Gå videre til innhold
Fristende torskeoppskrifter utgjør en del av kampanjen som skal gjøre den norske torsken enda bedre kjent i Sverige.
Fristende torskeoppskrifter utgjør en del av kampanjen som skal gjøre den norske torsken enda bedre kjent i Sverige.

Nyhet -

Startskudd for stor torskekampanje i Sverige

Aldri tidligere har Sjømatrådet satset mer på torskekampanjer i Sverige. Nå serveres den norske torsken på TV, kino, og nett, og i butikker over hele landet.

Svenskene bør spise mer fisk, helst norsk og gjerne mer torsk. Det mener norske hvitfiskeksportører og Sjømatrådets Charlotte Rapp som er manager i Sverige.

For våre naboer i øst spiser stadig mindre fisk. Ser man på hyppigheten av sjømatkonsumet generelt, er de blant de dårligste i Europa. Når det gjelder torsk spiser de relativt mye, ca. 2,9 kilo per person i året. Men både torskekonsumet og den norske torskeeksporten til Sverige har sunket de siste årene. Markedsandelen har også sunket, fra 55 prosent til 49 prosent på relativt kort tid. Med storsatsingen på torsk håper Rapp å snu trenden.

- Vi tjuvstartet kampanjen allerede i vår og sommer, med artikler og annonser i store svenske medier, samt videoer på sosiale medier. I tillegg har vi deltatt på en rekker PR-aktiviteter, som paneldebatt, foredrag og skreimiddag på Den norske ambassaden i Stockholm.

Men det er i disse dager at storsatsingen starter for alvor, med massiv promotering av torsken på riksdekkende TV-kanaler, i kinoreklamer og i en rekke butikker landet over.

Oppdrag bærekraft

For svenske konsumenter er bærekraft viktig, viser undersøkelser fra Norges sjømatråd. Derfor er bærekraft også et viktig budskap i kampanjen.

Samtidig tror så mange som 4 av 10 svensker at torsken kommer fra Sverige. Det byr på utfordringer, ifølge Rapp.

- Svensk torsk fra Østersjøen er svartelistet på grunnen av overfiske. Dermed er det mange som dropper å spise torsk. Vårt oppdrag er derfor å vise svenskene at den norske torsken kommer fra norske bærekraftige bestander. Norge har en langsiktig forpliktelse til bærekraftige fiskerier og et strengt forvaltningsregime i ryggen.

Med overskrifter som «Norsk torsk- et smart og bærekraftig valg», «Derfor bør du spise torsk fra nabolandet» og «Verdens største torskebestand», skal kampanjen få flere av våre naboer til å innse at den norske torsken er et sunt og bærekraftig valg.

Storfisk på kroken: Charlotte Rapp på skreifiske utenfor Sommarøy.

Med på kampanjelaget er også stjernekokken Markus Aujalay. Han er en av Sveriges mest kjente kokker. Han opptrer stadig på TV, sin egen Youtube- kanal og i sosiale medier. Han har 87 000 følgere på Instagram, og til nå har 63 000 mennesker sett skreivideoen han har laget fra Sommarøy utenfor Tromsø. Videoen viser barsk, vill natur, skreifiske og kokkelering i snøføyka.

Og slik lyder en av de mange kommentarene han ha fått fra sine seere:

”Ser sjukt gott ut. Åker och köper skreitorsk så fort saluhallen (markedshallen) öppnar. Det här måste provas”!

Videoen i sin helhet kan ses her:Skreivideo fra Sommarøy

Bærekraftmerking

MSC-merket står sterkt i Sverige, og mange butikkjeder har et stort utvalg av MSC-sertifisert sjømat. Norsk torsk fangstet utenfor 12-milsgrensen kvalifiserer til miljømerket, noe som gjelder all fryst torsk fra Norge som selges i Sverige. Også Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) stadfester at norsk torsk er bærekraftig.

Men rett etter høstens kampanjestart publiserte WWF sin oppdaterte Sjømatguide. Der har den norske torsken plutselig fått rødt lys, grunnet bruk av bunntrål som fangstmetode. Det skaper stor forvirring og sender feil signaler til forbrukerne, mener Charlotte Rapp.

- Myndighetene råder oss til å spise mer fisk. Nå frykter jeg at svenske konsumenter vil avstå fra å spise en sunn fisk med lavt klimaavtrykk, og i stedet velge mer usunn mat som er dårligere for miljøet.

I en pressemelding som Sjømatrådet sendte ut rett etter WWF oppdaterte listen, sier hun videre:

- Det norske torskefisket er nøye regulert av kvoter. Som konsument kan man være trygg på at fisken er fangstet innenfor bærekraftige nivåer.

Hele pressemeldingen kan du lese her:Pressemelding

Kampanjen fortsetter

Den store torskekampanjen i Sverige fortsetter med fullt fokus på bærekraft, til tross for WWS endrede liste. Det er den svenske manageren tydelig på.

- Vi ønsker diskusjonen rundt bærekraftig sjømat velkommen. Samtidig er det viktig for oss at svenskene vet at norsk torsk kommer fra den nordøstarktiske torskebestanden - den største torskebestanden i verden. De skal kunne føle seg sikre på at norsk torsk ikke bare er bra for helsen, men også et bærekraftig alternativ, stadfester hun.

Totalt satser Sjømatrådet i år rundt 12 millioner norske kroner på å fronte den norske torsken i Sverige i 2023.

Det største kampanjetrykket pågår frem til utgangen av november.

Emner

Kategorier

Kontakter

Christina Neumann

Christina Neumann

Kommunikasjonsrådgiver +47 924 91 591
Charlotte Rapp

Charlotte Rapp

Manager Sverige, Team Norden Sverige og Finland +46 723270494

Relatert innhold

Charlotte Rapp. Foto: Norges sjømatråd

Nå får norsk torsk et løft i Sverige

Norsk torsk er markedsleder i Sverige, men i 2022 var det volumnedgang sammenlignet med året før. Nå styrker Sjømatrådet markedsføringen av torsk og skrei i det svenske markedet.

Charlotte Rapp og Trym Eidem Gundersen. Foto: Anders G. Warne, Norges sjømatråd

Offensiv satsing skal snu negativ sjømattrend i Sverige

Siden 2015 har sjømatkonsumet i Sverige vist en nedadgående trend. Nå tar Sjømatrådet grep for å få svenskene til å spise mer fisk og skalldyr.
I rekordåret 2015 var det 43 prosent av svenskene som fulgte myndighetenes kostholdsråd om å spise sjømat 2-3 ganger i uken. Nå er tallet falt til 33 prosent. Denne utviklingen bekymrer Charlotte Rapp, som er manager Sverige i Norges sjømatråd.
Går g

Foto: Norges sjømatråd

Norsk sjømat på menyen når kronprinsparet er på besøk i Sverige

Norsk sjømat står på menyen når Kronprinsesse Victoria og prins Daniel er vertskap for det offisielle besøket til Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i Sverige fra og med i dag.
Dagen er fylt med interessante besøk og avsluttes med en mottakelse arrangert av den norske ambassaden i Stockholm og Norges sjømatråd.
Restauratør Karl Ljung fra Stureplansgruppen har utviklet en meny som

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat!

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.
Selskapets 70 medarbeidere gjør dette via verdiskapningsområdene markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap.
Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.
Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utlandet.