Følg Norges sjømatråd

Startskuddet går for VM i sjømat

Pressemelding   •   mar 30, 2015 15:19 CEST

Unge og lovende kokker fra hele Norden deltar rett over påske i VM i sjømat. Når kokkeverdenes nye stjerner skal boltre seg i de eksklusive råvarene, skjer det i Nord-Norge.

- At vi henter kokkene til Finnsnes og Nord-Norge er ekstra inspirerende både for kokkene og oss, sier prosjektleder Odd Kjartan Solset i Arctic Delight VM i sjømat.
-Vanligvis sendes råvaren til kokkene, nå sendes kokkene til råvarene.


Juniorkokker konkurrerer
Rett over påske arrangeres første trinn på veien mot et VM i sjømat. På Finnsnes i Midt-Troms skal ledende juniorkokker i Norden konkurrere om tittelen Northern Delight World Champion Seafood: Young Chef. Nye og tradisjonelle retter med torsk og laks står på menyen.
   - Fremtidens superkokker kommer fra hele Norden. De bruker også Northern Delight World Champion Seafood som sin viktige oppkjøring til WorldSkills i Brasil som er kokkelærlingenes verdensmesterskap, sier Solset.

Sjømatmekka
Finnsnes blir et sjømatmekka helga 9.-11.april med kokkekonkurranse også for matentusiaster, hobbykokker og matbloggere. De skal kjempe om tittelen Norgesmester hobbykokk. Andre godbiter for publikum og matinteresserte blir en egen pop-up-restaurant hvor restaurantene De 4 Roser og Emmas Drømmekjøkken fra henholdsvis Harstad og Tromsø, har tatt med seg både utstyr og personale for å drive restaurant hver sin dag på Finnsnes.
   - Vi er allerede verdensmestere i godt råstoff, men ikke alltid like flink å spise sjømat eller lage gode retter. Vi ser på arrangementet både som en fin rekrutteringsarena for framtidige kokker, og det er samtidig et ønske om å videreutvikle verdiene i havet og et ønske om nyskapning. Vi håper å få til en leken arena som man ikke opplever ellers, sier Solset.

Årlig VM fra 2017
Et arrangement av samme omfang vil bli arrangert på Skjervøy i Nord-Troms senere i år. Neste år tenker arrangørene nasjonalt. Deretter skal tredje trinn og et mesterskap med internasjonal deltakelse på plass. Målet er et årlig internasjonalt verdensmesterskap i sjømat fra 2017.
    – I tillegg til det potensiale arrangementet har med tanke på å rette en hel verdens fokus på norsk sjømat, er vi også begeistret for måten dette er tenkt bygget opp, sier markedsrådgiver Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd, som synes den trinnvise oppbyggingen fra lokalt, via nasjonalt og til internasjonalt gir tiltaket høy troverdighet.

Bred støtte
Ideen om et VM i sjømat har samlet bred støtte, og arrangørene har mobilisert på mange hold. I tillegg til Norges sjømatråd er Norges Råfisklag, Lerøy Aurora SalMar Nord, Norway Royal Salmon, Asko Nord, Sparebankstiftelsen SpareBank1 Nord-Norge og Troms Fylkeskommune blant samarbeidspartnerne.

Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har kontor i tretten av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet