Gå videre til innhold
Foto: Knut Åserud, Norges sjømatråd
Foto: Knut Åserud, Norges sjømatråd

Pressemelding -

Norsk sjømat på menyen under Bocuse d’Or Europe 2024

Når Europas beste kokker i dag får tilsendt råvarelisten til Bocuse d’Or Europe 2024 i Trondheim, finner de både skrei, tørrfisk og kamskjell.

Bocuse D’or arrangeres neste gang i Lyon i 2025. Hvem som kvalifiserer seg dit, avgjøres gjennom konkurranser på de ulike kontinentene. 19. og 20. mars 2024 skal 20 europeiske kandidater kjempe om plass i verdensfinalen når Trondheim er vertskapsby for Bocuse d’Or Europe.

Frem til i dag har råvarene vært hemmelige, men nå er det klart at skrei, kamskjell og tørrfisk er blant de obligatoriske fatråvarene i konkurransen.

Enorm anerkjennelse

- Det stilles skyhøye krav til råvarene i en slik prestisjetung konkurranse, så for norsk sjømat er dette en enorm anerkjennelse. Skrei, kamskjell og tørrfisk er unike og velsmakende høykvalitetsprodukter som omfavnes av stjernekokker over hele verden. Nå ser vi frem til å vise frem den fantastiske norske sjømaten på Europas største og viktigste gastronomiske scene, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.


Det er en egen kontinental komite som har bestemt råvarene til Bocuse d’Or Europe. Skrei og kamskjell skal kombineres i selve mesterstykket på fatet, mens tørrfisken legges i sideretten som følger fatet under serveringen.

Tre viktige sider ved norsk fiskerinæring

- Bocuse d’Or er verdens vanskeligste konkurranse i kokkekunst, og da skal oppgavene reflektere det. De tre utvalgte råvarene representerer også tre viktige sider ved norsk fiskerinæring og vil være flotte ambassadører for næringen sammen med det store laget av Europas fremste kokker, sier Geir Skeie, president i Bocuse d’Or Europe 2024.

Lerøy Seafood er valgt ut som råvareleverandør av skrei, Seashell på Frøya skal levere kamskjell, mens tørrfisken kommer fra Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø.

Kjenner leverandørene godt

- Vi har pekt ut leverandører som vi kjenner godt og som kan bidra å sikre at alle 20 land får tilstrekkelig tilgang på korrekte råvarer, understreker Skeie.

Når Bocuse d’Or Europe arrangeres i mars, er skreisesongen godt i gang. For Lerøy Seafood gir det en ypperlig mulighet til å løfte denne delikatessen frem for et ekstra kresent publikum.

«Vinterens store eventyr»

- Lerøy er stolt av at skrei er valgt som hovedråvare i konkurransen. Den representerer meget godt smaken av Norge; ubesudlet, vill og vakker og benevnes ofte som «vinterens store eventyr». Lerøy-konsernet har fisket skrei siden 1876, og skreiens betydning for Norge har vært sentral gjennom århundrer, sier direktør for verdiøkende produkter i Lerøy Seafood, Frode Mikkelsen.

Kan tilpasses ulike nasjoners smakspreferanser

Grunnet den lange vandringen er fiskekjøttet muskuløst og har et lavt fettinnhold. Fiskens farge er typisk kritthvit med et skjær av perlemor. Ved riktig tilberedning vil fisken typisk kunne kjennetegnes ved at fiskekjøttet flaker, noe som fiskeelskere over hele verden vet å sette pris på.

- Skrei passer meget godt inn i mange lands kjøkkenkultur, da den er versatil og kan tilpasses de ulike nasjoners smakspreferanser og retninger, sier Fredrik Hald som er leder for produktutvikling ved Lerøy Seafood.

Kortreiste kamskjell

Den sjømatråvaren som har reist aller kortest før den ender opp på dommerbordet under Bocuse D’Or Europe 2024, er kamskjellene fra Frøya i Trøndelag.

- Kamskjell har vært vårt hovedprodukt siden vi startet opp for 26 år siden. Det er tredje gang at vi leverer råvarer til Bocuse D’Or. Våre kamskjell var på menyen i verdensfinalene i 1999 og i 2009, men det er jo ekstra stas denne gang siden konkurransen går i våre egne hjemtrakter i Trøndelag, sier daglig leder i Seashell, Helge Myrseth.

Stort hjerte for tørrfisk

Også hos Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø er de stolt over kunne levere råvarer til den prestisjetunge konkurransen i Trondheim.

- Vi er svært glade for at tørrfisken er valgt. Det er en helt spesiell råvare, en fantastisk kombinasjon mellom natur, tradisjoner, håndverk og kvalitet. Vi i Halvors har alltid hatt et stort hjerte for tørrfisk, og vår filosofi er å lage produkter i vår egen Halvors-kvalitet; delikate og rene av fineste kvalitet. Tørrfisk er en råvare som er så anvendelig på grunn av den milde og gode smaken, sier markedssjef i Halvors Tradisjonsfisk, Ingrid Hansen.

Perfekt ambassadør

Norges sjømatråd ser på Bocuse D’Or Europe 2024 som en fin måte å nå både kokkeeliten og millioner av TV-seere i Europa på.

- Skreien er elsket over hele verden og er en perfekt ambassadør for Norges mattradisjoner og kompetanse. Her får kandidatene presentert et unikt sesongprodukt som også har en stolt og troverdig bærekrafthistorie, sier Chramer.

Spennende utvalg av sjømatprodukter

Han legger til at råvarene representerer et spennende utvalg av sjømatprodukter fra Trøndelag i sør til Troms og Finnmark i nord.

- Jeg gleder meg til å se hvordan deltagerne løser oppgavene med den unike skreien, de utsøkte kamskjellene og den modne, tradisjonsrike og svært velsmakende tørrfisken, sier Christian Chramer.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.

Kontakter

Martin Skaug

Martin Skaug

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 915 59 902
Dag Sørli

Dag Sørli

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 970 16 311
Christian Chramer

Christian Chramer

Administrerende direktør Adm. dir +47 92882360

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.