Pressemelding -
Norsk sjømatnæring tar ny sats i Kina
Denne uken besøkte Norges største sjømatdelegasjon Beijing. Det sier noe det enorme potensialet over 100 norske aktører ser i det kinesiske markedet. Norske produsenter og eksportører møtte rundt 300 kjøpelystne kinesere, noe som bekrefter etterspørselen etter norsk sjømat i Kina.
- Sjømatdelegasjonen markerer en milepæl for den norske sjømatnæringen og var startskuddet for en ny satsing i Kina, sier Sigmund Bjørgo, Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina.
Sjømatrådets administrerende direktør Renate Larsen var godt fornøyd med besøket og øyner muligheter for økt grad av videreforedling av sjømat i Norge til kinesiske konsumenter.
- Normaliseringen av handelen med Kina vil kunne føre til økt verdiskapning i Norge. Kinesiske konsumenter ønsker ferdigprodukter foredlet i Norge, og ikke bare råstoffet. I tillegg er det kinesiske markedet sultent på restråstoff, som kan gi ekstrainntekter for den norske sjømatnæringen, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.
Lakseavtale markerte startskuddet
Den tre dager lange delegasjonsreisen favnet bredt, fra lanseringsevent med Alibaba, sjømatseminar og mini-messe hvor aktørene fikk gjennomført møter. Det hele ble avsluttet med en sjømatmiddag hvor norsk sjømat spilte hovedrollen. Flere tok også turen for å se på moderne kinesisk dagligvare og tradisjonelt sjømatmarked.
- I løpet av delegasjonsbesøket ble det signert en lakseavtale mellom norske og kinesiske myndigheter som vil bane vei for norsk-kinesisk sjømathandel. Det er også svært gledelig at hele spekteret av norsk sjømat var representert under delegasjonsbesøket, sier Bjørgo.
«Target 2025»
På en pressekonferanse i Beijing tidligere i dag ble «Target 2025» presentert. «Target 2025» er en ambisiøs plan for å øke sjømatimporten fra Norge til Kina.
- Hovedmålsettingen er å øke verdien av norsk sjømateksport til Kina til RMB 10 milliarder i 2025. Norsk laks er den mest populære laksen i Kina. Målet er å oppnå et laksekonsum på 156 000 tonn i 2025. Norsk torsk passer meget godt inn i kinesisk matkultur som hverdagsmat. Målet er et torskekonsum på 40 000 tonn i 2025. Det er også et mål om vekst for andre arter som kveite, makrell og kongekrabbe, sier Bjørgo.
Positiv respons
Sjømatrådets styreleder Marianne E. Johnsen var også en del av delegasjonen og var godt fornøyd med Sjømatrådets innsats.
- Dette har vært en særdeles verdifull delegasjonsreise og den viser at Sjømatrådets rolle som tilrettelegger er viktig. Jeg har aldri tidligere vært med på en delegasjonsreise der responsen har vært så entydig positiv, sier Marianne E. Johnsen, styreleder i Norges sjømatråd.
Emner
Kategorier
Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet