Gå videre til innhold
Veksten i sjømateksporten fortsetter

Pressemelding -

Veksten i sjømateksporten fortsetter

Norge eksporterte sjømat til en verdi av 4,9 milliarder kroner i juli. Det er en økning på 375 millioner kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med juli måned i fjor. Hittil i år er det eksportert sjømat for 37,6 milliarder kroner, som er en økning på 5,7 milliarder kroner, eller 18 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

En økning i mengden eksportert laks og fortsatt høy laksepris er hovedgrunnen til den økte eksportverdien for norsk sjømat i juli. Gjennomsnittsprisen for norsk laks var i juli 40,60 kroner og det fortsatt sterk etterspørsel etter norsk i laks globalt, sier Christian Chramer, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.

Lakseeksporten mot nye høyder

Det ble eksportert laks for 3,6 milliarder kroner i juli som er en økning på 358 millioner kroner, eller 11 prosent, målt mot juli i fjor. Hittil i år er det eksportert laks for 25 milliarder kroner, som er en økning på 4,5 milliarder kroner, eller 22 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk norsk laks var i juli måned 40,60 kroner mot 44,06 kroner i juli 2013. Som for foregående måned er Polen og Frankrike de største kjøperne av laks fra Norge. 

Ørreteksporten i juli kom på 189 millioner kroner, som er en nedgang på 24 millioner kroner, eller 11 prosent. Hittil i år er det eksportert ørret for 1,4 milliarder kroner. Det er en økning på 194 millioner kroner, eller 16 prosent, i forhold til samme periode i fjor. Største kjøpere av ørret fra Norge er Russland og Japan.

Ned for sild og makrell

Eksporten av sild falt med 5 millioner kroner, eller 4 prosent, i juli til en samlet verdi av 126 millioner kroner. Hittil i år er det eksportert sild for 1,4 milliarder kroner, som er en nedgang på 104 millioner kroner i forhold til 2013. Russland og Tyskland er de største markedene for sild.

Makrell falt i juli med 20 millioner kroner til totalt 55 millioner kroner. Hittil i år har makrelleksporten økt med 243 millioner kroner til totalt 957 millioner kroner. For makrell er det Kina og Nigeria som er de viktigste markedene.

Vekst for klippfisk, ned for saltfisk

Klippfiskeksporten økte med 33 millioner kroner i juli til en samlet verdi på 214 millioner kroner. Eksporten fordeler seg med 101 millioner kroner på sei, 97 millioner på torsk, mens de resterende fordeler seg på lange, brosme og annen hvitfisk. Det største klippfiskmarkedet for torsk er Portugal, mens Brasil er det viktigste markedet for klippfisk av sei.

Eksporten av saltfisk, inkludert filet, falt med 3 millioner kroner i juli og endte på totalt 29 millioner kroner. 25 millioner kroner av dette er torsk. Portugal er det største markedet for saltfisk.

Opp for fersk- og fryst torsk

Eksporten av fersk torsk fra fiskeri, inkludert filet, økte med 21 millioner kroner i juli til en total eksportverdi på 52 millioner kroner. I juli falt eksporten av fryst torsk, inkludert filet, med 47 millioner kroner til totalt 135 millioner kroner. Av den ferske torsken går 99 prosent til EU. Av den fryste fordeler det seg med 71 prosent på EU og 25 prosent på Kina.


Emner

Kategorier


Norges sjømatråd er sjømatnæringens egen markedsføringsorganisasjon og investerer i år 468 millioner kroner i utvikling av markedene for norsk sjømat. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har kontor i tretten av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet.

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Relatert innhold

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.