Gå videre til innhold
Koreanerne digger norsk laks, makrell og Haaland: På bildet: Sjømatutsending Johan Kvalheim (til venstre) og manager Mia Sætre Bernhardsen.
Koreanerne digger norsk laks, makrell og Haaland: På bildet: Sjømatutsending Johan Kvalheim (til venstre) og manager Mia Sætre Bernhardsen.

Nyhet -

Makrellen har blitt Sør-Koreas mest populære fisk- det meste av den er norsk

Den norske makrellen er til og med mer berømt enn Erling Braut Haaland.

Her hjemme forbinder mange Sør-Korea med K-pop, K-food, tegneserier, Samsung og Hyundai. I Sør-Korea assosieres Norge først og fremst med laks, dernest makrell og vikinger, viser en undersøkelse fra Ipsos. Ipsos har også utført en undersøkelse der folk er bedt om å oppgi opprinnelse til blant annet laks, makrell og Haland. Der svarer 78 prosent at de vet at laks kommer fra Norge, 58 prosent kjenner til norsk makrell og 56 prosent vet at Erling Braut Haaland er nordmann.

-Det er ikke helt overraskende at den norske sjømaten danker ut en av verdens beste fotballspillere, mener Mia Sætre Bernhardsen som er Sjømatrådets manager i Sør-Korea.

For innbyggerne i den østasiatiske republikken ligger på verdenstoppen i sjømatkonsum, med et snitt på rundt 68 kilo per person i løpet av et år. Når nesten 52 millioner innbyggere spiser så mye fisk, skalldyr, tang og tare, må landet importere, og de siste årene har importen fra Norge økt jevnt og trutt.
I 2019 eksporterte Norge nesten 61 000 tonn sjømat til Korea til en verdi av nærmere 3 milliarder kroner. I fjor var de samme tallene over 72 000 tonn og 4,7 milliarder kroner. Det betyr at Korea snart er et like viktig marked for norsk sjømat som det Japan er. I 2023 var Japan Norges 12. viktigste sjømatmarked, målt i verdi, mens Korea lå på 14. plass. Hittil i år (til og med mai), har imidlertid Sør-Korea kapret 12. plassen fra Japan.

Alle spiser makrell

Sørkoreanerne er svært glade i både blekksprut, tang og tare, kveite, reker og laks. Men det er makrellen som nå troner på toppen som det mest populære sjømatproduktet, viser en fersk undersøkelse som er gjennomført av det statlige koreanske forskningsinstituttet KMI.

-Da er det ekstra gøy at det meste av makrellen er norsk, synes Bernhardsen.

Tabellen viser Sør-Koreas mest populære sjømatarter per april 2024. Kilde: KMI National Perception Survey on Oceans and Fisheries.

Det er nesten så man kan si at Sør-Koreas mest populære fisk er norsk makrell, og ikke bare makrell: Hele 70 prosent av makrellen som spises av landets innbyggere har nemlig norsk opprinnelse.

KMIs rapport understøttes av salgstall fra Koreas største nettbutikk, Coupang, og Sjømatrådets egne undersøkelser.

-Hos oss er makrell ett av de mest solgte sjømatproduktene, forteller Jason JK som er manager i Coupangs sjømatavdeling.
Han kan ikke røpe hvor mye de selger, men kan si så mye som at det meste av makrellen er norsk.

Fra Sjømatrådets undersøkelser kommer det altså frem at nesten 6 av 10 sørkoreanske sjømatspisere kjenner til norsk makrell. I tillegg spiser 5 av 10 makrell minst to ganger i måneden. Ingen svarer «aldri».

Stort utvalg

Det bugner av makrell på Emart i Seoul. FOTO: Neumann/Sjømatrådet

Sjømatutvalget i sørkoreanske matbutikker er nesten overveldende for en nordmann. Det gjelder også om man handler på nettet. Det er det mange som gjør. Hele 28 prosent av sørkoreanerne kjøper sjømaten sin i nettbutikker eller via apper. Grillet makrell, marinert makrell, makrellfileter, makrell i lunsjbokser og i ferdigmåltider, ja til og med makrell i tomat, er noe av det de har å velge mellom.

Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss (til hø.) fikk smaken på den koreanske makrellretten "Godeongueo Jorim" da hun besøkte landet i juni i år. Her sammen med Norges ambassadør til Sør-Korea, Anne Kari Hansen Ovind. FOTO: Sjømatrådet

Benfrie fileter, ferdigretter og kirimi (oppkuttede skiver) er det som øker mest i popularitet, kom det frem da sjømatrådet holdt makrell- og sjømatseminar i Seoul i juni. Det var også der rapporten til KMI ble lagt frem.
Forskningsinstituttet gjennomfører jevnlige nasjonale sjømatundersøkelser, og det er først i den siste rapporten fra april 2024 at makrellen danket ut blekkspruten og gikk til topps som den mest populære sjømatarten.

I 2020 publiserte analyseplattformen Lucy2 en oversikt over sørkoreanernes assosiasjoner til makrell. Da svarte de fleste «salg, pris, fisk og Coupang». Da det samme spørsmålet ble stilt i 2024 hadde svarene endret seg til «liker, lekkert/nydelig, fisk og anbefale».

Sørkoreanernes assosiasjoner til makrell i 2024. Størrelsen på bokstavene reflekterer antallet som har gitt det samme svaret. Kilde: Lucy2

Det kan være flere årsaker til folks endrede assosiasjoner til makrellen på såpass kort tid, blant dem en rask utvikling av flere ferdigretter tilpasset dagens forbrukere, som for eksempel det høye antallet enslige husholdninger.

-I tillegg liker vi å tro at markedsarbeidet vi har gjort på makrell i Korea kan ha hatt en finger med i spillet, sier sjømatutsending i Japan og Sør-Korea, Johan Kvalheim.

Det er selvfølgelig ikke noe som er helt enkelt å måle, men de siste årene har Sjømatrådet hatt stort fokus på å endre folks holdninger og oppfatninger av makrellen. Gjennom markedsføring og synlighet i e-handel og dagligvare er det jobbet spesifikt med å øke kunnskapen om norsk makrell.

Sjømat og helse

Sør-Korea har gått fra å være et fattig, krigsherjet land etter Koreakrigen, til å bli et høyt utviklet land med sterk økonomi. Men også her har inflasjon og lavere økonomisk vekst satt sine spor etter pandemien.

-Det er veldig få varer som øker i salgsvolum, men de fleste øker i pris, kunne Doo-Young Lee i analysebyrået Nielsen fortelle under sjømatseminaret.

Doo-Young Lee (Director NielsenIQ) holdt foredrag på sjømatseminaret i Seoul, juni 2024. FOTO: Neumann/Sjømatrådet

Unntaket er varer og tjenester som handler om velvære, helse, sunnhet og grønne verdier. Siden 2020 har kvalitet, mattrygghet og opprinnelse blitt stadig viktigere for den koreanske sjømatspiseren, og stadig flere velger mat fra havet nettopp fordi det er sunt. Dette er trolig en av flere årsaker til at ikke bare makrell, men også norsk laks har fått en bra opptur i det koreanske markedet.

-Konsumet av både rå laks og laks til oppvarming har økt de siste 10 årene. Hittil i år har konsumet vært stabilt, men også det er sterkt i en tid da prisene øker og mange andre land rapporterer nedgang i laksekonsumet, mener Johan Kvalheim.

Sjømatrådets undersøkelser viser at 3 av 10 spiser laks minst to ganger i måneden.

Etter baseball, er fotball den mest populære sporten i Sør-Korea. Likevel er altså både laksen og makrellen, i alle fall foreløpig, bedre kjent enn Haaland.

-Koreanerne har virkelig omfavnet norsk sjømat, fortsetter Kvalheim som gleder seg til å følge den videre utviklingen i årene som kommer.

I 2023 eksporterte Norge over 27 000 tonn laks til en verdi av 3,5 milliarder kroner til Sør-Korea. Samme år lå direkteeksporten av makrell på over 41 000 tonn til en verdi av nesten en milliard kroner.


Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Mia Sætre Bernhardsen

Mia Sætre Bernhardsen

Rådgiver Japan +81 080 4629 2091
Johan Kvalheim

Johan Kvalheim

Sjømatutsending Japan/ Sør-Korea +47 90826111/ +81 8048128643
Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.