nyvalgte ledere i hver sin markedsgruppe i Sjømatrådet. De peker alle på viktigheten av å jobbe godt sammen i en krevende tid.

Sjømatrådet har til sammen fem markedsgrupper der de viktigste bransjene er representert. Markedsgruppene for laks og ørret, reker og skalldyr, pelagisk, hvitfisk og konvensjonell jobber med spesifikke artsstrategier, men har samme mål: Å sikre at Sjømatrådets ressurser brukes i samråd med næringen.

Nå har tre av markedsgruppene fått hver sin nye leder:

  • Laks og ørret: Erik Holvik
  • Hvitfisk: Stian Hjelle
  • Konvensjonell: Leif Haagensen

- Sjømatrådets fem markedsgrupper spiller en svært viktig rolle i Sjømatrådets markedsarbeid hvor markeds- og budsjettprioriteringer, strategisk innretning i enkeltmarkedene og påkobling av eksportørene i det operative markedsarbeidet står sentralt, forklarer Børge Grønbech, Sjømatrådets direktør for globale operasjoner.

Har utviklet strategiplaner for perioden 2025-30

Det legges ned en betydelig innsats og utvises et stort engasjement fra de 41 personene som representerer bredden og kompetansen i næringen på en veldig god måte. Gjennom det siste året har eksempelvis markedsgruppene jobbet målrettet med å utvikle strategiplaner for perioden 2025-30.

- I tillegg til strategiarbeidet som gjøres i markedsgruppene må vi understreke viktigheten av at Sjømatrådet også sørger for tett og bred dialog med øvrige del av næringen som ikke er representert i markedsgruppene. Det er helt avgjørende for at vi skal få størst mulig effekt av hver investerte krone som skal bidra til å øke verdien av norsk sjømat.

- Jeg benytter anledningen til å takke de 13 avtroppende markedsgruppemedlemmene for en uvurderlig innsats gjennom flere år og samtidig ønske de påtroppende 14 medlemmene velkommen, avslutter Grønbech.

Kjenner på stolthet

- Jeg er først og fremst glad for å bli spurt om å ta lederrollen i markedsgruppen for laks og ørret. Jeg er fra Måløy og vokst opp med sjømatnæringen, så jeg kjenner på en ekstra stolthet over å få jobbe for kvalitetsproduktene til sjømatnasjonen Norge. Det er rett og slett ekstremt givende å jobbe for å fremme norsk sjømat, sier Erik Holvik.

Til daglig er han kommersiell direktør i Grieg Seafood, men i tillegg skal han altså nå lede markedsgruppen for laks og ørret. Holvik er imidlertid ikke den eneste som i 2025 er nyvalgt leder i noen av Sjømatrådets fem markedsgrupper.

- Markedsgruppene sikrer legitimitet

Administrerende direktør Stian Hjelle i Ervik Seafood AS har takket ja til å lede markedsgruppen for hvitfisk, mens daglig leder i Jangaard Export, Leif Haagensen, er ny leder i markedsgruppen for konvensjonell.

- Markedsgruppene har en viktig rolle som koordinator av innsatsen basert på næringens kunnskap og tilbakemeldinger. Det sikrer legitimitet og gir mulighet for gode diskusjoner om markedstrender, identifikasjon av vekstmuligheter, bruk av ressurser og budsjett, samt utvikling av artsstrategier, slik vi gjorde gjennom 2024, sier Leif Haagensen.

- Har mulighet til å løfte i flokk

Han blir bifalt av Stian Hjelle. Som leder i markedsgruppen for hvitfisk har han ansvar for en kategori som omfatter en rekke fiskeslag, ulike fangstmetoder, fryst og fersk og oppdrettstorsk. Slikt blir det gjerne mange diskusjoner av.

- Markedsgruppen vår består av aktører fra ulike sektorer innen hvitfisk, noe som gir godt grunnlag for ulike meningsytringer. Vi har likevel en felles oppfatning om at vi gjennom Sjømatrådet har muligheten til å løfte i flokk. Det handler i bunn og grunn om å få flere til å velge sjømat og hvitfisk foran andre proteinkilder, og ikke minst styrke merkevaren Seafood from Norway, forklarer Hjelle.

Understreker viktigheten av omstillingsevne

Sjømatrådet jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over. Markedsgruppene skal sikre både god forankring og informasjonsflyt mellom Sjømatrådet og ulike aktører i næringen.

- Det har vært gjort en god jobb i mange år med å markedsføre norsk sjømat i det globale markedet. Den sterke posisjonen blir det ekstra viktig å forvalte nå, siden vi lever i en krevende tid. Når rammene endrer seg hurtig, må den norske sjømatnæringen være dyktig til å omstille seg og jobbe godt sammen, understreker Erik Holvik.

- I dette arbeidet blir både opphavsmarkedsføring og de nye artsstrategiene til Sjømatrådet helt sentrale, for alle artene blir truffet av den samme uroen i markedene, legger Holvik til.

- Bidrar med markedskunnskap og erfaring om bransjen

På vegne av konvensjonell bransje trekker Leif Haagensen frem arbeidet med markedsadgang og markedsinnsikt for å sikre norsk sjømats posisjon i markedene fremover.

