Gå videre til innhold

Regions: Møre og Romsdal

Koreanerne digger norsk laks, makrell og Haaland: På bildet: Sjømatutsending Johan Kvalheim (til venstre) og manager Mia Sætre Bernhardsen.

Makrellen har blitt Sør-Koreas mest populære fisk- det meste av den er norsk

Den norske makrellen er til og med mer berømt enn Erling Braut Haaland.
Her hjemme forbinder mange Sør-Korea med K-pop, K-food, tegneserier, Samsung og Hyundai. I Sør-Korea assosieres Norge først og fremst med laks, dernest makrell og vikinger, viser en undersøkelse fra Ipsos. Ipsos har også utført en undersøkelse der folk er bedt om å oppgi opprinnelse til blant annet laks, makrell og Haland.

Vania Osorio i Casa Nunes Martins fykter at høye priser og variabel kvalitet vil ha negativ påvirkning på klippfisktradisjonene i Brasil.

Har importert norsk klippfisk til Brasil i over 100 år

-Klippfisk er som en god vin, sier Vania Osorio fra Brasil. Familiebedriften hun leder har importert klippfisk siden 1921. Men nå er hun bekymret for klippfisktradisjonens fremtid.
Vania Osorio er tredjegenerasjons portugisisk innvandrer til Rio de Janeiro. Hun er også tredje generasjon som leder firmaet som i sin tid var en av etterkrigstidens største klippfiskimportører i Brasil, Casa Nunes M

Det er slik brasilianerne vil ha klippfisken- i store flak. Her fra et utsalg i Brasil.

Det skal mye til før brasilianerne dropper klippfisk i jula

Også Brasil har fått merke nedgangstider og inflasjon. Men konsumet av klippfisk holder seg bra, til tross for høyere priser. Og det er ingen jul i Brasil uten «bacalhau».
Når brasilianerne setter seg rundt julebordet, er det duften av klippfisk, gjerne krydret med anis, pepperblanding og rosmarin, som får dem i julestemning. Og klippfisken, eller «bacalhau» som de kaller den, er ofte fra Norge

Lange er en fisk i torskefamilien med lang og slank kropp. Den kan bli opptil to meter lang, og har skjeggtråd akkurat som torsken. FOTO: Mareano/Havforskningsinstituttet

Denne lange norske fisken er julemiddag i Mexico

Og meksikanerne er verdensmestere I å spise den.

Lange heter denne lange fisken som er lite kjent, og som vi nesten ikke spiser i Norge. Men fiskekjøttet er smakfullt, fast og hvitt, og den egner seg perfekt til meksikanernes julemiddag, bacalao a la vizcaína – en klippfiskrett som kan minne om vår norske bacalaovariant, men som kan ha et sterkere innslag av chili.

Mens land som Port

Frank Isaksen, Jon Hallvard Oddstøl og Anna Reibo Jentoft starter i Sjømatrådet.

​Sjømatrådet ønsker tre nye ansatte velkommen

Sjømatrådet har ansatt tre nye medarbeidere. Frank Isaksen starter i stillingen som sjefsanalytiker, Jon Hallvard Oddstøl går inn i rollen som teamleder i markedsavdelingen og Anna Reibo Jentoft er ny prosjektmedarbeider i det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.