Gå videre til innhold
Med sin tørrfiskrett stakk bodøværingen Øyvind Bøe Dalelv av med seieren i Beste Ganefryd
Med sin tørrfiskrett stakk bodøværingen Øyvind Bøe Dalelv av med seieren i Beste Ganefryd

Pressemelding -

Vant Beste Ganefryd med tørrfisk

En ganefryd er en eller flere små appetittvekkere som serveres før forretten. I år var tørrfisk valgt som råvare for delkonkurransen som premieres med egen pris under Årets kokk. Seieren gikk til bodøværingen Dalelv som også vil bli Norges sjømatråds Tørrfiskambassadør i året som kommer.

– Øyvind presenterte en tydelig smak av tørrfisk i sin rett. Når det er tørrfisk som skal stå i sentrum, er det viktig at ganefryden har en lett gjenkjennelig smak av denne råvaren. Smakene må ellers være balanserte. Det scoret Øyvind best på, i tillegg til at han hadde en spennende smakskombinasjon mellom tørrfisk og jordskokk i sin ganefryd, forteller juryleder Guro Rognså om vinneren.

Ønsker at flere smaker på tørrfisk

I samarbeid med tørrfiskaktører har Sjømatrådet jobbet inn tørrfisk som hovedråvare i årets Beste Ganefryd. Gjennom dette samarbeidet fikk alle kandidatene teste ut tørrfisk som råvare, og har vært i Lofoten for å lære med om både produksjon og anvendelse.

Vinneren av Beste Ganefryd utnevnes også til Tørrfiskambassadør 2018, hvor han skal fronte tørrfisk i ulike sammenhenger i løpet av det neste året. En annen del av premien for Beste Ganefryd er et lite læreopphold hos en toppkokk og tørrfiskambassadør i Italia.

Norsk tørrfisk er et tradisjonsprodukt med lang historie, og anses å være Norges eldste eksportartikkel. Tørrfisk har en unik smak, og kjennetegnes som et høykvalitetsprodukt av mange matkjennere. I Italia er tørrfisk en anerkjent delikatesse som brukes mye i ulike typer retter, og i enkelte regioner betegnes som nasjonalrett.

Blant nordmenn generelt er det derimot lavere kjennskap til tørrfisk, og den nyter ikke samme status som i utlandet. Det gjør at tørrfisken er sjelden å finne på tallerkener på restauranter eller hjemme hos folk.

– Vi i Norges sjømatråd er opptatt av å inspirere nordmenn til å ta i bruk tørrfisk i større grad enn man gjør i dag. Da er det spennende at norske toppkokker eksperimenterer og tar i bruk tørrfisk i en ganefryd-rett. Tørrfisk er en unik råvare som kjennetegnes av godt håndverk gjennom hele produksjonen, og fortjener sin plass i norsk matkultur. Vi håper at dette kan være med på å få det norske folk til å få øynene opp for den litt glemte norske råvaren, forteller Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd.

Mange spennende varianter av tørrfisk

Konkurransen Årets kokk arrangeres av Bocuse d´Or Norge. Vinneren av konkurransen blir neste kokk til å presentere Norge i den internasjonale Bocuse d´Or-konkurransen i Lyon. Kandidatene som deltar i Årets kokk presenterer tre ulike retter på konkurransedagen; en hovedrett «surf and turf», en smårett og en ganefryd. For hver av rettene blir hovedingrediensen bestemt på forhånd. Til ganefryd-retten var det i år norsk tørrfisk kokkene skulle eksperimentere med.

– Det var fint og spennende å se tørrfisk som hovedråvare i Årets Ganefryd. Det er en særnorsk råvare som har en tydelig egensmak. Kandidatene løste oppgaven på forskjellige måter, og det er spennende avslutter Rognså.  

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Trude Bessesen

Trude Bessesen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 901 83 790

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.