- Jeg mener at Sjømatrådet har en viktig rolle i å fremme norsk sjømat på det globale markedet. Det er viktig å ha en slik tilrettelegger, for da kan den enkelte eksportør tilpasse seg markedene og dra nytte av markedsføringstiltakene, sier Haagensen.

- Hvordan vil du karakterisere dine bidrag og ditt engasjement i markedsgruppen?

- Det er preget av en sterk dedikasjon til å fremme vår globale posisjon. Selv bidrar jeg med min markedskunnskap og erfaring om bransjen, samtidig som jeg deltar aktivt i debatten om marked og strategivalg, sier Leif Haagensen.

- Viktig å utvikle strategier som kan øke synligheten og etterspørselen

I en krevende tid med tollbarrierer og raske endringer i markedene er det mange spørsmål som må diskuteres.

- Det er dermed viktig å utvikle strategier som kan øke synligheten og etterspørselen i internasjonale markeder. Som leder vil jeg sørge for at vi diskuterer de viktige spørsmålene og får med oss innspillene fra hele laget fremover, forklarer Haagensen.

Sjømatrådets leveranser omfatter alt fra opphavsmarkedsføring, omdømmebygging, bærekraftarbeid og analyser til markedsadgang og PR.

- Miljøet på kontoret i Tromsø og utekontorene er etter mitt skjønn en uvurderlig brikke for å bygge videre på Norge som ledende sjømatnasjon. I lys av geopolitiske faktorer som de senere år har utspilt seg, så har viktigheten bare styrket seg, sier Stian Hjelle.

Behovet for nye artsstrategier var stort

- Her er sjømatutsendingenes rolle betydningsfull for å innhente og formidle informasjon til næringen, som igjen bidrar til viktige tiltak for å opprettholde posisjonen for klippfisk, saltfisk og tørrfisk i sine utvalgte markeder, legger Leif Haagensen til.

- Hvordan vil du beskrive rollen og betydningen til markedsgruppen for pelagisk?

- Sjømatrådet har utviklet nye artsstrategier, som er nødvendig for å opprettholde posisjonen og ekspandere i markeder i en tid med krevende ressurstilgang og endrede forbrukervaner. Markedsgruppen for konvensjonell har en bred portefølje av produkter og markeder å ta hensyn til, og gruppens bidrag, samt innspill fra øvrige næringsaktører, styrker posisjonen til klippfisk, saltfisk og tørrfisk i sine respektive markeder, svarer Haagensen.

- Styrker Sjømatrådets arbeid

Alle de nye lederne i markedsgruppen har lang fartstid og et sterkt engasjement for sjømatnæringen. Det fremhever Stian Hjelle som en stor fordel.

- Jeg mener at arbeidet vi som næringsaktører gjør gjennom markedsgruppene er med på å styrke Sjømatrådets arbeid. Selv har jeg vært i næringen i 20 år og har bakgrunn fra laks, pelagisk og hvitfisk. I stillingen min i Ervik Group jobber jeg nå også med både snøkrabbe og reker, noe som bringer inn et godt og bredt erfaringsgrunnlag, sier Stian Hjelle.

- Hvordan vil du karakterisere dine bidrag og ditt engasjement i markedsgruppen?

- Det er viktig for meg å lytte internt i gruppen og få innspill fra andre næringsaktører. Det finnes mye ekspertise i norsk sjømatnæring, og det er når vi oppnår mest mulig felles forståelse for hvordan vi skal angripe en problemstilling at vi som lag kan utgjør en forskjell. Som nyvalgt leder for hvitfiskgruppen blir dette mitt viktigste mantra, svarer Hjelle.

- Sjømatrådet har utviklet seg i takt med samtiden

- Hva tenker du om Sjømatrådets rolle og betydning i sjømatnæringens arbeid med å utvikle eksporten av norsk sjømat?

- Jeg har bokstavelig talt vokst inn i sjømatnæringen og på den måten fått oppleve betydning av Sjømatrådet gjennom flere tiår. Måten Sjømatrådet har samlet næringen på ute i markedene, for både store og små innen laks og andre fiskeslag, har utvilsomt vært en suksess for Norge. Så har selvsagt både bransje og marked endret seg mye opp igjennom årene, men gjennom et sterkt samspill med næring og myndigheter har Sjømatrådet hele tiden utviklet seg i takt med samtiden, sier Stian Hjelle.

Emner

Kategorier

Kontakter

Børge Grønbech

Børge Grønbech

Direktør for globale operasjoner +47 909 11 172
Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Media Content Panel
Erik Holvik_Leif Haagensen_Stian Hjelle_nye markedsgruppeledere2025_Foto_Privat_Norges sjømatråd.jpg
Erik Holvik_Leif Haagensen_Stian Hjelle_nye markedsgruppeledere2025_Foto_Privat_Norges sjømatråd.jpg
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
1600 x 900, 1.01 MB
Last ned

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets omtrent 80 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø. Vi har sjømatutsendinger i 15 land og gjør markedsinvesteringer i 27 land verden over.