Gå videre til innhold
Beste dag for eksport av fersk laks noensinne

Pressemelding -

Beste dag for eksport av fersk laks noensinne

Fredag 15. desember ble det satt en ny rekord i sjømateksporten. Aldri før har det vært eksportert mer fersk norsk laks enn akkurat den dagen. Hele 6.500 tonn laks ble denne dagen sendt fra Norge og ut i verden.

Volumet som ble eksportert denne dagen tilsvarer ikke mindre enn 325 trailere med laks, og de 6.500 tonnene hadde en verdi på 319,5 millioner kroner.

- Dette er volummessig den største eksportdagen for fersk norsk laks noensinne. For øvrig var også uke 50 den største uken totalt for laks noensinne med en eksport på 30.000 tonn produktvekt, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Sjømatrådet.

Forrige ukerekord ble satt i 2013, da det ble eksportert 29.100 tonn norsk laks i uke 50.

EU er hovedmarkedet

- Tross sterk vekst til asiatiske markeder, er EU fortsatt det desidert største markedet for norsk laks. 79 prosent av den ferske laksen som ble eksportert forrige uke gikk til det europeiske markedet og Frankrike og Polen var de største enkeltmarkedene, sier Aandahl.

Det har vært vekst i eksporten av fersk laks til de fleste europeiske markedene denne høsten, og laks er også et viktig produkt i mange europeiske juletradisjoner.

- Julen er en tid hvor britene spiser mye laks, både røkt og fersk. Det er store kampanjer i butikkene her for tiden og gode tilbud i butikk gir oss en økning i eksporten av norsk laks til Storbritannia, sier sjømatutsending i Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr.

Desember er tradisjonelt sett den største måneden for konsum av norsk laks. Eksempelvis fordobles konsumet i Italia i desember sammenlignet med andre måneder i året. Normalt sett øker konsumet av alle typer lakseprodukter rundt jul, men det er konsumet av røkt laks som øker mest. I Frankrike øker konsumet av røkt laks nesten til det tredobbelte i forhold til en gjennomsnittsmåned ellers i året, mens i Tyskland dobles volumet.

Emner

Kategorier


Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat gjennom markedsinnsikt, markedsutvikling, beredskap og omdømmebygging. Sjømatrådet har sitt hovedkontor i Tromsø og har utsendinger i tolv av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen selv finansierer Sjømatrådets virksomhet gjennom en lovpålagt markedsavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet

Pressekontakt

Paul T. Aandahl

Paul T. Aandahl

Sjømatanalytiker +47 975 04 124

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.